​Volodimir Zelenski a spus că atacurile masive aeriene și de artilerie ale Moscovei au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas și i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să accelereze expedierea de arme pentru a face față Rusiei pe câmpul de luptă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de joi, ziua 120 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:15 Finlanda este pregătită să lupte cu Rusia în caz de atac

"Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un atac rusesc și va oferi o rezistență acerbă dacă acesta se va întâmpla", a declarat comandantul-șef al forțelor armate Timo Kivinen, potrivit Nexta.

00:16Forțele rusești au capturat 2 sate și încearcă să încercuiască Zolote, Lișiciansk

Forțele rusești au capturat satele Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, la sud de orașul Lișiciansk, în regiunea Luhansk, a raportat Statul Major General al Ucrainei la 23 iunie, potrivit Kyiv Independent.

Cele mai importante știri din a doua parte a zilei:

23:40 Cu stocuri complete de gaze, Franța s-ar putea lipsi de gazul rusesc

Franța, care spune că se află într-o situație mai "favorabilă" decât vecinii săi, se bazează pe stocuri de gaz pline și pe un nou terminal GNL de la anul viitor pentru a face față scăderii livrărilor de gaz rusesc, potrivit AFP.

23:30 Preşedintele francez Emmanuel Macron, despre statutul de candidate la UE acordat Ucrainei și Moldovei: „Un semnal foarte puternic pentru Rusia”

23:12 Șeful NATO, Jens Stoltenberg, enunţă „deciziile importante” care vor fi luate la summitul Alianței care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid.

Potrivit lui Stoltenberg, vor fi luate „decizii importante” la cinci capitole „cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori.

UE acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova

22:50Georgia "este pregătită să lucreze cu determinare" pentru a obține statutul de candidat la UE

Președinta georgiană a declarat joi că țara sa este hotărâtă să facă pașii necesari pentru a obține statutul de candidat la Uniunea Europeană, pe care liderii europeni nu l-au acordat joi, făcând apel la continuarea reformelor, potrivit AFP.

22:35Statutul de candidat la UE pentru Ucraina: Zelenski salută „un moment unic și istoric”: "Așteptăm de 30 de ani”

"Aceasta este victoria noastră", a susținut el câteva minute mai târziu într-un scurt videoclip pe Instagram. "Așteptăm (această decizie) de 120 de zile și chiar de 30 de ani", de la independența Ucrainei în 1991.

22:17 Maia Sandu: Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

21:55 Lituania cere Comisiei Europene clarificări despre aplicarea sancţiunilor ce vizează tranzitul de mărfuri rusești către Kaliningrad

21:37Liderii celor 27 state ale UE acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova/ „Un moment istoric”

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un "moment istoric" în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.

21:08"Niciun oraș" din regiunea Donețk nu este "sigur" pentru viața locuitorilor săi

"Niciun oraș" din estul regiunii ucrainene Donețk nu este "sigur" pentru locuitorii săi, deoarece luptele dintre armatele ucraineană și rusă sunt prea aprige, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirylenko într-un interviu acordat AFP.

20:40 Belarus ar putea furniza Rusiei arme și echipamente militare.

Potrivit lui Oleksi Hromov, adjunctul șefului de operațiuni al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, echipamentele armatei belaruse sunt în prezent în curs de întreținere și scoase din depozite, ceea ce trezește suspiciuni că echipamentele ar putea fi transferate în Rusia și mutate pe linia frontului, potrivit Kyiv Independent.

Directivele lui Serghei Şoigu pentru „cel mai apropiat prieten al Rusiei”

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a cerut joi consolidarea capacităților comune de apărare ale Rusiei și Belarusului, inclusiv un sistem regional unificat de apărare aeriană, potrivit CNN.

20:05Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, le-a cerut joi ţările africane ”să fie alături de Ucraina”, a cărei invazie de către Rusia alimentează temeri cu privire la riscul unei grave crize alimentare în Africa, potrivit AFP.

”Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a spus Kuleba într-o conferinţă de presă prin videoconferinţă cu jurnaliştii din țările africane.

El a îndemnat statele din Africa ”să nu cumpere cereale ucrainene furate de către Rusia”.

