Două drone au lovit miercuri o rafinărie de pe teritoriul Rusiei, provocând o explozie, iar autoritățile ucrainene au confirmat că au atacat INsula Șerpilor, susținând că au provocat pierderi semnificative. Pe de altă parte, apărarea ucraineană din jurul Lysychansk a început să cedeze în fața unei puteri de foc rusești mult mai mari.

Război în UcrainaFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 119 a războiului din Ucraina:

07:15Articolul LIVE cu evenimentele legate de invazia rusă s-a mutat joi dimineață aici.

01:10 Italia: Sprijinul pentru sancțiunile impuse Rusiei e în scădere, la fel ca și pentru înarmarea Ucrainei

Italia se numără printre țările europene ceva mai ezitante atunci când vine vorba despre o eventuală finalizare a invaziei Rusiei în Ucraina, care deja durează de patru luni. Cei mai mulți dintre italieni condamnă Rusia și își manifestă simpatia față de ucraineni, dar sondajele demonstrează că o semnificativă minoritate condamnă SUA, Organizația Tratatului Nord-Atlantic sau Kievul, potrivit Wall Street Journal.

00:50Putin vrea să întărească legăturile cu ţările BRICS: "Rusia îşi reorientează activ fluxurile comerciale şi contactele economice"

Vladimir Putin a pledat miercuri pentru o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia rusă din cauza conflictului ucrainean, potrivit La Libre

00:18Parașutiștii francezi efectuează exerciții militare în Estonia

Forțele armate franceze au efectuat un exercițiu militar surpriză în Estonia, desfășurând peste 100 de parașutiști în țara baltică învecinată cu Rusia, a anunțat miercuri Ministerul francez al Apărării, potrivit US News, citat de Rador.

23:55Armamentul rusesc, mult mai numeros decât cel ucrainean

Într-un interviu recent acordat publicației ucrainene Hromadske, soldații ucraineni răniți au declarat că forțele și armamentul rusesc sunt mult mai numeroase decât ale lor.

"Există un singur proiectil de artilerie al nostru față de aproximativ 20 ale lor... și vorbesc doar de artileria de bombardament, nu mai vorbesc nici măcar de proiectilele cu dispersie, cu care ne copleșesc", a declarat un soldat pentru publicație, citează The Guardian.

34.230 de soldați ruși ar fi murit în războiul din Ucraina

23:22 Biden încearcă să își apere strategia în fața creșterii prețurilor la benzină: „Ați prefera prețuri mai mici, dar Europa în mâinile lui Putin?!

Joe Biden ar dori ca statele americane să facă un pas înainte și să elimine taxele pe benzină, care sunt în medie de 30 de cenți pe galon, sau să găsească mecanisme de compensare.

22:52 Parlamentul ucrainean a aprobat și ratificat Convenția de la Istanbul, un tratat privind drepturile omului care vizează prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, potrivit The Guardian.

Marți, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat o lege prin care a ratificat Convenția de la Istanbul, o acțiune care a fost descrisă ca fiind "un moment istoric pentru Ucraina... care susține politica de egalitate de gen".

22:23 34.230 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citează Nexta. Potrivit acestor date, în ultima zi, acest număr a crescut cu 130.

Rusia simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte în ţările baltice

22:15 Procuratura Generală a Rusiei a lansat o serie de dosare penale sub articolul "discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse" și a inclus o listă de "mijloace de informare în masă inacceptabile", relatează publicația belarusă NEXTA.

21:45Rusia simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte în ţările baltice, acuză Estonia

Estonia a acuzat miercuri Rusia de faptul că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, odată cu apropierea unui summit NATO, săptămâna viitoare, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian, relatează News.ro citând AFP.

21:05Forţe proruse anunţă că sunt pe cale să încercuiască Lîsîceanskul şi Severodoneţkul

Forţe ucrainene care apără oraşele Lîsîceansk şi Severodoneţk sunt pe pucntul de a fi încercuit, după săptămâni de confruntări armate, susţine miercuri, la televiziunea rusă, un reprezentant separatst prorus, locotenent-colonelul Andrei Marociko, relatează News.ro care citează AFP.

20:51 Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut apel la liderii europeni „să fie la înălţime” și să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul Consiliului European de pe 23-24 iunie.

20:20Poliția din Miami a lansat un program de buy-back pentru arme pe care vrea să le predea Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

Poliția din orașul însorit a oferit 50 de dolari pentru pistoale, 100 de dolari pentru puști de vânătoare și 150 de dolari pentru puști mai puternice precum AK-47 sau AR-15.

Polițiștii nu au întrebat oamenii de unde provin armele iar americanii au fost bucuroși că au putut să ajute la înarmarea trupelor ucrainene, cu toate că mai multă lume a privit cu scepticism programul lansat de poliția din Miami.

20:09FOTO Ucraina trimite întăriri în Severodonețk. „Pentru noi e o zi normală, e ca și cum dezgropăm cartofi”

Ucraina ar putea rămâne fără combustibil din cauza atacurilor lansate de Rusia

19:46 SUA sunt văzute ca fiind mai demne de încredere de către aliații lor de la războiul din Ucraina (sondaj) / Exceptie, Grecia și Malaezia

Statele Unite sunt considerate mai demne de încredere de către populația din țările aliate de la invazia rusă în Ucraina, în timp ce imaginea deja negativă a Rusiei s-a prăbușit și mai mult, potrivit unui sondaj internațional publicat miercuri și citat de AFP.

19:20 Criza cerealelor: Kievul neagă orice progres concret în Marea Neagră

19:02 VIDEO Mașina unui „colaborator al Rusiei” a fost aruncată în aer în regiunea Herson

18:20Ucrainenii au montat un lansator de proiectile reactive nedirijate recuperat de pe un elicopter de atac rusesc Ka-52 pe spatele unei camionete și o folosesc să atace pe rază scurtă pozițiile inamice de pe front:

17:58Rusia denunță „retorici periculose” ale SUA și UE privind blocada Lituaniei în cazul Kaliningrad

17:28Ucraina ar putea rămâne fără combustibil din cauza atacurilor lansate de Rusia

17:08Imagini cu un atac de artilerie condus de forțele ucrainene foarte aproape de tranșele rusești. Din imagini cel puțin doi militari ruși ar fi fost răniți:

16:32Cel puțin o persoană a murit și mai multe clădiri au fost avariate, inclusiv o școală, într-un atac rus cu rachete în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, a anunțat miercuri primarul localității, Oleksandr Senkevych, la televiziunea națională, potrivit Reuters.

16:22Primarul din Mariupol susține că de la începutul războiului cel puțin 22.000 de persoane din oraș ar fi fost ucise:

15:49 Vladimir Putin a făcut miercuri apel la întărirea legăturilor dintre țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

„Oamenii de afaceri din țările noastre sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea în condiții dificile, deoarece partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piață, ale comerțului liber", a declarat președintele rus, adresându-se participanților la Forumul Economic Brics.

El a denunțat „introducerea permanentă de noi sancțiuni motivate politic", care contrazic „bunul simț și logica economică elementară".

15:43 Rusia, care a comemorat miercuri invazia nazistă a Uniunii Sovietice în 1941, a acuzat Germania că alimentează o „isterie rusofobă”.

Într-o declarație emisă cu ocazia comemorărilor, diplomația rusă a afirmat că „isteria rusofobă este alimentată în mod sistematic prin atacuri aproape zilnice la adresa țării noastre din partea unor membri ai guvernului german".

„Berlinul, prin vorbele și faptele sale, amenință rezultatele eforturilor de zeci de ani ale Rusiei și Germaniei de a depăși ostilitatea (...) dintre popoarele noastre după război", a adăugat Moscova.

15:18Rusia ar putea întrerupe complet furnizarea de gaze naturale către Europa, a spus miercuri șeful Agenției Internaționale pentru Energie

15:12Finlanda s-a pregătit zeci de ani pentru un atac rusesc şi ar opune rezistenţă în cazul în care ar avea loc, a declarat generalul Timo Kivinen, şeful Statului Major Interarme finlandez, citat Reuters.

Finlanda şi-a construit un arsenal substanţial, însă, în afară de echipamentul militar, un factor crucial este că finlandezii ar fi motivaţi să lupte, a mai afirmat Kivinen.

Încă arde una dintre platformele rusești lovite luni de ucraineni

14:45 Una dintre platformele rusești lovite luni de ucraineni încă arde miercuri, potrivit unor imagini din satelit.

14:00Patru persoane au murit după ce un obuz a explodat miercuri la un depozit de muniție din regiunea Vladimir, din centrul Rusiei, a anunțat agenția de presă TASS, citând serviciile de urgență, transmite Reuters.

13:46Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei a fost lovit miercuri de șapte rachete, a declarat șeful administrației militare regionale, Vitali Kim, pe canalul său Telegram, citat de CNN. Acesta nu a precizat dacă sunt victime în urma atacului. CNN nu a putut să verifice independent informațiile.

13:41 Ministrul adjunct rus de externe Serghei Ryabkov a declarat miercuri că Rusia și Statele Unite fac schimb de semnale oficiale în problema luptătorilor americani din Ucraina, transmite agenția de presă RIA.

De asemenea, acesta a spus că Moscova nu vede seriozitate în disponibilitatea Washingtonului de a aborda această problemă.

13:10Sancțiunile UE care au determinat Lituania să impună o interdicție privind tranzitul unor bunuri din Rusia continentală către exclava Kaliningrad sunt „absolut inacceptabile", a spus miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Rusia nu a decis momentan când va lua măsuri, potrivit Reuters.

13:00 VIDEO Imagini violente: soldați ruși prinși într-un depozit de muniție ce a luat foc / „Nu scăpăm de aici”

12:58Oficiali ruși acuză Marea Britanie că refuză să îi primească în țară. Ce răspuns a dat Londra

Liber la importuri paralele în Rusia

12:48 Duma de Stat din Rusia a aprobat legea privind importurile paralele. Acum, bunurile fabricate în străinătate incluse în lista guvernamentală pot fi importate „legal" în Rusia fără acordul titularilor drepturilor de autor.

Lista de bunuri include 96 de mărci, printre care Apple, Samsung și produse precum autovehicule sau aparate de uz casnic.

12:42 Rafinăria de petrol Novoshakhtinsk din regiunea rusă Rostov de la granița cu Ucraina și-a suspendat miercuri operațiunile după ceea ce ar fi putut fi un atac cu drone, a declarat guvernatorul regional Vasili Golubev pe rețelele de socializare.

El a precizat că un incendiu a izbucnit în instalația de vid a rafinăriei și că fragmente din două drone au fost găsite în incinta rafinăriei.

12:28Reducerea de către Rusia a fluxurilor de gaze în Europa reprezintă o acţiune extrem de necinstită, a apreciat miercuri un oficial al Comisiei Europene, adăugând că planurile de a extinde folosirea cărbunelui în blocul comunitar sunt temporare şi obiectivele climatice rămân intacte, scrie Reuters.

"Invadarea ilegală de către Rusia a Ucrainei a avut ca rezultat o situaţie de urgenţă în UE", a afirmat Elina Bardram, director de afaceri internaţionale şi finanţare a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice la Comisia Europeană, la Forumul energetic de la Bruxelles.

"În urma acestei acţiuni extrem de necinstite pe care o observăm la administraţia Putin în privinţa reducerii bruşte a fluxurilor de gaze de către Gazprom, vom adopta unele măsuri importante, dar ele vor fi temporare", a spus oficialul, referindu-se la utilizarea cărbunelui.

Lista echipamentelor militare trimise Ucrainei de către Germania

12:10Lista completă cu armamentul trimis de Germania către Ucraina

12:02 Unul dintre liderii autorităților impuse în Ucraina ocupată a descris granița dintre Rusia și Ucraina ca fiind „mai rea decât Zidul Berlinului pentru germani", potrivit RIA Novosti.

Vladimir Rogov a declarat că „în Ucraina, în funcție de regiune, 73-85 la sută dintre locuitori au rude în Rusia. În consecință, această graniță nu ar trebui să existe.”

Rogov a adăugat că germanii nu au organizat un referendum privind zidul, ci au luat situația în propriile mâini și l-au dărâmat ca să trăiască într-un singur stat. „Reunificarea noastră cu Rusia este inevitabilă, nu ar trebui să existe granițe între noi", a mai spus Rogov.

11:40Răspunsul Moscovei în privința interdicției Lituaniei a tranzitului feroviar de mărfuri vizate de sancţiuni UE spre Kaliningrad nu va fi „exclusiv diplomatic”, a spus miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al ministerului rus de externe, potrivit Reuters.

Putin revine pe scena internațională

11:29 Primăria Moscovei a schimbat adresa Ambasadei SUA în Rusia pentru a onora separatișii din Donbas.

11:28 Vladimir Putin revine pe scena internațională joi, când va participa la summitul virtual al economiilor emergente BRICS de la Beijing.

11:15Germania a luat „decizia corectă” de a livra armament greu Ucrainei - Scholz

11:13 Lovitură ucraineană pe teritoriul rusesc: Forțele Kievului au sacrificat o dronă PD-1 pentru o misiune kamikaze contra rafinăriei Novoshakhtinsk (VIDEO)

10:56Cel puțin trei grupuri tactice de batalioane rusești și unități de trupe aeropurtate sunt se află în regiunile Briansk și Kursk din Rusia, aflate la granița cu Ucraina, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Ukrainska Pravda.

Majoritatea europenilor vor acceptarea rapidă a noilor membri în UE

10:33VIDEO Ucrainenii trag cu o rachetă Stinger după o dronă rusească

10:11 Majoritatea cetăţenilor UE (58%) consideră că UE ar trebui să accepte mai rapid noi membri, conform unui sondaj comandat de Parlamentul European.

10:03 VIDEO Imagini dramatice: Cum se vede de la mare înălțime cea mai fierbinte zonă a frontului din Ucraina

09:54 Oficialii ucraineni au recunoscut pierderea mai multor comunități din apropierea orașului Lysychansk, singura aglomerare urbană din regiunea Lugansk pe care o mai controlează.

„Nu este ușor pentru soldații noștri să mențină apărarea", a declarat Sergei Gaidai șeful administrației militare regionale din Lugansk.

Comentariile sale sugerează că apărarea ucraineană din jurul Lysychansk a început să cedeze în fața unei puteri de foc rusești mult mai mari, după săptămâni de bombardamente. Hayday a adăugat că „luptele de stradă continuă în Severodonetsk", unde apărătorii ucraineni ocupă încă o parte a uzinei chimice Azot. (CNN)

09:31 Armata ucraineană afirmă că trupele rusești au pierdut, în ultimele 24 de ore, 130 de soldați, 8 vehicule blindate, un sistem antiaerian, un elicopter, trei drone și șase vehicule:

Ucraina și imaginile din satelit confirmă atacul contra Insulei Șerpilor

09:16 Rusia marchează miercuri aniversarea zilei în care forțele Germaniei naziste au invadat Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Vladimir Putin va depune flori în onoarea celor morți în luptă atunci.

Atacul surpriză al Germaniei, în cadrul Operațiunii Barbarossa, a fost lansat la 22 iunie 1941. „Ziua amintirii și a durerii" este comemorată și în Ucraina și Belarus, care pe atunci făceau parte din Uniunea Sovietică, deoarece atacurile au vizat orașele Kiev, Moscova și Brest.

09:09 Un fost comandant al forțelor terestre americane din Europa a descris luptele din estul și sud-estul Ucrainei ca fiind un „meci de box la categoria grea" în care „nu a existat încă o lovitură de knock-out".

Severodonețk, Popasna, Dibrivne, Rubizhne și Zaporojie au avut parte toate de această luptă de tip lovitură și contralovitură", a scris pe Twitter generalul-locotenent în retragere, Mark Hertling.

„Este un meci de box la categoria grea. În două luni de lupte, nu a existat încă o lovitură de knock-out. Va veni, pe măsură ce forțele Rusiei se vor epuiza tot mai mult", a mai spus el.

08:38 Numărul morților și răniților din rândul forțelor pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk este de peste jumătate din forța sa inițială - evaluare britanică

08:23 Armata ucraineană a confirmat că a lansat atacuri asupra Insulei Șerpilor și afirmă că a provocat „pierderi semnificative" forțelor rusești. Imaginile din satelit arată că insula a fost lovită, contrazicând afirmațiile Moscovei, care a susținut marți că a interceptat toate proiectilele.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente (ora 07:30):

  • Forțele rusești au capturat mai multe așezări în apropierea orașelor Lysychansk și Severodonețk, aflate în estul regiunii Lugansk, au spus guvernatorul regional și Statul Major al Ucrainei.
  • Președintele ucrainean a declarat că situația militară din Lugansk este foarte dificilă, deoarece Rusia și-a intensificat eforturile de eliminare a trupelor ucrainene din zonele decisive.
  • Cel puțin 15 civili au fost uciși în Harkov de bombardamentele rusești, după săptămâni de relativ calm, a afirmat guvernatorul regional.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea marelui port ucrainean Odesa, au relatat agențiile de presă ale Moscovei.
  • Kremlinul susține că nu știe unde se află cei doi americani capturați în timp ce luptau în estul Ucrainei, dar că aceștia sunt mercenari și ar putea fi condamnați la moarte în teritoriile separatiste.
  • Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care îi va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat miniștri și diplomați citați de Reuters.
  • Liderii UE își propun să mențină presiunea asupra Rusiei la summitul lor din această săptămână, angajându-se să lucreze în continuare la sancțiuni, se arată într-un proiect de document, printre activele care ar putea fi vizate fiind și aurul.
  • Germania se va confrunta cu o recesiune certă dacă livrările de gaze rusești, deja reduse, se vor opri complet, a avertizat o organizație industrială.
  • Estonia l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta în legătură cu o încălcare a spațiului său aerian de către un elicopter rusesc.
  • Obuziere autopropulsate germane au sosit în Ucraina, în prima livrare de armament greu promisă de Berlin.
  • Procurorul general al SUA, Merrick Garland, aflat în vizită în Ucraina, a afirmat angajamentul Washingtonului de a-i identifica, aresta și urmări în justiție pe cei implicați în crime de război și atrocități comise în timpul invaziei rusești.

Germania: Reducerea livrărilor de gaze rusești reprezintă un „atac”

06:46 Reducerea livrărilor de gaze către Europa, decisă recent de Rusia, reprezintă un „atac'' care urmăreşte '„semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a spus ministrul german al economiei.

06:01 Volodimir Zelenski a afirmat că în fiecare zi luptă pentru o decizie pozitivă a UE cu privire la candidatura Ucrainei şi pentru furnizarea de arme moderne.

01:12 Ursula von der Leyen: „Serbia trebuie să se decidă de ce parte dorește să fie. Noi dorim ca Serbia să fie alături de noi, dar avem nevoie de semne clare că această țară ne împărtășește valorile și condamnă agresiunea Rusiei".

00:49Kievul acuză compania italiană Danieli: „Furnizează rușilor echipamente pentru submarine și tancuri”.

00:29 Un număr de 11 elicoptere Mi-17 de la baza forțelor aeriene americane Davis-Montaigne din Arizona s-au se îndreaptă spre Ucraina

----------------