Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat joi "un moment unic și istoric" după ce UE-27 a acordat Ucrainei statutul de candidat oficial, o decizie așteptată de Kiev în mijlocul unei invazii rusești, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

"Acesta este un moment unic și istoric în relațiile dintre Ucraina și UE", a declarat Zelenski pe Twitter, afirmând că, în opinia sa, "viitorul Ucrainei se află în UE".

"Aceasta este victoria noastră", a susținut el câteva minute mai târziu într-un scurt videoclip pe Instagram. "Așteptăm (această decizie) de 120 de zile și chiar de 30 de ani", de la independența Ucrainei în 1991.

"Vom câștiga cu siguranță" împotriva armatei președintelui rus Vladimir Putin, care a lansat invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, a declarat Zelenski.

Mulți alți lideri ucraineni au reacționat rapid la anunțul făcut în cursul serii de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a declarat că "ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună", a spus el într-o scurtă înregistrare video realizată în tandem cu Josep Borrell, omologul său european.

"Ucraina va câștiga. Europa va triumfa", a declarat el pe Twitter. El a adăugat: "Poporul ucrainean face parte din familia europeană. Viitorul Ucrainei este alături de UE.

Denis Șmigal, prim-ministrul ucrainean, s-a alăturat acestui punct de vedere, afirmând că "această zi istorică" marchează "o nouă etapă în construcția europeană".

"Statutul de candidat oficial la UE înseamnă noi reforme, o apropiere pe scară largă în toate sectoarele economiei și un proces de intrare deplină pe piața internă a UE", a spus el.

Șeful administrației prezidențiale, Andri Yermak, a vorbit, de asemenea, despre "reformele necesare" pentru ca Ucraina să adere oficial la Uniunea Europeană în viitor. "Vrem să devenim membru al UE", a spus el.

"Ne așteaptă un drum dificil, dar principalul lucru a fost demonstrat: facem parte din lumea civilizată și luăm căi separate de Zombieland (Rusia, n.r.)", a declarat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

Ucraina este, prin urmare, oficial candidată la aderarea la UE, un scenariu care era încă de neimaginat la începutul anului, dar care s-a impus celor 27 odată cu invazia rusă.

Cu toate acestea, procesul ar putea dura ani de zile pentru a fi finalizat.