19:52Norvegia se angajează să crească livrările de gaze către UE

19:45În orașul Lisiciansk „nu mai există niciun loc sigur”, spune șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Gaidai, citat de CNN.

„Întregul Lisiciansk este bombardat cu lovituri aeriene”, a declarat Gaidai, precizând că autoritățile continuă să evacueze civili și să livreze ajutor umanitar.

19:37Cea mai mare economie a Europei găsește soluția „murdară” pentru înlocuirea gazelor

Începe summitul UE ce dezbate acordarea statutului de candidate pentru Ucraina şi R. Moldova / Liderii ţărilor Balcanilor de Vest, dezamăgiţi

19:34După un summit cu reprezentanţii ţărilor Balcanilor de Vest, de la care aceştia au plecat dezamăgiţi, liderii statelor UE încep joi un summit de două zile la care sunt aşteptaţi să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE, dar o aderare a acestor ţări se va produce într-un orizont de timp îndepărtat şi este condiţionată de reforme profunde.

19:23Bilanțul oficial al civililor ucraineni uciși în războiul declanșat de Vladimir Putin / Cifrele ar putea fi mult mai mari

18:51Ucraina nu a reușit să convingă organizatorii Eurovision să găzduiască următoarea ediție a concursului / Noul anunț al organizatorilor concursului de muzică

18:45Vladimir Putin a făcut apel joi la țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să coopereze în fața „acțiunilor egoiste” ale țărilor occidentale, pe fondul sancțiunilor fără precedent ce i-au fost impuse Moscovei din cauza invadării Ucrainei.

18:16Marea Britanie este dispusă să ajute la deminarea coastei ucrainene a Mării Negre, a declarat în exclusivitate penru Reuters premierul britanic Boris Johnson.

18:09Şefii de stat şi de guvern ai grupului ţărilor membre BRICS au început deliberările joi, cu un apel reînnoit din partea Chinei împotriva sancţiunilor occidentale, scrie DPA. Odată cu summitul virtual al economiilor emergente BRICS, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a revenit pe scena internațională.

Grupul, care include Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ar trebui să "îşi asume responsabilitatea" şi să lucreze pentru "egalitate şi dreptate" în lume, a cerut preşedintele chinez Xi Jinping în declaraţiile de deschidere, în timp ce şi-a exprimat opoziţia faţă de sancţiunile unilaterale.

Cele cinci ţări BRICS s-au întâlnit o dată pe an din 2009. Cu toate acestea, conferinţa de anul acesta va avea loc numai prin legătură video din cauza măsurilor stricte legate de coronavirus în vigoare în China, care este gazda oficială.

Statele Unite ar putea anunța astăzi o nouă rundă de asistență militară pentru Ucraina

18:03Administrația Biden ar putea anunța joi o nouă rundă de asistență militară pentru Ucraina, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Pachetul de aproape 500 de milioane de dolari ar include sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), precum și muniție de artilerie.

17:48Producătorul de echipamente de telecomunicații Cisco își va înceta activitatea în Rusia și Belarus, a declarat joi compania pentru Reuters, în timp ce ritmul de plecare a companiilor occidentale se accelerează.

Compania americană a oprit operațiunile comerciale, inclusiv vânzările și serviciile, în Rusia în luna martie.

17:40 Zelenski reproşează Israelului că nu a impus sancţiuni Rusiei

17:05Cum ar putea Kaliningrad să ocolească blocada impusă de Lituania

16:35Asociaţia SZMISZ din Sighetu Marmaţiei a amenajat în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Sighet - Solotvino un loc de joacă destinat copiilor ucraineni care trec graniţa în această perioadă, transmite Radio Sighet.

16:12Rușii controlează mai mult de jumătate din regiunea Donețk, spune șeful administrației militare, Pavlo Kirilenko, citat de CNN.

Doar 45% din regiunea Donețk se află sub controlul forțelor ucrainene, restul de 55% rămânând sub control rusesc.

„Este foarte dificil să spunem că restul orașelor sunt controlate de inamic, pentru că acestea sunt distruse de inamic, sunt doar teritorii", a declarat joi Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

Omul care îi căra „servieta nucleară” lui Putin a fost împușcat în cap

16:00 Republica Moldova prelungește starea de urgență instuită pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, cu încă 45 de zile, relatează MOLDPRES, citată de Agerpres.

Potrivit premierul Natalia Gavriliţa, necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de riscurile persistente în privinţa securităţii aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, securităţii energetice a ţării, securităţii la frontieră şi gestiunii fluxului de refugiaţi.

15:55 Colonelul care îi căra „servieta nucleară” lui Putin a fost găsit împușcat în cap în propria bucătărie.

15:48Trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din orașul Lysychansk, aflat pe linia frontului, pentru a evita încercuirea după ce forțele rusești au capturat două așezări din sudul acestuia, a declarat joi guvernatorul regional Serghei Gaidai.

„Pentru a evita încercuirea, comandamentul nostru ar putea ordona ca trupele să se retragă pe noi poziții", a declarat Gaidai la televiziunea națională, transmite Reuters.

15:37Republica Cehă nu va mai elibera vize pentru ruși și belaruși.

Guvernul ceh a adoptat o propunere a Ministerului Afacerilor Externe de a nu mai elibera vize pentru cetățenii ruși și belaruși, cu excepția cazurilor umanitare.

Legea nu se va aplica belarușilor și rușilor care au permise de ședere în Republica Cehă, celor care au membri de familie care sunt cetățeni cehi sau ai UE sau „solicitanților a căror ședere este în interesul Republicii Cehe". (Kyiv Independent)

15:30Primul lot de 14 transportoare blindate M113AS4 australiene donate Ucrainei este deja pe drum, a declarat joi ambasadorul Australiei la Kiev.

„Australia s-a angajat să acorde asistență militară în valoare de peste 196 de milioane de dolari Ucrainei, pentru a sprijini armata ucraineană să contracareze invazia ilegală a Rusiei", a scris joi pe Twitter ambasadorul Bruce Edwards.

Sistemele americane HIMARS au ajuns în Ucraina

15:13 Sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS din Statele Unite au sosit în Ucraina, a spus joi ministrul ucrainean al apărării.

15:11Forțele rusești încearcă să încercuiască trupele ucrainene care apără orașul Lysychansk, aflat pe linia frontului din estul țării, a declarat joi un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării.

„Inamicul nu a încetat să încerce să creeze condiții pentru încercuirea unităților forțelor noastre în zona Lysychansk", a declarat Oleksi Gromov, adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal al Statului Major General. (Reuters)

15:08Preşedintele Klaus Iohanis a declarat, după participarea la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, de joi, de la Bruxelles, că trebuie accelerat procesul integrării pentru Balcanii de Vest şi că este optimist că la reuniunea Consiliului European de astăzi va fi aprobată opinia Comisiei Europene cu privire la statutul de candidat la UE al Ucrainei şi Republicii Moldova.

„A fost o întâlnire bună şi concluzia mea este că toată lumea a înţeles că trebuie să avansăm un pic mai repede cu procesul de integrare pentru Balcanii de Vest.

Sigur, situaţiile sunt diferite de la o ţară la alta, dar eu, personal, sunt convins că trebuie să accelerăm şi eu m-am exprimat la modul acesta că pentru toţi trebuie să avem curajul să facem următorul pas. Pentru unii înseamnă aderarea la UE, pentru alţii să înceapă procesul de aderare. Unii liderii şi-au exprimat speranţa, frustrarea, încurajarea şi multă emoţie în această întâlnire", a afirmat Iohannis.

14:51 Producătorul american de îmbrăcăminte sportivă Nike se retrage complet din Rusia, la trei luni după ce și-a suspendat operațiunile în această țară, a anunțat joi compania într-o declarație trimisă prin e-mail.

„NIKE a luat decizia de a părăsi piața din Rusia. Prioritatea noastră este să ne asigurăm că ne susținem pe deplin angajații în timp ce ne reducem în mod responsabil operațiunile în următoarele luni", a spus compania într-un comunicat citat de Reuters.

14:48Cum crede Lavrov că se pot debloca exporturile de cereale din Ucraina

14:33Parlamentul European spune că liderii UE trebuie să se ridice la înălțimea responsabilității lor istorice și să dea un semnal politic clar Ucrainei, Moldovei și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană.

