Marina ucraineană afirmă că a lovit un remorcher rusesc din Flota Mării Negre, ce avea la bord un sistem antiaerian „Tor” și ducea soldați, arme și muniție pe Insula Șerpilor. Potrivit sursei citate, nava lovită pe Marea Neagră este remorcherul „Vasiliy Bekh" (indicativ SB-379).

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE 12.01 Ministerul apărării de la Kiev a sugerat că nava a fost scufundată, spunând că remorcherul a fost „demilitarizat complet”, iar acum „(crucișătorul) Moskva nu mai este singur (pe fundul mării)”

Informația privind lovitura a fost repetată pe Telegram și de guvernatorul Odesei, Maksym Marchenko:

„În această dimineață, în Marea Neagră, remorcherul 'Vasily Bekh' al Flotei Mării Negre fost lovit de rachete în timp ce transporta muniție, arme, personal și SAM (sistem antiaerian de rachete) `TOR" către Insula Șerpilor. Felicitări echipei de pe crucișătorul 'Moskva'!”

Acesta este primul clip care arată rachete antinavă ucrainene în acțiune contra Rusiei. Aproape sigur, crucișătorul Moskva a fost lovit cu rachete Neptune, dar nu există imagini cu lovitura care a scufundat nava-amiral din Marea Neagră.

Interesant este că lovitura a fost filmată de la depărtare de o dronă turcească a ucrainenilor, pe imagini fiind evidentă inconfundabila interfață a Bayraktar TB-2. Aceasta probabil a contribuit la operațiune, stând însă la o depărtare destul de mare ca să nu intre în raza de acțiune a sistemelor Tor.

Potrivit estimărilor, drona filma de la o distanță de 15 kilometri, având o altitudine de circa 1.000 de metri.

--------------