Rusia și-a intensificat bombardamentele în est și acuză Ucraina că a lovit platforme de foraj în Marea Neagră, lângă Crimeea​. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Străzile din Lisichansk sunt pline de mașini distruseFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 118 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30 Acest material nu va mai fi actualizat, noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, îl găsiți aici.

00:50 Kievul acuză compania italiană Danieli:„Furnizează rușilor echipamente pentru submarine și tancuri”

Atacul împotriva societăţii friulane Danieli a sosit direct de pe contul oficial de Twitter al Ministerului Apărării din Ucraina. „După patru luni de război pe scară largă, compania italiană Danieli continuă să colaboreze cu uzinele rusești, furnizând echipamente pentru producția de submarine nucleare și blindaje pentru tancuri”, potrivit Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

00:32Un nou ajutor american pentru Ucraina: 11 elicoptere Mi-17 se îndreaptă spre Kiev

23:55Doi militari ruși ar fi murit în timp ce încercau să curețe Azovstalul de mine

23:30Estonia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei după ce un elicopter rusesc i-a încălcat spațiul aerian

23:25 Președintele american Joe Biden a declarat marți că "intenționează să aibă o conversație" cu omologul său chinez Xi Jinping, potrivit AFP.

23:11Forțele de ocupație ruse au capturat satele Pidlisne și Mîrna Dolîn de lângă Lisiceansk din regiunea Lugansk și au făcut câteva avansuri în apropiere de Hirske și în direcția Bila Hora. Forțele armate ale Ucrainei au respins un asalt rusesc asupra lui Vysoke. (Statul Major al Forțelor Armate)

22:51Un pilot Wagner a fost capturat de forțele ucrainene, după ce i-au doborât avionul Su-25 pe care îl pilota la doar trei zile de la începerea misiunii, relatează Ukrainska Pravda. Acesta a dat detalii despre sumele pe care îi primesc mercenarii Wagner de la Kremlin, iar potrivit Nexta ar fi spus chiar că războiul condus de Rusia în Ucraina ar fi „greșit”.

Lituania-Rusia: SUA și-au reiterat angajamentul "de fier"față de articolul 5 al NATO

22:30 Kaliningrad:Washingtonul "sprijină" Lituania în fața amenințărilor Moscovei

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a reiterat în fața presei angajamentul "de fier" al Washingtonului față de articolul 5 al NATO, care prevede că "un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor".

22:20 Lișiceansk, în estul Donbasului, este lovit puternic, iar Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a descris orașul ca fiind supus unui bombardament total, potrivit The Guardian..

21:59UE vrea să păstreze presiunea sancțiunilor pe Rusia: Aurul ar putea fi noua țintă

21:44De ce se află Kaliningrad în centrul unei dispute între Rusia și Lituania

Înainte de cel de-al doilea război mondial, era cel mai estic oraș mare din Germania, cunoscut sub numele de Königsberg, reflectând istoria sa ca oraș de încoronare a monarhiei prusace.

21:26Un avion Suhoi Su-25 s-a prăbușit marți în regiunea Rostov, Rusia, a scris Tass, citând o sursă din cadrul echipelor de intervenție de urgență.

21:08SUA consideră "îngrozitoare" pedeapsa cu moartea pentru cei doi americani capturați de ruși în Ucraina

Statele Unite au declarat că este "îngrozitor" faptul că Rusia evocă posibilitatea de a aplica pedeapsa cu moartea în cazul a doi americani capturați în Ucraina în timp ce luptau alături de forțele armate ale Kievului, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat de AFP.

21:04Cel puțin 15 civili au fost omorâți în regiunea Harkov marți de bombardamentele rusești, spune guvernatorul regionalOleg Sinegubov, potrivit Reuters.

De ce evită Kremlinul recrutările din marile orașe

20:34Atacarea platformelor petroliere ruse din Marea Neagră va afecta mediul: Energetic, impactul este aproape nul

Atacarea unei platforme "nu este un lucru foarte inteligent. Este la fel de stupid ca și cum ai ocupa Cernobîlul", așa cum au făcut rușii la începutul ofensivei lor din 24 februarie, explică pentru AFP Thierry Bros, expert în energie și climă la Sciences Po și autor al cărții "Géopolitique du gaz russe".

20:29Președintele Rusiei, Vladimir Putin, folosește alimentele drept armă blocând exporturile de cereale ale Ucrainei, iar președintele Joe Biden caută soluții pentru a scoate cerealele, a anunțat marți Casa Albă, scrie Reuters.

20:12Rusia recrutează oameni din zonele sărace ale țării pentru a lupta în Ucraina / De ce evită Kremlinul recrutările din marile orașe

19:50Lovirea platformelor petroliere: Ucraina spune că a vizat instalații militare rusești:Rusia a organizat mici garnizoane aici

Ucraina a declarat marți că a vizat cu o zi înainte platformele de foraj din Marea Neagră, despre care a spus că sunt folosite ca "facilități" militare de către ruși pentru a-și consolida controlul în regiune, potrivit AFP.

19:47SUA anunță echipa care va urmări penal crimele de război din Ucraina / Echipa va fi condusă de Eli Rosenbaum, unul dintre cei mai cunoscuți vânători de naziști

19:14Statele Unite nu sunt de acord cu poziția Rusiei potrivit căreia americanii capturați și condamnați la moarte nu sunt apărați de Convenția de la Geneva, a declarat un oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Comentariile oficialului au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi americani capturați în Ucraina sunt mercenari care au pus în pericol viețile militarilor ruși și ar trebui să răspundă pentru acțiunile lor.

SUA au transmis guvernului rus poziția sa în privința acestei situații.

18:40 Ministerul rus al apărării va discuta cu Turcia despre posibila creare a unui coridor la Marea Neagră pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene, a anunțat marți agenția de presă TASS, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele Vladimir Putin nu intenționează să ia parte la aceste discuții, a declarat Peskov.

O delegație militară turcă se va deplasa în Rusia în această săptămână pentru a discuta detaliile acestui posibil coridor, au informat marți televiziunile turce, citând surse din cadrul prezidențiale. (Reuters)

17:45Motivele invocate de Moscova pentru reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 sunt „nebunești și ilegale”, a declarat marți CEO-ul grupului public ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko.

„Limitarea aprovizionării cu gaze către Europa” este justificată de Gazprom prin motive nebunești și ilegale” a declarat domnul Vitrenko în cadrul unei conferințe de presă, acuzând „comportamentul fără scrupule” și „șantajul” Moscovei.

Gazprom a motivat reducerea parametrilor de probleme tehnice.

Obuzierele Panzerhaubitze 2000 au ajuns în Ucraina

17:34Moscova susține că a respins o tentativă "nebunească" a forţelor Kievului de a recuceri Insula Şerpilor

17:27Obuzierele Panzerhaubitze 2000, promise de Germania, au ajuns în arsenalul ucrainean

17:13Procurorul general al SUA, Merrick Garland, se întâlnește marți în Ucraina cu procurorul general Irina Venediktova pentru a discuta despre identificarea, arestarea și urmărirea penală a celor implicați în crime de război și alte atrocități comise în timpul invaziei Rusiei, a declarat un oficial al Departamentului de Justiție, transmite Reuters.

„Mă aflu aici pentru a exprima sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru poporul ucrainean în mijlocul invaziei rusești neprovocate și nedrepte", a spus Merrick Garland.

17:01Trupele rusești au cucerit satul Toshkivka, situat pe linia frontului, în apropierea orașelor Severodonețk și Lisichansk din regiunea Donbas, a declarat pentru televiziunea ucraineană șeful administrației militare din districtul Severodonețk, Roman Vlasenko, potrivit The Guardian.

Bătălia pentru Donbas este „acum în plină desfășurare", a declarat Vlasenko, adăugând că întreaga regiune este „epicentrul luptelor dintre Ucraina și armata rusă".

Ucraina ar putea primi „curând” statutul de candidat la UE

16:54„Consens total” al miniștrilor de externe UE pentru candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană

16:35 Departamentul de Stat al SUA a confirmat marți decesul unui cetățean american în Ucraina, transmite CNN. Potrivit unui necrolog dintr-o publicație americană, Stephen Zabielski, în vârstă de 52 de ani, a murit la mijlocul lunii mai în timp ce lupta alături de trupele ucrainene. Acesta ar fi al doilea cetățean american care a murit în războiul din Ucraina.

16:20Putin a blocat o publicație britanică. Difuzează „informaţii inexacte despre operaţiunea militară specială”

16:14Incendiul izbucnit după ce forțele ucrainene ar fi atacat platforme petroliere în Marea Neagră, în largul Crimeei, se apropie de o sondă de petrol, potrivit unui oficial pro-rus, scrie The Guardian.

Liderul Crimeei, susținut de ruși, Serghei Askionov, a dat vina pe Kiev pentru atacul de ieri, care ar fi lovit o platformă deținută de o companie de petrol și gaze din Crimeea. Trei persoane au fost rănite, iar șapte angajați sunt dați dispăruți, a spus el luni.

„Cât despre incendiu, acesta nu se potolește pe platformă. Noaptea, focul s-a apropiat de puțul de petrol”, a spus un senator rus pentru Crimeea, Olga Kovitidi, pentru agenția de presă Interfax.

„Continuă căutările” pentru cele șapte persoane dispărute, potrivit acesteia, în timp ce cele trei rănite se află la spital, dar starea lor nu este critică.

Un post TV rusesc independent va emite din nou

16:04 VIDEO Rusia arată cum a reușit să distrugă două din tunurile de artilerie M777 donate Ucrainei de către SUA

15:40Postul TV rusesc anti-război va emite în curând. „Vom fi o adevărată problemă pentru propaganda rusă”

15:30Până la șapte batalioane sunt mobilizate în Belarus, lângă granița cu Ucraina. Oleksandr Motuzyanyk, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat că aceste batalioane cuprind aproximativ 3.500 până la 4.000 de personal și că există și trupe rusești dislocate în Belarus. El a adăugat că armata belarusă are aproximativ 60.000 de soldați, dar că Lukașenko vrea să suplimenteze trupele cu încă 20.000.

15:00Peste 1.300 de cadavre ale civililor uciși de ruși, descoperite în regiunea Kiev - Șeful poliției locale

14:54Berlinul va trimite arme Ucrainei „atât timp cât va fi nevoie”, susține cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care își reafirmă angajamentul de a fi alături de Lituania și de alți aliați estici. Occidentul nu „acceptă atacul violent asupra Ucrainei”, a spus el.

Putin susține că noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat va deveni operațională până la finalul anului

14:50Guvernul Marii Britanii, „hotărât” să impună noi sancțiuni Rusiei până când se va retrage din Ucraina

14:46 VIDEO Kievul a reținut doi oficiali suspectați că ar fi spionat pentru Rusia. Ce informații ar fi transmis inamicului și câți bani au primit

14:30Vladimir Putin susține că noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, „o armă unică”, va deveni operațională până la finalul anului / Despre rachetele Sarmat sau Satan 2

14:14Peskov nu exclude pedeapsa cu moartea pentru cei doi americani capturați în Ucraina

Rusia spune că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea orașului-port Odesa

14:08Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea orașului-port ucrainean Odesa, conform agențiilor de presă ruse, citate de Reuters.

Moscova susține că a lansat aceste lovituri ca răspuns la un atac ucrainean asupra platformelor de producție de gaze din Marea Neagră.

14:04Ministrul britanic de Externe va merge miercuri în Turcia pentru a discuta despre tranzitul cerealelor din Ucraina, aflate sub blocada Rusiei, conform Reuters.

13:27Lupte grele continuă în mai multe localități din apropierea orașului Bakhmut, regiunea Donețk, a transmis marți Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În timp ce forțele ruse își continuă ofensiva pentru a captura Sievierodonetsk, statul major spune că rușii atacat infrastructura civilă de lângă Bakhmut, care se află lângă drumul ce duce spre orașele Lisichansk și Sievierodonetsk.

12:57Răspunsul ambasadorului UE în Rusia după ce a fost chemat să dea explicații la ministerul de externe

12:41Cei doi americani capturați și condamnați la moarte în Ucraina de separatiștii pro-ruși s-ar afla în Donețk din estul Ucrainei, potrivit unor surse ale agenției de presă Interfax, citată de Reuters.

Cei doi americani și un cetățean marocan fost condamnați la moarte de un tribunal separatist din Donețk la începutul acestei luni.

Reuters nu a putut să verifice informațiile pentru moment.

Omul lui Putin s-a dus la Kaliningrad

12:32 VIDEO Imagini dure: Ucrainenii, prinși într-o clădire, luptă cu rușii care au avansat în Severodonețk

12:24Atacurile rușilor asupra regiunii Harkiv au ucis 3 persoane și au rănit alte 7 în ultimele 24 de ore. Guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov, a declarat că luptele continuă și în direcția Izium. Forțele ruse și-au concentrat eforturile pe menținerea granițelor deja ocupate, a adăugat el.

12:15Omul din umbră al lui Putin merge la Kaliningrad după interdicția Lituaniei

12:00Rusia ar fi pierdut 34.100 de soldați, de la debutul războiului, potrivit ultimului bilanț al Statului Major al Ucrainei. Rusia a mai pierdut și:

  • 1.496 de tancuri,
  • 3.606 de vehicule blindate,
  • 2.537 de vehicule și rezervoare de combustibil,
  • 752 de piese de artilerie,
  • 239 de sisteme de lansare multiplă de rachete,
  • 98 de rachete sol-aer,
  • 181 de elicoptere,
  • 216 avioane,
  • 611 drone
  • 14 bărci.

Succesul Ucrainei cu rachetele antinavă Harpoon a fost confirmat

11:41 Sora lui Brahim Saadoun, soldatul marocan condamnat la moarte de forțele separatiste pro-ruse din Ucraina, a declarat că se teme că acesta a fost abandonat de propriul său guvern și a cerut ajutorul comunitatății internaționale, relatează The Guardian.

„Vreau doar ca orice autoritate, oricine este dispus să ajute, să vină și să ajute", a declarat Iman Saadoun, sora cetățeanului marocan, într-un interviu pentru The Guardian.

11:22Succesul Ucrainei cu rachetele antinavă Harpoon a fost confirmat. Ce probleme are Rusia pe mare - evaluare britanică

11:00Ambasadorul UE la Moscova a ajuns la sediul ministerului rus al afacerilor externe, informează RIA citată de Reuters.

10:44Forțele ruse au lovit din nou clădirile și punctul de control de la uzina chimică Azot din Severodonețk și au tras asupra fabricii de cărămidă din oraș, iar luptele aprige continuă în cartierul industrial, a declarat marți șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, citat de Ukrainska Pravda.

Medicii încă lucrează într-unul dintre spitalele din Severodonețk, a mai spus Gaidai.

Mai multe explozii s-au auzit în sudul Ucrainei

10:28 Mai multe explozii s-au auzit marți dimineața în orașele Herson și Nikolaev, potrivit presei locale, citată de Ukrainska Pravda.

10:21Televiziunea rusă transmite acum în întreaga regiune ucraineană Herson, susține Armata Rusiei

09:42 Toți ambasadorii UE susțin cererea Ucrainei privind candidatura de aderare la UE, înaintea votului istoric.

Niciunul dintre ambasadorii UE nu s-a opus deciziei de a sprijini candidatura Ucrainei la aderarea la UE în timpul întâlnirii lor de luni, potrivit Bloomberg care citează surse. Cele 27 de state membre ale UE urmează să acorde oficial Ucrainei statutul de candidat la Bruxelles în perioada 23-24 iunie. Statutul de candidat este, de asemenea, luat în considerare pentru Moldova, dar și pentru Georgia în anumite condiții.

