Uniunea Europeană și-a dat vineri avizul pentru ca Ucraina și vecina sa, Republica Moldova, să devină candidate la aderare, aceasta fiind cea mai dramatică schimbare geopolitică de după invazia Rusiei. „Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Soldați ucraineni cu un tun M777 donat de americaniFoto: Armata ucraineana

Cele mai importante informații de vineri, ziua 114 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:35 Acest articol nu va mai fi actualizat, noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, îl găsiți aici.

01:22Olanda şi-a retras obiecţiile faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina

01:00Joe Biden spune că se va întâlni cu Mohammed bin Salman... fără să se întâlnească cu el

"Nu am de gând să mă întâlnesc cu MBS. Mă duc la o reuniune internațională, la care el va participa", a insistat președintele american, înainte de a se urca în elicopterul care îl va duce la vila sa de pe malul oceanului pentru weekend.

00:40Putin: Rusia va folosi armele nucleare doar „dacă va fi necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea

23:50Cancelarul Scolz spune căeste "absolut necesar" ca liderii occidentali să vorbească direct cu Putin

"Este absolut necesar să vorbim cu Putin și voi continua să fac acest lucru - la fel ca și președintele francez.", spune Scholz.

23:32 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este "absolut necesar" ca liderii să vorbească direct cu președintele rus Vladimir Putin în încercarea de a pune capăt războiului. Vorbind vineri pentru agenția germană de știri DPA, Scholz a declarat:

"Este absolut necesar să vorbim cu Putin și voi continua să fac acest lucru - la fel ca și președintele francez."

23:08 Ministerul Apărării din Slovacia a fost atacat de hackeri / Ministrul Jaroslav Nad crede că a fost „o consecinţă a livrărilor de armament către Ucraina

22:52 ​Vladimir Soloviov, propagandistul Kremlinului, furios că Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill: „Creștinii sunt persecutați de acea incultă, acea creatură de nimic care se crede ministră de externe”

22:35 Un grup de anchetatori și experți internaționali au vizitat zonele devastate de război din apropierea Kievului, inclusiv o școală incendiată, ca parte a anchetei în curs de desfășurare în Ucraina privind presupusele crime de război.

"Amploarea acestor crime, natura sistematică a acestora, pare foarte clar că este vorba de crime împotriva umanității... acoperă întreaga gamă de încălcări ale dreptului umanitar internațional", a declarat un expert pentru Reuters.

22:05 Putin, cinism fără margini: "Nu trebuie să transformăm orașele pe care le eliberăm în Stalingrad"

Dând dovadă de un cinism rar, președintele rus, Vladimir Putin, a transmis in discursul său de vineri că trupele ruse care au invadat Ucraina fac tot posibilul pentru a nu distruge orașele „pe care le eliberează”.

21:50 O autostradă importantă care duce la ieșirea din orașul bombardat Lișiceansk a fost ținta unor bombardamente rusești atât de severe încât nu mai este practicabilă, a declarat vineri guvernatorul regional din Luhansk, