Trupele Ucrainei se retrag din Severodonețk din fața tăvălugului rusesc, recunoscând astfel epuizarea și pierderile mari înregistrate. Cu toate acestea, analiștii spun că s-ar putea ca rușii să nu fie capabili să exploateze breșa și să schimbe cursul războiului. Uniunea Europeană a anunțat un ajutor de 9 miliarde de euro Ucrainei, iar săptămâna viitoare va avea loc summit-ul NATO de la Madrid. Noul concept strategic al Alianței Nord Atlantice, un document care va fi revizuit pentru prima oară din 2010 încoace, va prevedea clar că Rusia este o amenințare directă la adresa securității transatlantice, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

O femeie vorbeste la telefon in regiunea Donetk, in timp ce fumul se ridica in spateFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 122 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

Cele mai importante știri ale serii:

18:04Elicoptere rusești au lansat rachete asupra unui punct de graniță din provincia Sumî, din nord-estul Ucrainei.

22:44SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei 18 bărci de patrulare, ca parte a celui de-al 13-lea pachet de ajutor de securitate promis joi

21:40ANALIZĂ Ce înseamnă pentru Ucraina capturarea Severodonețkului de către Rusia / Analist rus: „Timpul lucrează împotriva Rusiei”

Pierderea orașului Severodonețk de către forțele ucrainene după săptămâni de lupte crâncene din sud-estul țării este mult mai semnificativă și simbolică pentru Rusia decât pentru Ucraina, au declarat analiști militari pentru Al Jazeera și Institutul pentru Studiul Războiul (ISW).

21:17VIDEO Copilărie pe timp de război în Ucraina: Copiii cântă imnul național în fața blocului în timp ce sună sirenele antiaeriene

20:54Președintele american Joe Biden și omologii săi din G7 vor conveni asupra unei interdicții de a importa aur din Rusia, în timp ce extind sancțiunile împotriva Moscovei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei, a declarat sâmbătă pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune.

20:40Medvedev atacă România pe tema aderării Moldovei la UE: Se dorește crearea noii Românii Mari / Să țină cont că în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei

Dmitri Medvedev, unul din principalii propagandiști ai lui Putin, critică pe Telegram dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de țara noastră care dorește refacerea României Mari. Medvedev avertizează că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.

Rusia va livra Belarusului rachete Iskander-M

19:31Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin sâmbătă, în cadrul unei întâlniri televizate cu liderul belarus Alexander Lukaşenko

19:15Forţe ruse şi separatiste proruse au preluat controlul uzinei chimice Azot din Severodoneţk şi au ”evacuat” peste 600 de civili care s-au refugiat în aceasta, anunţă sâmbătă separatişti proruşi.

Un purtător de cuvânt separatist, Ivan Filiponenko, a anunţat că 600 de civili care s-au refugiat în această uzină timp de săptămâni de zile, în cursul confrunătrilor armate, au fost ”evacuaţi”.(News.ro)

19:09Bombardamentele rusești ar fi avariat o instalație nucleară din Harkov

18:46Niciun progres prvind aderarea Suediei la NATO, anunţă Erdogan în urma unei convorbiri cu Andersson

18:33Explozii la un depozit militar al rușilor din regiunea Lugansk / Ținta a fost lovită cel mai probabil cu un lansator HIMARS sau un sistem Tochka

18:04Elicoptere rusești au lansat rachete asupra unui punct de graniță din provincia Sumî, din nord-estul Ucrainei.

Două elicoptere rusești „au efectuat șase lansări de rachete nedirijate” în satul Krasnopillia din Sumî, lângă granița ucraineană cu Rusia, relatează Kyiv Independent, citând serviciul de grăniceri al Ucrainei.

17:33Președintele SUA, Joe Biden, a plecat sâmbătă în Europa, unde intenționează să consolideze și mai mult solidaritatea Occidentului împotriva Rusiei pe termen lung

Orașul Severodonețk a fost ocupat în totalitate de ruși

17:25Primarul Severodonetkului a spus că orașul este complet sub ocupație rusească. Nu se poate ieși din oraș spre teritoriile ucrainene necontrolate de ruși.

17:15VIDEO „Yee!” Ucrainenii au făcut o compilație a loviturilor efectuate cu faimosul sistem Stugna-P asupra tancurilor rusești

16:15Cine a fost Stepan Bandera: erou pentru Ucraina, terorist pentru Rusia / Pomenit de Putin în discursul de Ziua Victoriei

În discursul anti ucrainean al rușilor apare foarte des un nume cunoscut din istoria Ucrainei. Este vorba de Stepan Bandera, lider al mișcării naționaliste din această țară înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial.

h2. Sinteza celor mai importante știri ale zilei de până la această oră:

15:40Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat în Lisciansk (separatiști)

Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat sâmbătă în Lișciansk, iar "lupte de stradă" au loc acum în orașul de lângă Severodonețk, un punct strategic în estul Ucrainei care este pe cale să fie cucerit de Moscova, au declarat separatiștii, potrivit AFP.

15:20Grecia a suspendat cererile de viză pentru ruși

Rușii nu vor mai putea solicita vize pentru această țară începând cu 27 iunie, a anunțat agenția de presă de stat rusă RIA.