Cerealele Ucrainei: Rusia se jură că nu fură

14:11 Câte situri culturale au fost distruse în Ucraina până acum, potrivit UNESCO

14:05 Un reprezentant al separatiștilor pro-ruși a calificat drept „zadarnică" rezistența forțelor ucrainene care apără orașele gemene Lysychansk și Severodonetsk, ultimele zone din regiunea Lugansk nu au intrat pe mâna Moscovei sau a aliaților săi.

„Rezistența lor este lipsită de sens, este inutilă. Cred că, în ritmul în care merg soldații noștri, foarte curând întregul teritoriu al Republicii Populare Lugansk va fi eliberat", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Andrei Marochko

El a spus că Lysychansk a fost practic înconjurat, deoarece forțele ruse și separatiste au întrerupt acum principala rută de aprovizionare pentru apărătorii ucraineni care leagă orașul de Bakhmut: „Avem controlul logistic".

13:58Kremlinul și-a reiterat joi că Rusia nu a furat cereale din Ucraina, după ce Turcia a afirmat că cercetează acuzațiile Kievului.

„Ar trebui să întrebați ministerul de externe. Rusia nu a furat niciun bob”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre afirmațiile ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, privind investigația.

„Cine trimite două batalioane de artilerie în Severodonețk, câștigă”

13:44Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut joi că Rusia este un furnizor de energie foarte fiabil pentru Europa și că „își îndeplinește cu strictețe toate obligațiile".

El a afirmat că Germania a fost informată cu privire la „ciclurile de mentenanță" ale gazoductului Nord Stream 1, care urmează să fie supus unor lucrări de întreținere în perioada 11-21 iulie.

Fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1 au scăzut în ultima perioadă. Rusia spune că o problemă tehnică cauzată de sancțiuni a forțat Gazprom să reducă fluxul, în timp ce Italia și Germania spun că acesta este un pretext pentru a trimite mai puțin gaz.

13:25 Moscova a pretins joi că și-a îndeplinit „în totalitate" obligațiile privind două emisiuni de euroobligațiuni denominate în dolari, trimițând 12,51 miliarde de ruble (234,5 milioane de dolari) în contul cuponului către Depozitarul Național de Decontări.

Ministerul a precizat că plățile au fost pentru euroobligațiuni cu scadența în 2027 și 2047.

„Astfel, obligațiile privind serviciul de deservire a titlurilor de stat ale Federației Ruse au fost îndeplinite în totalitate de către Ministerul de Finanțe", a precizat ministerul într-o declarație citată de Reuters.

13:09Bătălia pentru Lysychansk și Severodonetsk „a intrat în punctul culminant", a declarat la televiziunea națională Oleksii Arestovici.

„Orice parte care trimite două batalioane de artilerie acolo câștigă”, a adăugat el.

Noul „McDonald's” din Rusia se laudă cu încasări record

13:04Israelul şi-a redeschis ambasada de la Kiev pentru a oferi servicii consulare câteva zile, pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu peste trei luni, relatează joi agenţia de presă israeliană TPS.

Peste 80 de persoane au beneficiat marţi şi miercuri de servicii consulare la Kiev, iar altele au primit servicii consulare în oraşul Liov.

Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a declarat joi că o prezenţă diplomatică israeliană la Kiev este foarte importantă pentru Israel şi reprezintă un alt semn al sprijinului ţării sale pentru Ucraina. (Agerpres)

12:53Succesorul McDonald's în Rusia se laudă cu încasări record. Care a fost cel mai popular produs pentru care rușii au stat la coadă

12:44 O rachetă Iskander trasă de pe teritoriul Rusiei, din Belgorod, s-a dezintegrat la scurt timp după lansare:

Marea Britanie impune noi sancțiuni contra Rusiei

12:30Turcia anunță că va investiga dacă Rusia a furat cereale din Ucraina

12:22 Marea Britanie a introdus joi o nouă tranșă de sancțiuni comerciale împotriva Rusiei, potrivit unui anunț publicat pe site-ul guvernului.

Printre noile măsuri se numără interdicții privind exportul către Rusia a unei serii de bunuri și tehnologii, exportul de combustibil pentru avioane și exportul de bancnote, fie ele lire sterline sau alte valute europene.

