Rusia încearcă, dar nu a reușit să blocheze fluxul de arme care vine din Vest, inclusiv sistemele cu rază lungă în care Kievul își pune toate speranțele că vor fi decisive pe câmpul de luptă, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării, relatează Reuters.

Racheta HarpoonFoto: DVIDS

Oficialul a părut, de asemenea, să minimizeze importanța avansurilor rusești în Ucraina și a spus că o retragere ucraineană de la Severodonețk le va permite să ocupe o poziție defensivă mai bună.

„În mutarea forțelor armate ucrainene de la Severodonețk, ceea ce fac ei este să se pună într-o poziție în care se pot apăra mai bine”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

De altfel, analiști citați de AFP sunt de părere că rușii s-ar putea să nu fie capabili să exploateze breșa creată prin părăsirea Severodonețkului de către forțele ucrainene.

Vineri, forțele ucrainene au început deja să folosească mult-așteptatele sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite, care au sosit joi în Ucraina.

Totodată, SUA au spus că un nou lot HIMARS va ajunge până la jumătatea lunii iulie.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina, Ziua 121, LIVETEXT pe HotNews.ro