14:50Moscova susține că a ucis "până la 80" de combatanți polonezi

Rusia a declarat sâmbătă că a ucis "până la 80" de luptători polonezi într-un bombardament în estul Ucrainei, unde luptele dintre forțele Kievului și cele ale Moscovei sunt în plină desfășurare, potrivit AFP.

14:40Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a demis pe ambasadorii Ucrainei în Georgia, Slovacia și Portugalia, toți numiți de predecesorul său Petro Poroșenko, relatează presa locală.

14:27Kuleba, mesaj pentru Moscova: Tot ce vă rămâne este să scuipați amenințări / Suntem alături de Moldova prietenă

14:16VIDEO Momentul în care Patriarhul Kirill cade în Biserică stârnind panica celor din jur

13:50 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a anunțat vineri că MLRS HIMARS americane au ajuns în țară. Astăzi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a publicat un videoclip cu utilizarea rachetelor americane asupra pozițiilor invadatorilor, potrivit NEXTA.

13:38Ucraina va primi un ajutor de 1 miliard de euro din partea Germaniei. Ministerele de Finanțe din Ucraina și Germania au semnat un acord pentru 1 miliard de euro sub formă de granturi „pentru a finanța cheltuielile sociale și umanitare prioritare în timpul legii marțiale”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe ucrainean citat de Kyiv Independent. Ucraina a solicitat anterior asistență de 5 miliarde de dolari pe lună din partea altor țări.

Rachete rusești au lovit infrastructura militară din nordul Ucrainei

12:25 Biroul procurorului general al Ucrainei a transmis o actualizare a presupuselor crime de război pe care susține că Rusia le-a comis, în timp ce invazia sa intră în a cincea lună.

Acesta afirmă că a înregistrat 19 530 de presupuse crime crime de război și 9 678 de presupuse crime împotriva securității naționale. În plus, 339 de copii au fost uciși.

12:10 Rachete rusești au lovit infrastructura militară din nordul Ucrainei, au declarat oficiali locali.

Reuters relatează că Vitalii Bunechko, guvernatorul regiunii Jitomir din nordul țării, a declarat că loviturile asupra unui obiectiv militar au ucis cel puțin un soldat. "Aproape 30 de rachete au fost lansate asupra unei instalații de infrastructură militară foarte aproape de orașul Jitomir", a declarat Bunechko, adăugând că aproape 10 rachete au fost interceptate și distruse.

11:58 Forțele rusești au ca prioritate încercuirea trupelor ucrainene în Lisiciansk și o ofensivă la scară largă asupra Sloviansk - raport al Institutului pentru Studiul Războiul

Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport.

11:34Momentul emoționat în care o fetiță își revede mama, soldat în armata Ucrainei

11:20Cel puțin 339 de copii ucraineni au fost uciși de la declanșarea războiului de Vladimir Putin începând cu 24 februarie. Potrivit Procuraturii Generale, 611 copii au fost, de asemenea, răniți până pe 25 iunie. Cifrele sunt de așteptat să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele unde ostilitățile sunt în desfășurare și din zonele ocupate de ruși, a spus procuratura citată de Kyiv Independent.

Schimbări majore la vârful armatei ruse

11:09Rusia a pierdut 34.700 de soldați- Statul Major al Armatei Ucrainei

10:48 Războiul din Ucraina se va încheia la masa negocierilor, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais.

10:43Avertismentul lui Boris Johnson: Va urma un dezastru economic, dacă Putin își atinge obiectivele în Ucraina

10:34 VIDEO Cum este distrus un convoi rusesc în câteva zeci de secunde

10:09Războiul din Ucraina se va încheia la masa negocierilor, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu ziarul spaniol El Pais, citat de Nexta.

10:05Rușii au lovit o bază militară din vestul Ucrainei: 4 răniți

09:39Schimbări majore la vârful armatei ruse. Cine va prelua comanda trupelor din sudul Ucrainei (britanici)

09:26 Peste 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina

08:55Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil

08:46Potrivit estimărilor, Ucraina va avea nevoie de 10 ani pentru a-și curăța teritoriile de mine, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, citat de Nexta.

08:41Forțele ruse trag asupra comunităților din regiunea Dnipropetrovsk. Potrivit autorităților regionale, trupele ruse au tras cu sisteme de lansare de rachete multiple. Nu există victime, dar infrastructura civilă a fost deteriorată.

08:37Un tribunal din Minsk l-a condamnat pe editorul Wikipedia Mark Bernstein sub acuzația de perturbare a ordinii, dezinformare și distribuirea de materiale antirusești, relatează Kyiv Independent. Mark Bernstein este un cunoscut activist și promotor al Wikipedia liberă, unul dintre primii 50 de editori ai Wikipedia în limba rusă, autorul a peste 200.000 de editări și a unui număr de articole, în special despre Holocaust și istoria URSS. Bernstein a fost reținut pe 11 martie.

08:12VIDEO Dialogul suprarealist dintre Macron și Putin: "Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă”

07:30Ucrainenii au strâns 20 de milioane de dolari în trei zile pentru a cumpăra 4 drone Bayraktar