Criza cerealelor blocate în Ucraina ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul și aliații săi occidentali ar fi deminat porturile din Marea Neagră, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, transmite CNN.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

„Încercările Turciei și ale secretarului general al ONU ar fi avut succes de mult timp dacă Ucraina și stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră", a declarat Lavrov.

„Încercările de a organiza o coaliție internațională pentru deminarea porturilor din Marea Neagră au ca unic scop să intervină în afacerile regiunii Mării Negre sub auspiciile ONU", a adăugat Lavrov.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat joi că este „urgent" să se rezolve criza cerealelor din Ucraina în următoarea lună pentru a evita consecințele „devastatoare".

Marea Britanie îl acuză pe Putin pentru criza cerealelor

Șefa diplomației britanice l-a acuzat din nou pe președintele rus Vladimir Putin că agravează criza alimentară mondială și a subliniat că, dacă această situație dificilă nu este rezolvată, va duce probabil la „o foamete uriașă în întreaga lume".

„Putin a blocat porturile ucrainene și oprește exportul a 20 de milioane de tone de cereale în întreaga lume, ținând lumea la ostatică", a declarat Truss, care se află în Turcia pentru a discuta planul de scoatere a cerealelor, susținut de ONU.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi că Ankara investighează afirmațiile potrivit cărora cerealele ucrainene au fost furate de Rusia și că nu va permite ca acele grâne să fie aduse în Turcia, potrivit Reuters.