Protestele din Belarus au fost inspirate de Occident și au făcut ”parte dintr-o campanie acerbă” în care ”se manifesta agonia lumii unipolare”, a declarat ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, într-un interviu pentru postul de televiziune Belarus 1 citat de Nexta.

Serghei LavrovFoto: Imago via GSP

”Aș spune chiar, o campanie în care se manifestă agonia lumii unipolare. Și de aceea Occidentul a acționat atât de frenetic acum, în ultimii doi ani. Mai ales în perioada în care a fost lansată o operațiune militară specială în Ucraina”, a susținut Lavrov.

Serghei Lavrov a numit protestele împotriva falsificării alegerilor prezidențiale din Belarus din 2020 „un episod neplăcut”.

”Acel episod – neplăcut – a arătat clar că suntem adevărați aliați. Conducerea și oficialii ruși nu aveau nicio îndoială că ar trebui să ajutăm poporul și statul aliați din Belarus”, a adăugat el, făcând trimitere și la ”ajutorul” dar Kazahstanului la începutul acestui an, în contextul revoltelor populare de acolo.

Potrivit acestuia, în 2020, ”Rusia a oferit imediat sprijin politic și moral și a fost gata să ofere orice alt sprijin pentru a preveni o lovitură de stat”.

Vladimir Putin a fost unul dintre primii șefi de stat care a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus.