După 120 de zile de la declanșarea războiului în Ucraina de Vladimir Putin, liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, vorbind despre un ”moment istoric”.

ce a mai rămas din Complexul Sportiv din Harkov, după ce a fost bombardat de ruși Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de vinei, ziua 121 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Principalele știri ale zilei pe scurt:

00:22În trei zile, ucrainenii au strâns 20 de milioane de dolari pentru a cumpăra 4 drone Bayraktar pentru Forțele Armate, relatează Kyiv Independent.

23:53Negocierile de pace merg mai bine la un prânz? Anatoly Antonov a încercat să „se pună de acord” în chestiunea ucraineană cu fostul ambasador al SUA în Afganistan

23:05 UE va acorda un ajutor de 9 miliarde de euro Ucrainei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe 24 iunie că țările UE au aprobat o nouă tranșă de 9 miliarde de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei.

"Ucraina este un stat în război, nu are fonduri pentru a plăti multe servicii publice, așa că am aprobat un ajutor de 9 miliarde de euro", a declarat el, potrivit Kyiv Independent.

22:30Țeapa luată de Forțele ruse care au abandonat un transportor blindat

22:14 Răpiri în masă au avut loc în Melitopol, a declarat primarul orașului din sud-estul Ucrainei.

"Mai mult de 500 de persoane au fost răpite în ultimele patru luni", a declarat Ivan Fedrov, adăugând că răpirile în masă au fost reluate săptămâna trecută în teritoriul ocupat de Rusia, potrivit Kyiv Independent.

21:55Primarul orașului Nikolaiev, Aleksandr Sienkevici, a îndemnat locuitorii orașului să plece. (CNN)

"Sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viață să părăsească orașul. Aproximativ 230.000 de oameni sunt acum în orașul Nikolaiev", a spus primarul.

El a descris situația ca „în general foarte proastă. Orașul este bombardat în fiecare zi. Primarul a spus că 111 persoane au fost ucise și 502 persoane au fost rănite, inclusiv șase copii.

21:36Un soldat rus va fi judecat pentru torturarea a nouă ostatici în Irpin

21:03O capră din Ucraina este considerată eroină după ce a declanșat mai multe grenade și a rănit aproximativ 40 de soldați ruși

20:50 Ucraina respinge trupele rusești în regiunea Herson.

Potrivit ultimului raport al Statului Major General al Ucrainei, armata ucraineană a forțat trupele rusești să se retragă de pe pozițiile lor defensive din regiunea Herson.

De asemenea, Ucraina a respins asalturile Rusiei în direcția Sloviansk și Severodonețk, în Donbas. Cu toate acestea, trupele rusești au capturat satul Mikolaivka din regiunea Donețk, potrivit Kyiv Independent.

20:40 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la mulțimea care participa la festivalul de la Glastonbury să sprijine Ucraina, împărtășind mesajul său despre războiul Rusiei împotriva țării sale.

„Cu cât ni se alătură mai mulți oameni în apărarea libertății și adevărului, cu atât războiul Rusiei în Ucraina se va încheia mai repede”, a spus el.

Care ar fi primul oraș din NATO pe care Rusia l-ar putea bombarda

19:52Guvernul german intenţionează să întărească forţele de artilerie ale Ucrainei trimiţând mai multe obuziere pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, informează vineri DPA, citând surse din cadrul Ministerului Apărării

19:33VIDEO Cum au scăpat ca prin minune mai mulți ucraineni dintr-un atac rusesc

19:02 Rusia: Profesor universitar demis după ce a criticat conflictul din Ucraina

O instanță rusă a confirmat concedierea unui profesor universitar care a fost pedepsit pentru că a postat online mesaje de opoziție față de ofensiva din Ucraina, în contextul în care în Rusia este în plină acțiune de reprimare a vocilor disidente, potrivit AFP.

18:50 VIDEO Declarațiile năucitoare ale unui aliat al lui Putin. Care ar fi primul oraș din NATO bombardat de Rusia

18:46Ministrul spaniol al Apărării Margarita Robles avertizează că Rusia ar putea să lanseze atacuri cibernetice în timpul summitului NATO, care se va desfășura de marţi şi până joi la Madrid, relatează AFP, potrivit News.ro.

18:35Potrivit estimărilor aproximative, Ucraina va avea nevoie de 10 ani pentru a demina întregul teritoriu, a spus vineri ofițerul de presă al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, Oleksandr Khorunzhiy, relatează Kyiv Independent

18:12Noua hartă geopolitică a Europei. Culisele negocierilor la finalul cărora Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la UE

18:07Lavrov acuză UE şi NATO că se pregătesc de război împotriva Rusiei

17:45Rușii încearcă, dar nu pot opri fluxul de arme pentru ucraineni dinspre Vest / De ce minimizează un oficial american avansul rusesc de la Severodonețk

Ce spun analiștii despre capturarea Severodonețk

17:40 Cel puțin 71.000 de ucraineni au intrat în SUA din martie, iar promisiunea lui Joe Biden de a primi 100.000 de persoane care fug de invazia rusă este pe cale să fie respectată în cursul verii.

