Cunoscutul fotoreporter ucrainean Max Levin, care relata din prima linie a frontului, și prietenul său Oleksii Chernișov au fost executați cu sânge rece de către trupele rusești în apropiere de Kiev, la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, arată un raport al organizației Reporteri fără frontiere publicat miercuri, potrivit CNN. Organizația sugerează că jurnalistul a fost împușcat de două ori în timp ce era la pământ, iar prietenul său a fost ars de viu.

Cunoscutul fotoreporter ucrainean Max LevinFoto: Inna Varenytsia / AP - The Associated Press / Profimedia

Grupul pentru libertatea presei a trimis în perioada 24 mai - 3 iunie doi investigatori pentru a examina zona în care au fost găsite cadavrele lui Levin și Chernișov la 1 aprilie.

Echipa de anchetatori a găsit 14 găuri de glonț în mașina carbonizată pe care o foloseau cei doi.

„Dovezile colectate sugerează că fotojurnalistul ucrainean Max Levin și prietenul său, care călătorea cu el, au fost executați cu sânge rece de trupele rusești - probabil după ce au fost interogați și torturați - în ziua în care au dispărut, pe 13 martie 2022", se arată în raport.

Jurnalistul era la pământ când a fost împușcat

Organizația Reporteri fără frontiere spune că la fața locului au fost găsite actele de identitate ale prietenului care îl însoțea pe jurnalistul ucrainean, Oleksii Chernișov, dar și mai multe obiecte cu posibile probe ADN, care ar dovedi prezența soldaților ruși în apropierea locului crimei.

De asemenea, investigatorii au găsit și un glonț chiar lângă locul în care a fost găsit cadavrul fotojurnalistului din Ucraina, care transmitea pentru importante instituții de presă, cum ar fi Reuters și BBC.

Descoperirea sugerează că Max Levin „probabil a fost ucis cu unul, poate două gloanţe trase de la mică distanţă când era deja la pământ”.

Raportul mai arată că lângă cadavrul carbonizat al lui Chernişov s-a găsit un bidon cu benzină.

Dovezile au fost trimise procurorului general al Ucrainei

„Analiza fotografiilor de la locul crimei, observațiile făcute la fața locului și dovezile materiale recuperate indică în mod clar o execuție care ar fi putut fi precedată de interogatorii sau chiar de acte de tortură", a declarat secretarul general al organizației Reporteri fără frontiere, Christophe Delore.

Acesta a mai spus că cei doi au plătit cu viața pentru a transmite informații despre războiul în Ucraina în contextul în care acesta este puternic marcat de propagandă și de cenzura Kremlinului.

Reporteri fără frontiere a precizat că a înaintat concluziile investigației, precum și toate dovezile, biroului procurorului general al Ucrainei.

Cine este Max Levin

Max Levin, născut în 1981, a colaborat de-a lungul timpului cu presa ucraineană şi internaţională, printre care cu Reuters, BBC şi Associated Press.

Max Levin, care relata din prima linie a frontului, lângă Kiev, fusese dat dispărut în 13 martie.

  • „Ultima comunicare cu el a avut loc în 13 martie, când era în districtul Vyshgorod, lângă Kiev. Lucra ca fotograf, călătorind cu mașina.
  • A fost oprit lângă localitatea Guta Mezhigirska, în drum spre alt sat, Motzhun. Ultima comunicare de pe telefonul său mobil a fost la 11:23 în acea zi, după care comunicarea cu el a încetat”, spunea pentru CNN Markiian Lyseiko, prietenul fotoreporterului.

El a lăsat în urmă patru copii, potrivit The Kyiv Independent.