Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat sâmbătă că, prin condamnarea candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, Rusia dă dovadă de slăbiciune. El și-a exprimat solidaritatea față de Chișinău, comentând că tot ce-i rămâne Moscovei este să ”scuipe amenințări” la adresa altor state.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro KulebaFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia

"Tot ce îi rămâne Rusiei este să scuipe ameninţări împotriva altor state, după decenii de politici ratate bazate pe agresiune, constrângere şi lipsă de respect. Asta nu face altceva decât să arate slăbiciunea Rusiei", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei de la Kiev.

"Suntem alături de poporul şi guvernul Moldovei prietene în faţa ameninţărilor reînnoite din partea Moscovei", a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, condamnase vineri decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidate la aderare.

"Asta confirmă că se continuă activ o acaparare geopolitică a spaţiului Comunităţii Statelor Independente (foste sovietice - n. red.) pentru a limita Rusia", a declarat ea, potrivit Agerpres.

Zaharova a mai susţinut că Bruxellesul foloseşte "metode de şantaj politic şi economic" asupra ţărilor candidate, pentru a impune "sancţiuni nelegitime" împotriva Moscovei, iar obiectivul UE este "de a stabili cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav".