Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a confirmat, în timpul unui prânz la cafeneaua Milano din Washington cu fostul ambasador al SUA în Afganistan, Zalmay Khalilzad, că „avem nevoie de un acord” pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia. Amfitrionul acestui prânz a fost, potrivit Politico, Dimitri Simes, CEO al Centrului pentru Interesul Național.

Anatoli AntonovFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Discuțiile au fost auzite de un reporter Politico, care se afla la o altă masă.

Ambasadorul Rusiei a fost de acord când Khalilzad a spus „avem nevoie de un acord” pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia

Când au discutat despre perspectiva unui acord de pace, Antonov l-a întrebat pe Khalilzad: „La ce ar dori [SUA] să renunțăm?”

Khalilzad i-a sugerat lui Antonov să ia cina cu ambasadorul ucrainean. Într-o aparentă referire la afirmațiile false ale Rusiei conform cărora neo-naziștii conduc Ucraina, Antonov l-a întrebat pe Khalilzad: „Aveți o mulțime de evrei în Statele Unite. De ce sunt atât de toleranți cu ceea ce se întâmplă la Kiev?

Antonov și-a exprimat nedumerirea față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a spus că nu „înțelege viziunea [lui Zelenski] pentru viitorul Ucrainei”.

Relațiile ruso-americane

Cei doi au vorbit în timpul prânzului din cartierul Georgetown și despre relațiile dintre SUA și Rusia.

Antonov s-a plâns „că nu primim niciun respect” de la Washington, adăugând că Rusia „are nevoie de respect” și „ar dori ca [SUA] să o respecte”. Întrebat ce ar putea duce la normalizarea relațiilor cu SUA, Antonov i-a spus lui Khalilzad: „Nu pot să vă răspund la întrebare”, dar mai târziu a spus că Rusia are nevoie de „garanții de securitate”.

Antonov a deplâns lipsa dialogului și a comunicării dintre SUA și Rusia, comparând-o în mod nefavorabil cu criza rachetelor din Cuba, în timpul căreia SUA și Uniunea Sovietică au continuat să discute.

Aproape de sfârșitul prânzului, Antonov a spus: „Zal, aș dori să-ți folosesc contactele în această administrație”, iar Khalilzad a vorbit despre necesitatea unei diplomații informale în comunicarea dintre SUA și Rusia.

După prânz, Antonov a refuzat cererea pentru un scurt interviu.

Ambasada Rusiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Khalilzad a refuzat să comenteze.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro