Ministrul canadian al Apărării Naționale, Anita Anand, a confirmat că membrii serviciului militar canadian îi antrenează și pe ucraineni în folosirea Howitzer M777, care sunt obuziere cu rază lungă de acțiune, potrivit CNN.

Obuzier M777Foto: YouTube

"Ne-am intensificat sprijinul prin livrarea de M777 către forțele ucrainene și pot confirma că soldații canadieni îi antrenează acum pe omologii lor ucraineni în utilizarea acestor arme", a declarat Anand în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, joi, după ce s-a întâlnit cu secretarul Apărării, Lloyd Austin.

SUA, Marea Britanie şi Canada vor trimite mai multe piese de artilerie Ucrainei, pentru a face faţă ofensivei ruse din Donbas, conform promisiunilor făcute de preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson şi cel canadian, Justin Trudeau, informează Reuters.

Anita Anand a mai confirmat ieri că țara sa va furniza mai multe vehicule blindate Ucrainei, ca parte a unui pachet de ajutor militar acordat Forţelor Armate Ucrainene, potrivit defenseromania.ro.

„Astăzi, Canada a semnat un contract pentru opt vehicule blindate fabricate de Roshel și le vom furniza prietenilor noștri ucraineni cât mai repede posibil”, a spus Anand pe Twitter.

Compania Roshel a fost fondată de Roman Shimonov, membru al consiliului de administrație al Camerei de Comerț Canada-Ucraina, în urmă cu un deceniu.

Roshel Senator 4x4 este un transport blindat multifuncțional. Această platformă tactică are un nivel ridicat de manevrabilitate, precum și capacități avansate off-road.

M777

Obuzierul M777 a fost dezvoltat de BAE Systems Land Systems și se găsește in special în dotarea forțelor armate americane, canadienie si indiene.

M777 are o putere de foc egală cu cea a sistemelor remorcate de 155 mm din generația actuală, la mai puțin de jumătate din greutate. Obuzierul este echipat cu o țeavă de calibru 39. Viteza la gura țevii este de 827m/s, potrivit Army-Technology.

Distanța maximă de tragere este de 24,7 km -30 km.

___