Cele trei instituții principale ale Uniunii Europene au interzis accesul în sediile lor din Bruxelles lobbyiștilor din mediul de afaceri rusesc, ca o completare la sancțiunile adoptate după invazia din Ucraina, au declarat joi reprezentanții acestora pentru AFP.

Sediul Comisiei Europene din BruxellesFoto: DreamsTime

Parlamentul European a fost primul care a acționat.

„De acum înainte, reprezentanții companiilor rusești nu mai au voie să intre în incinta Parlamentului European", a anunțat la începutul lunii iunie președintele acestuia, Roberta Metsola din Malta.

„Nu trebuie să le dăm niciun spațiu pentru a-și răspândi propaganda și poveștile false și toxice despre invazia Ucrainei", a explicat ea.

Consiliul (organismul statelor membre) și Comisia Europeană i-au urmat exemplul și „au dat instrucțiuni să nu mai primim persoane care reprezintă un interes rusesc", au confirmat joi reprezentanții lor, cu puțin timp înainte de începerea summitului UE.

Se așteaptă ca liderii UE să prelungească sancțiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Crimeei în 2014.

Acordul de interzicere a lobbyiștilor ruși a fost dat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre din 15 iunie, au declarat aceștia.

Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că urmează aceeași linie. Punerea în aplicare a acestei decizii „este în curs de desfășurare", au precizat cele două instituții.

Aceasta se referă la toți reprezentanții de interese ruși înregistrați în registrul de transparență al UE, care au acces la sediile instituțiilor pentru a se întâlni cu comisarii, cu personalul acestora și cu deputații europeni.

Registrul este „o bază de date a organizațiilor care încearcă să influențeze procesul legislativ și de elaborare a politicilor instituțiilor europene", precizează Comisia Europeană.

„Evidențiază ce interese sunt apărate, de către cine și cu ce bugete. Decizia face parte din punerea în aplicare a celui de-al șaselea set de sancțiuni adoptate de Uniunea Europeană, care interzice toate serviciile de consultanță în domeniul afacerilor și al relațiilor publice.

Diplomații, oficialii și oamenii de afaceri ruși nu mai pot beneficia de facilități și vize pentru a intra în UE.

Însă, până în prezent, cetățenii UE care reprezintau interesele clienților lor ruși la Bruxelles nu au fost împiedicați să desfășoare afaceri în forurile UE.

-----------