Până în prezent, peste 15.000 de ucraineni au intrat în țară după ce li s-a aprobat sponsorizarea prin programul Uniting for Ukraine, potrivit datelor Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), raportate de NBC. Alte 23.000 de persoane au fost aprobate, dar nu au făcut încă călătoria; aranjamentele de călătorie depind de ucraineni sau de sponsorii lor, potrivit The Guardian.

17:37Agenția Internațională pentru Energie Atomică este „din ce în ce mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul forțelor ruse, a transmis vineri directorul general al agenției, Rafael Mariano Grossi, printr-un comunicat citat de CNN.

Grossi a subliniat că o echipă a agenției trebuie să meargă acolo „cât mai curând posibil” și că situația de la fața locului este „în mod evident insuportabilă”.

„AIEA este la curent cu informațiile recente din presă, care indică o situație în deteriorare pentru personalul ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară din țară. Situația de la această centrală nucleară majoră este în mod clar de nesuportat. Suntem informați că personalul ucrainean operează instalația în condiții extrem de stresante, în timp ce amplasamentul este sub controlul forțelor armate ruse”, a spus el, adăugând că informațiile recente sunt „foarte îngrijorătoare și adâncesc îngrijorarea cu privire la situația personalului”.

17:15Serviciile secrete ucrainene au demascat și neutralizat o rețea de agenți a Direcției de Informații GRU care era coordonată de deputatul ucrainean Andrii Derkach. Andrii Derkach primea 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni pentru a crea structuri de securitate private care urmau să implementeze planurile de a captura Ucraina, arată site-ul Serviciilor secrete ucrainene.

17:07Ce spun analiștii despre capturarea Severodonețk: Orașul a căzut, dar este puțin probabil ca războiul să se fi schimbat

Părăsind Severodonețkul, forțele ucrainene își recunosc de facto epuizarea și se retrag din fața tăvălugului rusesc, dar acesta din urmă s-ar putea să nu fie capabil să exploateze breșa și să schimbe cursul războiului, potrivit analiștilor citați de AFP.

​​Decizii importante la summit-ul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid

17:02Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri că nu dorește să facă speculații cu privire la impactul pe care îl vor avea reprațiile de întreținere a gazoductului Nord Stream 1, planificată în luna iulie, transmite Reuters.

„Speculațiile nu au sens. Trebuie să ne pregătim bine pentru diminuarea livrărilor de energie și asta am făcut rapid", a declarat Scholz, reacționând la îngrijorările legate de posibilitatea ca Moscova să nu reia livrările de gaze prin gazoduct după întreținere.

Scholz a subliniat, de asemenea, importanța cooperării la nivelul întregii Uniuni Europene, în contextul în care blocul comunitar se pregătește pentru noi dificultăți în aprovizionarea cu gaze.

16:48​​Decizii importante la summit-ul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid. Noul concept strategic al Alianței Nord Atlantice, un document care va fi revizuit pentru prima oară din 2010 încoace, va prevedea clar că Rusia este o amenințare directă la adresa securității transatlantice, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

16:36Noul lot anunțat cu alte patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) va fi livrat până la „jumătatea lunii iulie”, potrivit unui înalt oficial american al apărării, relatează CNN.

Un alt pluton de ucraineni se antrenează pentru a opera sistemele, a declarat oficialul reporterilor.

16:21 Concluziile reuniunii liderilor celor 27 de țări UE

Kazahstanul a enervat Moscova

16:15 Se îndepărtează Kazahstanul de Rusia? Cum a înfuriat președintele Tokayev Kremlinul

Președintele Tokayev a refuzat în mod public să recunoască regiunile separatiste din Ucraina susținute de Moscova, dar unii spun că această mișcare a fost făcută doar pentru a evita sancțiunile occidentale, scrie Al Jazeera.

15:48 Volodimir Zelenski și-a făcut apariția vineri, printr-un videolink, la celebrul Festival Glastonbury din Marea Britanie, îndemnându-i pe iubitorii de muzică să răspândească adevărul despre invazia Rusiei și să facă presiuni asupra politicienilor să ajute la restabilirea păcii. ”Glastonbury este cea mai mare concentrare de libertate în aceste zile”, a spus Zelenski, rugându-i pe participanți să fie solidari cu cei a căror libertate este atacată. Este a 50 a ediție a celebrului Festival Glastonbury, care a fost suspendat vreme de doi ani, din cauza pandemiei de coronavirus (Reuters).

