Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus vineri că țara sa a pornit pe drumul dezvoltării după ce Consiliului European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană. Reforma justiției este în acest moment principalul obiectiv al guvernului de la Chișinău.

Foto:

Președintele Maia Sandu a amintit vineri că a promis în 2019 că Republica Moldova va depune candidatura până în 2023, pașii făcuți până acum fiind mai mari decât anticipase, dar reușita este a tututor cetățenilor.

Maia Sandu recunoaște că progresul nu se va face peste noapte, însă acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE va oferi un real sprijin.

„Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene, unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor, țări mari și mici, și pe ajutorul instituțiilor europene. Apartenența la UE înseamnă integrare pe piața europeană, cea mai mare și cea mai bogată piață de desfacere din lume”, a declarat vineri Maia Sandu.

Lidera de la Chișinău spune că succesul demersului european depinde de independența sistemului de justiție iar reforma lui este principalul obiectiv al guvernului.

„Trebuie să curățăm sistemul judecătoresc și procuratura de persoane corupte și lipsite de integritate. Fără acest pas nu puteam avea un act al justiției integru pe care contează orice cetețean sau investitor”, a mai precizat Maia Sandu.

Republica Moldova și Ucraina au fost recunoscute drept candidate la aderarea la UE

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un "moment istoric" în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.

Decizia Celor 27, adoptată în unanimitate, vine după recomandarea Comisiei Europene în acest sens, de săptămâna trecută, când executivul comunitar a propus ca Ucraina și R. Moldova să devină țări candidate pentru aderarea la UE.