12:01 RIA Novosti a publicat noi imagini cu elicoptere rusești KA-52 Alligator în acțiune.

Acestea continuă să se bazeze pe rachete neghidate trase de la o distanță sigură pentru ele, remarcă un cont de Twitter al unor experți în armament:

12:00Explozii au fost auzite joi în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat primarul Oleksandr Senkevich, îndemnând locuitorii să se adăpostească.

Miercuri, cel puțin o persoană a murit și mai multe clădiri au fost avariate, inclusiv o școală din Nikolaev, în urma unui atac rus cu rachete, potrivit autorităților locale. Rusia neagă că ar atacat civili. (Reuters)

Începe primul proces al unui soldat rus acuzat de viol

11:52Detalii macabre din investigația privind uciderea cu „sânge rece” a unui cunoscut jurnalist ucrainean de soldații ruși

11:46 Ucraina va începe joi primul proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei în timpul invaziei

11:04Criza cerealelor blocate în Ucraina trebuie rezolvată în următoarea lună, a declarat joi ministrul britanic de externe Liz Truss în timpul unei vizite la Ankara, transmite Reuters.

10:57 Surse Reuters: Germania va intra joi în faza a doua a planului de urgență în trei etape privind gazele naturale

Aliații Ucrainei au fost atacați cibernetic

10:27Doi britanici și un marocan care au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina și condamnați la moarte de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) se pregătesc să facă apel, a anunțat agenția de presă TASS, citând-ul pe unul dintre avocații lor.

Tribunalul din RPD i-a găsit pe cei trei bărbați - britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Brahim Saadoun - vinovați de „activități de mercenariat și de comiterea de acțiuni menite să preia puterea și să răstoarne ordinea constituțională a RPD".

„Fără îndoială, dacă apelul va fi respins și sentința va intra în vigoare, va fi depusă o cerere de clemență, deoarece acesta este un drept inerent al inculpaților, conform legislației Republicii Populare Donețk", a declarat avocata lui Pinner, Iulia Tserkovnikova, citată de TASS.

10:09 Ucrainenii au spus că operațiunea contra forțelor rusești de pe Insula Șerpilor continuă și au precizat ce obiective ar fi lovit în ultimul atac.

09:52 Cele trei instituții principale ale UE au interzis accesul în sediile lor din Bruxelles lobbyiștilor din mediul de afaceri rusesc

09:33Aliaţii Ucrainei au fost vizaţi de atacuri cibernetice ale hackerilor ruşi / Care au fost țintele

09:30 Potrivit armatei ucrainene, trupele rusești au pierdut în ultimele 24 de ore 200 de soldați, 8 tancuri, 18 vehicule blindate, 4 sisteme de artilerie, un lansator multiplu de rachete, un elicopter, 6 drone și 5 vehicule:

Forțele ucrainene controlează mai puțin de jumătate din regiunea Donetsk

09:12 ANALIZĂ Economia Rusiei rezistă, dar pentru cât timp? / „Ce e mai rău va urma pentru Moscova”

08:57Forțele ucrainene controlează mai puțin de jumătate din regiunea Donetsk, a declarat miercuri un șef militar regional, adăugând că peste o sută de orașe și sate din zonele controlate de Ucraina nu sunt alimentate cu gaz sau electricitate.

„Forțele armate ale Ucrainei controlează aproximativ 45% din regiunea Donețk, unde au loc în prezent ostilități", a declarat șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko, pentru Radio Svoboda.

„În consecință, 55% din regiune, care este complet distrusă, se află sub controlul grupurilor armate ilegale, adică sub controlul ocupantului, inclusiv Mariupol și Volnovakha, pe jumătate distruse."

08:25 Liderii UE vor decide astăzi dacă vor acorda Ucrainei statutul de țară candidată, în urma recomandării pozitive a Comisiei Europene de vinerea trecută.

Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să aprobe recomandarea executivului UE.

Zelenski a declarat că a vorbit miercuri cu 11 lideri UE despre candidatura Ucrainei și că va mai da telefoane și joi, fiind convins că toate cele 27 de țări UE vor susține statutul de candidat al țării sale.