Rusia ar ține în închisori peste 1.500 de civili ucraineni

09:02Peste 1.500 de civili ucraineni sunt deținuți în închisorile rusești, potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk.

Rusia ține în închisori peste 1.500 de civili ucraineni, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei în cadrul unui briefing. ”Sunt la Rostov, Kursk, sunt în închisoare, sunt ținuți ca prizonieri de război, deși nu ar trebui să fie prizonieri”, a spus ea, adăugând că printre civilii întemnițați se numără preoți ucraineni, voluntari, activiști, jurnaliști și șefi ai agențiilor guvernamentale locale.

08:45Moscova îl convoacă pe ambasadorul UE

Ministerul rus de Externe urmează să-l cheme pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri la Kaliningrad, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniune, scrie The Guardian.

Vilnius a interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către și dinspre teritoriile rusești cuprinse între Lituania și Polonia, invocând sancțiunile și normele UE. Anton Alikhanov, guvernatorul Kaliningradului, a declarat pentru televiziunea rusă că aceasta situație poate fi rezolvată prin ”mijloace diplomatice”. În aceași timp, Rusia a amenințat cu represalii.

08:05 Jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru pace cu peste 103 milioane dolari, pentru a-i ajuta pe copiii ucraineni

07:39 Bombardamentele rusești din regiunea Harkiv s-au soldat cu moartea a 3 civili, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Syniehubov, a precizat că o femeie de 65 de ani a murit în atacul asupra satului Kutuzivka, în timp ce alte două persoane – o femeie de 61 de ani și un bărbat de 49 de ani au fost uciși în orașul Balakliya. Alți doi civili au fost răniți în cartierul industrial al orașului Harkiv.

​07:11Cei doi americani capturaţi în Ucraina ar fi comis "crime"- Kremlin

Fluxurile de gaz către Grecia, "înghețate" de Rusia timp de o săptămână

06:10 Charles Michel: Statele membre sunt invitate să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare

01:40Rusia ”îngheață” fluxurile de gaz către Grecia timp de o săptămână

01:15„Roman Abramovici a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat mulți civili ucraineni” - oficial ucrainean

Potrivit declarațiilor pe care oficialul de la Kiev, David Arakhamia, le-a făcut pentru Voice of America, fostul patron al echipei engleze a acceptat cererea de a contribui la negocierea încetării invaziei ruse, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador. „El a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat viețile civililor ucraineni”, a spus Arakhamia.

00:55Partidul lui Vliktor Medvedciuk, interzis oficial în Ucraina

Partidul politic prorus şi eurosceptic "Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă", susţinut deschis de Moscova și înființa de Viktor Medvedciuk, a fost oficial interzis în Ucraina pentru "atentat la suveranitate", a anunţat luni ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Maliuska, relatează La Libre Belgique, potrivit Rador.

00:35Europa strânge rândurile în spatele Ucrainei, dar o anume saturație stă la pândă

Kievul are deja motive să se arate dezamăgit. Dorea o candidatură rapidă și fără condiții la UE. Dar Comisia a stabilit șase pași pe care dorește să-i facă Ucraina. „Printre aceștia se numără: impunerea unor legi care să asigure desemnarea unor magistrați calificați și scăderea influenței oligarhilor. Comisia a cerut totodată ca Ucraina să-și continue anchetele, punerile sub acuzare și condamnările pentru corupție”, potrivit Washington Post.

00:12Cel mai mare dosar de corupție al Ucrainei, trimis în judecată / Oameni din echipa lui Zelenski, acuzați că ar fi sabotat trimiterea în judecată a lui Pavlo Vovk

23:52 Canada își va spori capacitatea de apărare în Arctica / Vechile radare nu mai detectează corect rachetele moderne Potrivit ministrului Anita Anand, noile măsuri sunt justificate de amenințările militare tot mai mari din partea Rusiei și de apariția unor noi tehnologii inamice, cum ar fi rachetele hipersonice, potrivit AFP.

22:00 VIDEO Șefa Russia Today, Margarita Simonian: Va începe foametea și vor vrea să fie prieteni cu noi