Ucraina a declarat miercuri că nu s-a înregistrat niciun progres concret în problema cerealelor blocate în porturile sale din cauza invaziei rusești, după declarațiile optimiste ale Ankarei, potrivit AFP.

Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

"Până în prezent nu s-a ajuns la niciun acord concret privind organizarea de discuții cu Ucraina, Rusia, Turcia și ONU", a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko.

"Consultările sunt în curs de desfășurare", a adăugat Nikolenko.

Cu câteva ore mai devreme, ministrul turc al apărării a anunțat că o reuniune cvadripartită cu reprezentanți ai Națiunilor Unite, Rusiei și Ucrainei va avea loc în Turcia în "următoarele săptămâni".

Ankara a salutat, de asemenea, un "prim pas concret înainte" în această chestiune după discuțiile dintre delegațiile turcă și rusă de la Moscova.

"La doar câteva ore după încheierea lungii reuniuni, cargoul turc (Azov Concord), care aștepta de mai multe zile, a plecat" de la Marioupol, a precizat ministerul turc într-un comunicat, în timp ce milioane de tone de cereale nu pot fi exportate în prezent din cauza blocadei flotei ruse în Marea Neagră.

Aceasta este "prima navă străină care părăsește portul ucrainean", care a căzut în mai în mâinile Rusiei, se arată în comunicatul Ankarei.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării, într-o declarație emisă cu puțin timp înainte, nu a raportat niciun progres major în vederea deblocării porturilor ucrainene.

Fără a ajunge până acum la un acord, ONU negociază de mai multe săptămâni cu Moscova, Kiev și Ankara, o susținătoare a utilizării Mării Negre pentru navele civile, un acord care ar permite ca cerealele să părăsească Ucraina în siguranță și ca îngrășămintele produse de Rusia să revină pe piața internațională.