Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport.

Soldati ucraineni trăgând cu un tun pe frontFoto: Hotnews

Trupele ruse din Severodonețk vor trebui, de asemenea, să finalizeze traversarea râurilor dinspre est, ceea ce va necesita timp și efort suplimentar.

Șeful Republicii Populare Luhansk (LNR), Leonid Pasechnik, a afirmat că forțele rusești vor încercui complet Lisiciansk în următoarele două sau trei zile, după ce vor bloca complet liniile de comunicații terestre ucrainene (GLOC).

Traversarea râurilor

Rușii nu au reușit însă să asigure accesul la GLOC-urile ucrainene de-a lungul autostrăzii Hirske-Lisiciansk prin străpungerea Hirske la 24 iunie, dar forțele rusești vor trebui să taie rutele logistice ucrainene din Bakhmut și Siversk pentru a izola complet Lisiciansk.

Este probabil ca forțele rusești să se confrunte cu dificultăți în finalizarea unei încercuiri mai mari în jurul Lisiciansk din cauza unei traversări eșuate a râului în Bilohorivka, la nord-vest de oraș, la începutul lunii mai.

Forțele ucrainene vor efectua probabil o retragere deliberată din Lisiciansk dacă forțele ruse vor amenința bastioanele ucrainene din zonă.

Teama de acte de sabotaj rusești în Belarus

Serviciile secrete ucrainene au avertizat că forțele rusești vor efectua atacuri sub pavilion fals în Belarus pentru a atrage forțele belaruse în invazia rusă în Ucraina.

Direcția de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că grupuri de sabotaj și mercenari ruși au sosit în Mozir, Belarus, pentru a detona clădiri de apartamente și infrastructura civilă din jurul orașului.

GUR a menționat că sabotorii ruși vor urma un model similar cu cel al bombardamentelor de apartamente din Cecenia de la începutul anilor 2000. Oficialii ucraineni au raportat anterior posibile atacuri sub steag fals în Belarus pe parcursul ultimelor patru luni.

Atacatorii neidentificați au reluat atacurile împotriva centrelor de recrutare militară rusești la 24 iunie, indicând o intensificare a nemulțumirilor față de mobilizarea ascunsă.

Publicația rusă Baza a raportat două incidente în care atacatori necunoscuți au aruncat cu cocktailuri Molotov asupra birourilor de recrutare militară din orașele Belgorod și Perm pe 24 iunie.

Baza a raportat, de asemenea, că poliția din regiunea Belgorod a început căutarea a patru militari prin contract - un sergent și trei soldați de rând - care au dezertat din unitatea lor militară staționată în regiunea Belgorod.

Principalele concluzii ale ISW:

  • Forțele rusești au continuat să se îndrepte spre nord spre Lisiciansk și probabil au încercuit trupele ucrainene în Hirske-Zolote.
  • Oficialii ucraineni au anunțat că forțele ucrainene duc ultimele bătălii în zona industrială din Severodonetsk înainte de a se retrage din oraș.
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes la vest de Izium și la nord de Sloviansk.
  • Forțele rusești vor avea probabil ca prioritate încercuirea trupelor ucrainene în Lisiciansk și interceptarea GLOC-urilor rămase la nord-vest de oraș înainte de a relua o operațiune ofensivă la scară largă asupra Sloviansk.
  • Forțele ucrainene continuă să lanseze operațiuni de contraofensivă de-a lungul graniței dintre Herson și regiunea Herson-Dnipropetrovsk și amenință forțele ruse din orașul Herson.
  • Partizanii ucraineni au continuat să atace colaboratorii ruși în orașul Herson.