08:16Evaluarea de joi dimineață de la ministerul britanic al apărării:

  • Este foarte probabil ca forțele rusești să fi avansat, cu peste 5 km, din 19 iunie și până acum, spre intrările sudice ale orașului Lysychansk. Unele unități ucrainene s-au retras, probabil pentru a evita să fie încercuite.
  • Performanța îmbunătățită a Rusiei în acest sector este probabil rezultatul consolidării recente a unităților și al concentrării puternice a focului.
  • Forțele rusești supun „buzunarul” Lysychansk-Severodonețk unei presiuni din ce în ce mai mari cu această avansare treptată în jurul zonelor construite.
  • Cu toate acestea, eforturile sale de a realiza o încercuire mai profundă pentru a cuceri vestul regiunii Donețk rămân în impas.

Ucrainenii reduc operațiunile cu drone Bayraktar

08:08Forțele rusești au capturat așezările Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, la sud de orașele ucrainene Lysychansk și Severodonețk, a declarat joi guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai.

Forțele ucrainene continuă apărarea orașului Severodonețk și a localităților învecinate Zolote și Vovchoyrovka, a precizat el.

07:51 Institutul pentru Studiul Războiului: Ucrainenii aproape au renunțat la operațiunile cu drone Bayraktar din cauza întăririi capacităților antiaeriene rusești / Separatiștii din Lugansk creează scurgeri de gaze pentru a-i scoate din case pe cei care se ascund de mobilizare

07:34Consiliul European se reuneşte joi și vineri, la Bruxelles, având pe ordinea zi inclusiv situaţia din Ucraina și cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Recapitularea de dimineață a evenimentelor recente (ora 07:15):

  • Separatiștii pro-Moscova au spus că au capturat cea mai mare parte din Vovchoyarivka, un sat situat la aproximativ 12 km sud-vest de orașul Lysychansk.
  • Forțele rusești au bombardat Harkov și împrejurimile sale, ucigând cel puțin 20 de persoane. Kievul a afirmat că Moscova a încercat să îl forțeze să redirecționeze soldați de pe câmpul de luptă pentru a proteja civilii din această zonă.
  • Bătălia pentru orașul Severodonețk, unde sute de civili sunt blocați într-o uzină chimică are o evoluție oscilantă, Ucraina și Rusia disputându-și controlul asupra orașului.
  • Un atac în masă constând în șapte rachete „Onyx" a avut loc în Nikolaev, potrivit districtului „sud" al forțelor armate ucrainene. Un civil a fost ucis și doi răniți.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea portului Odesa, ca răspuns la un atac ucrainean asupra unor platforme maritime ale sale.
  • Două drone au lovit rafinăria de petrol rusă Novoshakhtinsk, în apropiere de graniță. Producția a fost suspendată.
  • Zelenski a declarat că el crede că toți membrii Uniunii Europene vor susține acordarea statutului de candidat pentru Ucraina.
  • UE va trece temporar la cărbune pentru a face față încetinirii fluxurilor de gaz rusesc și creșterii prețurilor, a declarat un oficial.
  • Liderii din Grupul celor Șapte și din NATO vor încerca să crească presiunea asupra Rusiei la întâlnirile de săptămâna viitoare, au declarat oficiali ai administrației americane.
  • Moscova lucrează la un răspuns „practic" la interdicția Lituaniei privind tranzitul de bunuri sancționate de UE către exclava rusă Kaliningrad, au declarat oficiali ruși.
  • Ucraina a precizat că a exportat cu 48% mai puține cereale în primele 22 de zile ale lunii iunie decât anul trecut.
  • Putin a semnat un decret care stabilește proceduri temporare pentru îndeplinirea obligațiilor privind datoria externă.

Putin a cerut întărirea legăturilor dintre țările BRICS

05:36 Zelenski a afirmat că eliberarea ţării este „obiectivul naţional” la care trebuie lucrat în fiecare zi, nu doar de către autorităţi, ci de fiecare cetăţean.

01:38 Ungaria a transmis că este interesată de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, dar până acum nu vede o alternativă la furnizările din Rusia.

01:08Italia spune că sprijinul pentru sancțiunile contra Moscovei e în scădere, la fel ca și pentru înarmarea Ucrainei.

00:49 Putin a pledat pentru o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia țării sale

----------------