Partidul politic prorus şi eurosceptic "Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă", susţinut deschis de Moscova și înființa de Viktor Medvedciuk, a fost oficial interzis în Ucraina pentru "atentat la suveranitate", a anunţat luni ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Maliuska, relatează La Libre Belgique, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tribunalul a interzis activităţile partidului politic 'Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă'", a anunţat pe Facebook Maliuska, precizând că justiţia ucraineană "a decis să transfere toate bunurile, fondurile şi alte averi ale acestui partid către stat".

Decizia era aşteptată după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, interzisese prin decret partidul, pe 14 martie, după începerea invaziei ruse.

Ea se aplică şi organizaţiilor sale regionale şi locale, ca şi celorlalte (...) entităţi structurale ale sale", precizează ministrul.

Fondat în 2018 de Viktor Medvedciuk, care deține una din principalele averi din Ucraina şi apropiat de Vladimir Putin, "Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă" avea o treime din deputaţi în Parlamentul ucrainean înaintea începerii invaziei ruse, pe 24 februarie.

Medvedciuk a fost arestat în aprilie pentru că a încercat să fugă din ţară, potrivit serviciilor de informaţii ucrainene.

La începutul lunii iunie, ​Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

În total, "zece partide proruse a căror activitate urmăreşte să aducă atingere suveranităţii Ucrainei" sunt vizate de decizia justiţiei ucrainene anunţate luni.

Vladimir Putin i-a botezat fiica lui Medvedciuk

Într-un interviu acordat în 2019, Putin a recunoscut că este nașul fiicei lui Medvedciuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus Putin. „El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere.”

Pe 14 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că au pus sub sechestru peste 150 de bunuri - case, terenuri, mașini - ale familiei lui Medvedciuk, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina înainte de declanșarea răzoiului.

Kremlinul a refuzat în mod repetat ofertele Ucrainei de a-l da la schimb pe Medvedciuk pentru militari ucraineni capturați de forțele armate ale Moscovei sau pentru ucrainenii deportați din teritoriile ocupate de Rusia.