Vladimir Putin a pledat miercuri pentru o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia rusă din cauza conflictului ucrainean, potrivit La Libre, citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP - The Associated Press / Profimedia

"Oamenii de afaceri din ţările noastre sunt obligaţi să-şi dezvolte activităţile în condiţii dificile, deoarece partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piaţă, ale comerţului liber", a lansat preşedintele rus, adresându-se participanţilor la Forumul economic al BRICS în ajunul unui summit virtual al acestor ţări.

El a denunţat "instituirea permanentă de noi sancţiuni pe motive politice" care contrazic "bunul simţ şi logica economică elementară".

În acest context, Rusia îşi "reorientează activ fluxurile comerciale şi contactele economice externe spre parteneri internaţionali fiabili, înainte de orice spre ţarile din BRICS", a subliniat dl Putin.

"Negocieri privind deschiderea lanţurilor de magazune indiene în Rusia şi creşterea ponderii automobilelor chinezeşti (...) pe piaţa rusească sunt în curs", a detaliat el.

"Livrările de petrol rusesc Chinei şi Indiei cresc. Cooperarea agricolă se dezvoltă dinamic", la fel ca şi exportul de îngrăşăminte ruseşti spre ţările BRICS, potrivit preşedintelui rus.

Rusia vrea de asemenea să elaboreze împreună cu partenerii săi din BRICS "mecanisme alternative de transferuri internaţionale" şi o "valută internaţională de rezervă", pentru a reduce dependenţa de dolar şi de euro.