Vadim Zimin, un colonel care obișnuia să poarte servieta cu codurile nucleare ale lui Vladimir Putin, a fost găsit împușcat în locuința sa de lângă Moscova. El se află în prezent la terapie intensivă, scrie Kyiv Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Colonel în retragere al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Zimin, în vârstă de 53 de ani, era responsabil de transportul servietei care îl însoțește întotdeauna pe președintele Rusiei.

El a îndeplinit această funcție încă de când fostul său șef, Boris Elțîn, era liderul Federației Ruse.

Se crede că „servieta secretă" conține aparatul de lansare a rachetelor nucleare strategice ale Kremlinului, printr-un cod cheie personalizat și este sub supraveghere 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

Zimin a fost văzut în trecut cu „valiza nucleară” alături de Putin, iar prezența servietei este considerată ca o amenințare simbolică la adresa Occidentului.

Zimin a fost găsit în bucătăria apartamentului său din Krasnogorsk, regiunea Moscova, în seara zilei de miercuri, 22 iunie.

Presa rusă de stat a relatat că oficialul „a încercat să se sinucidă" și a fost descoperit de fratele său „într-o baltă de sânge".

Zimin ar fi suferit o rană prin împușcare la cap, iar în apropiere a fost găsit un pistol pneumatic Izh 79-9TM.

Incidentul are loc după ce recent s-a anunțat că Zimin va fi cercetat penal pentru luare de mită, iar colonelul a fost plasat în arest la domiciliu.

Zimin neagă acuzațiile de luare de mită care i se aduc, legate de noua sa funcție în cadrul serviciului vamal.

Incidentul a stârnit suspiciuni în presa internațională, după o serie de incidente misterioase și decese misterioase în care au fost implicați oficiali ruși de rang înalt și oameni de afaceri legați de Putin.