Prețul mediu al unui galon de benzină a atins acum un nivel record de 5 dolari în SUA (4,968 dolari miercuri), în creștere de la aproximativ 3 dolari în urmă cu un an, potrivit AFP.

Presedintele american Joe BidenFoto: Yuri Gripas-Pool via CNP / SplashNews.com / Profimedia

Joe Biden ar dori ca statele americane să facă un pas înainte și să elimine taxele pe benzină, care sunt în medie de 30 de cenți pe galon, sau să găsească mecanisme de compensare.

"Suspendând taxa federală pe benzină de 18 cenți (pe galon, adică 3,78 litri) timp de 90 de zile, putem să reducem prețul și să oferim familiilor o ușurare", a declarat miercuri președintele american la Casa Albă, cerând Congresului să adopte această măsură fiscală, a cărei eficiență este deja pusă sub semnul întrebării.

"Știu că această suspendare a impozitelor nu va rezolva singură problema, dar va da (...) un pic de aer" gospodăriilor, a adăugat el.

Democratul în vârstă de 79 de ani, a cărui popularitate a fost subminată de creșterea tuturor prețurilor și în special a celor la benzină, un element bugetar foarte important pentru americani, le-a cerut distribuitorilor să transmită "fiecare bănuț" din reducerea de taxe.

Biden le-a cerut de asemenea giganților petrolieri, cu care are relații tensionate, să își mărească capacitățile de rafinare, dar și să urmărească fluctuațiile prețului aurului negru în jos, nu doar în sus.

Efortul combinat al Congresului, al statelor și al rafinăriilor "ar putea reduce prețul la pompă cu un dolar pe galon sau mai mult", a declarat Joe Biden.

Suspendarea taxei federale de 18 cenți, împreună cu taxa de 24 de cenți pe galon de motorină, ar trebui să coste fondul de infrastructură rutieră, care este de obicei finanțat din aceste taxe, aproximativ 10 miliarde de dolari.

Administrația spune că va putea compensa deficitul.

Această suspendare a impozitelor a fost criticată chiar înainte de a fi anunțată, inclusiv în familia politică a președintelui.

Influentul lider al taberei democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a respins săptămâna trecută o astfel de idee, despre care a spus că este "showbiz".

De asemenea, presa a scos la iveală declarații făcute de Barack Obama în 2008: viitorul președinte, pe fondul creșterii prețurilor la carburanți, se opusese public unei suspendări a taxei, calificând-o drept un "artificiu".

O serie de experți și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la un anunț care nu rezolvă cu nimic problema de bază: cererea foarte mare în fața unei oferte limitate.

Confruntat cu aceste critici, Joe Biden a încercat miercuri să dramatizeze, amintind că prețul benzinei a crescut cu doi dolari pe galon de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Referindu-se la sancțiunile occidentale împotriva petrolului și gazelor rusești, el a declarat: "Am fi putut închide ochii la acțiunile criminale ale lui (Vladimir) Putin. Prețul benzinei nu ar fi crescut la fel de mult. Cred că ar fi fost o greșeală."

Interpelându-i pe politicienii republicani, care îi arată fără încetare responsabilitatea, Joe Biden a întrebat: "Deci, spuneți că preferăm să avem prețuri mai mici la benzină în Statele Unite, iar Europa în mâinile lui Vladimir Putin?".