Peste 200 de soldați ucraineni au finalizat antrenamentul pe obuzierele M777 furnizate Ucrainei de către SUA, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN.

Obuzier M777Foto: YouTube

Alți "peste 150" de soldați ucraineni trec în prezent prin antrenamentul cu obuzierele, a adăugat el în timpul unei conferințela Pentagon.

Militarii americani instruiesc grupuri de soldați ucraineni pe aceste piese de artilerie în afara Ucrainei, a mai spus Kirby anterior.

Cincisprezece soldați ucraineni au finalizat antrenamentul pe sistemul radar mobil de apărare aeriană Q-64, a precizat oficialul Pentagonului.

Iar 60 de soldați ucraineni au finalizat instruirea cu privire la M-113, iar "încă aproximativ 50 sunt instruiți în acest moment pe acest sistem", a spus Kirby. M-113 este un transportor de personal al armatei.

Între timp, forțele rusești "continuă să lanseze atât lovituri cu rachete, cât și lovituri aeriene în Ucraina", în special în "regiunea Donbas, unde se desfășoară cu adevărat luptele în acest moment, și, de asemenea, în Mariupol", a declarat Kirby reporterilor.

"Chiar și astăzi ei continuă să bombardeze Mariupol", a adăugat el.

M777

Obuzierul M777 a fost dezvoltat de BAE Systems Land Systems și se găsește in special în dotarea forțelor armate americane, canadienie si indiene.

M777 are o putere de foc egală cu cea a sistemelor remorcate de 155 mm din generația actuală, la mai puțin de jumătate din greutate. Obuzierul este echipat cu o țeavă de calibru 39. Viteza la gura țevii este de 827m/s, potrivit Army-Technology.

Distanța maximă de tragere este de 24,7 km -30 km.