Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat joi țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să coopereze în fața „acțiunilor egoiste” ale țărilor occidentale, pe fondul sancțiunilor fără precedent ce i-au fost impuse Moscovei din cauza invadării Ucrainei, relatează AFP.

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

„Numai bazându-ne pe o cooperare onestă și reciproc avantajoasă putem să găsim rezolvări la situația de criză care lovește economia mondială din cauza acțiunilor egoiste și necugetate ale anumitor țări”, a afirmat Putin, joi, la summitul virtual al țărilor BRICS, făcând referire la efectele asupra economiei mondiale pe care susține că le-ar avea mai degrabă sancțiunile decât ofensiva sa militară împotriva Ucrainei.

El a denunțat în special tentativele acestor țări occidentale de „a se folosi de mecanisme financiare pentru a face întreaga lume responsabilă de propriile lor greșeli de politică macroeconomică”.

„Un rol de lideri din partea țărilor BRICS este astăzi mai necesar ca niciodată pentru a elabora o politică unificatoare, pozitivă și care să vizeze crearea unui sistem (mondial) cu adevărat multipolar”, a susținut președintele rus.

Potrivit lui Putin, țările BRICS pot conta în acest sens pe susținerea „mai multor țări din Asia, Africa și America Latină, care aspiră să ducă o politică independentă”.

___

___