"Niciun oraș" din estul regiunii ucrainene Donețk nu este "sigur" pentru locuitorii săi, deoarece luptele dintre armatele ucraineană și rusă sunt prea aprige, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirylenko într-un interviu acordat AFP.

Război în Ucraina: oamenii stau la coadă pentru a primi ajutoare umanitare în Kostiantînivka (regiunea Donețk)Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Nu există niciun loc, niciun oraș din regiunea Donețk care să fie sigur", a declarat Kirylenko, adăugând că, în opinia sa, este "extrem de periculos pentru oameni să rămână", în condițiile în care presiunea rusă asupra forțelor ucrainene se intensifică în jurul orașelor Lișiciansk și Severodonețk.

"Situația din regiune rămâne dificilă", a declarat el, adăugând că "inamicul încearcă să-și concentreze eforturile" în special pe "drumul Bakhmut-Lisiciansk", unde "a se aventura este un pericol evident".

El a declarat că comandamentul forțelor armate ucrainene face "tot ce este posibil" pentru a se asigura că "soldații noștri nu sunt înconjurați" de armata rusă în ultimul punct de rezistență aflat încă sub control ucrainean în regiune, în jurul orașelor Lișiciansk și Severodonețk.

"Misiunea principală este de a opri înaintarea inamicului spre (orașele importante) Sloviansk și Kramatorsk", a adăugat el.

Pavlo Kirilenko a mai spus că, în pofida luptelor grele în desfășurare, "evacuările de civili continuă", citând cifra de "251 de persoane" evacuate miercuri.

"Mai sunt încă 45.000 de locuitori în Kramatorsk", oraș situat la câțiva zeci de kilometri de linia frontului, a precizat el, subliniind că "livrarea de produse alimentare continuă pe întreg teritoriul" regiunii Donețk, în pofida "întreruperilor de electricitate și a livrărilor de apă și gaz".