Ţinta atacului pe care l-a raportat Ucraina vineri a fost aproape sigur remorcherul naval rus Spasatel Vasili Bekh, care transporta arme şi personal pe Insula Şerpilor, a anunțat marți ministerul britanic al apărării. Atacul reușit dovedește că Rusia are probleme atunci când încearcă să își sprijine forțele care ocupă Insula Șerpilor.

Racheta HarpoonFoto: DVIDS

Ce spun serviciile militare britanice:

  • La 17 iunie 2022, forțele ucrainene au revendicat prima lor utilizare cu succes a unor arme donate de Occident, folosind rachete anti-navă împotriva forțele maritime rusești.
  • Ținta atacului a fost aproape sigur remorcherul naval rusesc Spasatel Vasily Bekh, care livra arme și personal către Insula Șerpilor din nord-vestul Mării Negre.
  • Distrugerea vasului rusesc aflat într-o misiune de realimentare demonstrează dificultatea cu care se confruntă Rusia atunci când încearcă să își sprijine forțele care ocupă Insula Șerpilor.
  • Acesta este cel mai recent caz în care o navă rusească a fost avariată sau distrusă de Ucraina în timpul conflictului, printre care și nava Moskova.
  • Capacitatea ucraineană de apărare de coastă a neutralizat în mare măsură capacitatea Rusiei de a stabili o mare control și de a-și proiecta forța maritimă în nord-vestul Mării Negre.
  • Acest lucru a subminat viabilitatea proiectului operațional inițial al Rusiei pentru invazie, care presupunea menținerea regiunea Odesa.

Vineri, marina ucraineană a anunțat că a lovit un remorcher rusesc din Flota Mării Negre, ce avea la bord un sistem antiaerian „Tor” și ducea soldați, arme și muniție pe Insula Șerpilor.

Pe rețelele sociale, au apărut imagini filmate dintr-o dronă Bayraktar aflată la mare depărtare, folosind camera infraroșu, cu atacul asupra remorcherului.