15:30Pompierii ucraineni au înlăturat o bombă de 500 kg dintr-un bloc din Harkov

Specialiștii ucraineni au îndepărtat o bombă neexplodată de 500 de kilograme de pe acoperișul unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Harkov. Bomba care a lovit o clădire rezidențială din cartierul Saltivka din oraș în luna martie a fost dezactivată a doua zi după atac, dar bombardarea neîntreruptă a zonei în săptămânile care au urmat a făcut imposibilă îndepărtarea bombei în sine, potrivit Reuters.

15:12VIDEO Primele imagini cu sistemele americane HIMARS în acțiune

15:07Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană mai devreme de 2029, a declarat șefa departamentului pentru integrare europeană și euro-atlantică al guvernului de la Kiev, Natalia Forsyuk, citată de Nexta.

Germania vrea să transportegaz natural lichefiat prin Nord Stream 2

15:00Germania analizează posibilitatea de a reutiliza parțial gazoductul Nord Stream 2 pentru transportul de GNL - raport

Guvernul german ia în considerare transformarea unor părți din conducta de gaz Nord Stream 2 într-o conexiune pentru un terminal de gaz natural lichefiat pe coasta Mării Baltice, potrivit Der Spiegel, citat de Reuters.

14:55Manifestații de amploare la Tbilisi, după ce Georgia a ratat candidatura la UE

14:39Parlamentul Bulgariei a votat pentru

deblocarea negocierilor privind aderarea Macedoniei de Nord la UE

14:23 VIDEO Nici rachetele nu îl mai ascultă pe Putin. Cum s-a făcut scrum un sistem antiaerian rusesc

13:52Reacția Kremlinului privind Rep. Moldova: Au impresia că cu cât sunt mai antiruși cu atât europenii îi plac mai mult / Ce spune despre candidatura Ucrainei la UE

13:48 Cum plănuiește Europa să trăiască fără gazul rusesc

Peskov acuză acte de terorism după ce un colaborator rus a fost ucis

13:14 Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, acuză Rusia că folosește „foamea ca armă de război” și că ține „ostatică întreaga lume”, conform CNN.

Ea a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni de vineri de la Berlin despre criza alimentară care se profilează din cauza războiului din Ucraina și la care iau parte 40 de miniștri din întreaga lume, precum și secretarul de stat american Antony Blinken.

Prioritatea principală este identificarea unor soluții pentru crearea unor rute de transport fiabile pentru a permite exportul cerealelor din Ucraina, a spus șefa diplomației germane, referindu-se la temele reuniunii de la Berlin.

13:09Peskov acuză ”actele de terorism” după ce un colaborator al rușilor a fost ucis la Herson

13:07 Europa trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de combustibili fosili din Rusia, a declarat vineri, la Bruxelles, cancelarul german, Olaf Scholz, transmite Reuters.

„Împreună suntem foarte, foarte bine pregătiţi pentru provocarea dificilă legată de importurile de combustibili fosili ruseşti", a declarat Scholz, în a doua zi a summitului Uniunii Europene.

Scholz a precizat că acesta este motivul pentru care blocul comunitar nu a doar a impus sancţiuni timpurii asupra cărbunelui şi petrolului din Rusia, ci a lucrat şi în direcţia ajustării infrastructurii sale, într-o manieră în care ţările europene vor putea importa gaze şi din alte state.

„Acesta este un efort pe care trebuie să îl accelerăm acum - şi, desigur, are legătură cu mari provocări, însă ne vom susţine reciproc", a mai spus cancelarul german.

12:52Marina rusă din Marea Neagră ar avea „ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv” - oficial american

Rușii bombardează drumurile și podurile care duc spre Lisichansk

12:47Asasinat la Herson: Un oficial numit de ruși a fost ucis în explozia unei mașini-capcană

12:20 Rușii bombardează drumurile și podurile care duc spre Lisichansk, a spus vineri șeful administrației militare din regiunea Luhansk, Serghei Gaidai, potrivit Ukrainska Pravda.

Cu cât sunt plătiții mercenarii din grupul Wagner

11:49De ce Rusia folosește piloți din grupul Wagner. Cât sunt plătiți pe lună mercenarii

11:48În prezent, nu există niciun plan pentru organizarea unui summit extraordinar al liderilor UE în luna iulie pentru a discuta modalitățile de abordare a creșterii prețurilor la gaze, a declarat vineri un oficial european.

Oficialul a spust că premierul italian Mario Draghi a sugerat joi, în cadrul unor întâlniri interne cu liderii UE, organizarea unui summit în luna iulie, pentru a discuta o propunere de plafonare a prețurilor la gazele rusești. (Reuters)

11:42Republica Moldova a pornit pe drumul dezvoltării după ce Consiliului European i-a acordat statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană iar reforma justiției este pricipalul obiectiv pentru succesul visurului european, a spus vineri președintele Maia Sandu.

11:22Președintele Ucrainei i-a mulțumit liderului de la Casa Albă, Joe Biden, pentru noul ajutor militar în valoare de 450 de milioane de dolari.

11:16FOTO Lacrimi de bucurie: Vicepremierul Ucrainei a plâns după decizia liderilor europeni

10:53 Așa-zisele autorități separatiste din autoproclamata Republică Populară Lugansk au anunțat vineri că au preluat controlul asupra localităților Gorskoie și Zolotoe de la sud de Lisiceansk, scrie agenția de presă rusă TASS.

Trupele ucrainene, nevoite să se retragă din orașul strategic Severodonețk

10:12 Zelenski despre decizia liderilor UE: Ucraina nu este granița dintre orci și elfi / Ce mesaj a transmis României

09:50 Trupele ucrainene vor fi nevoite să se retragă din Severodonețk (guvernator)

09:31 Rusia a pierdut 34.530 de soldați de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin, cu 100 mai mulți față de ziua precendentă, potrivit Statului Major al Armatei Ucrainei.

09:07 Ucraina a respins atacul rușilor la periferia orașului Lisichansk, potrivit unor oficiali ucraineni citați de Reuters și The Guardian.

Trupele ucrainene au respins un atac la periferia sudica a Lisichansk, potrivit guvernatorului regiunii.

Lisichansk este ultimul oraș controlat integral de armata ucraineană în regiunea Luhansk și a fost una dintre principalele ținte pentru forțele ruse în ultimele săptămâni. Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a scris pe Telegram: ”Atacul de la Lisichansk a fost respins... au fost găsite cadavrele a două victime.”

Lavrov acuză ”campania acerbă” a Occidentului în Belarus

08:57Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a calificat drept ”un episod neplăcut” marea mișcare de protest din Belarus, declanșată imediat după realegerea lui Aleksander Lukașenko la 9 august 2020, pentru a șasea oară, opoziția acuzând fraudarea masivă a scrutinului. Lavrov a susținut că protestele au fost inspirate de Occident, ca parte a unei campanii agresive în care s-a manifestat ”agonia unei lumi unipolare”.

08:30 VIDEO Avion militar prăbușit în vestul Rusiei: 4 morți

08:16 SUA vor trimite încă 450 de milioane de dolari ajutor militar Ucrainei, inclusiv unele sisteme suplimentare de rachete cu rază medie de acțiune. Cel mai recent pachet include patru sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS) și zeci de mii de muniții de artilerie, precum și bărci de patrulare, au anunțat joi oficialii Pentagonului.

Odată cu ultimele livrări, contribuția SUA la armata Ucrainei se va ridica la 6,1 miliarde de dolari, potrivit oficialilor.

08:11 Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele în Lisichansk

Bătălia pentru două orașe cheie din estul Ucrainei se apropie de „un punct culminant”, în timp ce forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene care apără Lisichansk, spun oficialii ucraineni.

Eforturile Rusiei de a captura Sievierodonetsk și Lisichansk – cele două orașe rămase sub control ucrainean la Luhansk – s-au transformat într-un război sângeros de uzură, ambele părți provocând pierderi grele. Moscova, în ultimele două săptămâni, a reușit să obțină câștiguri constante, potrivit The Guardian. ”Lupta intră într-un fel de apogeu înfricoșător”, a spus Alexei Arestovici.

07:48 Extinderea complicată a Uniunii Europene

07:47Pentru a-i opri pe aliații lui Putin din Bulgaria, Biden trebuie să recunoască identitatea Macedoniei de Nord

07:34 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia liderilor UE: ”Viitorul Ucrainei este în UE. (...) Este o victorie... așteptăm de 120 de zile și 30 de ani”, a adăugat el, referindu-se la durata războiului și deceniile de când Ucraina a devenit independentă la destrămarea Uniunii Sovietice. „Și acum vom învinge inamicul”

01:41 New York Times: Slabe semne de opoziție fermă față de Putin din partea elitei ruse

01:15 Finlanda este pregătită să lupte cu Rusia în caz de atac "Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un atac rusesc și va oferi o rezistență acerbă dacă acesta se va întâmpla", a declarat comandantul-șef al forțelor armate Timo Kivinen, potrivit Nexta.

00:16Forțele rusești au capturat 2 sate și încearcă să încercuiască Zolote, Lișiciansk Forțele rusești au capturat satele Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, la sud de orașul Lișiciansk, în regiunea Luhansk, a raportat Statul Major General al Ucrainei la 23 iunie, potrivit Kyiv Independent.

Cele mai importante evenimente: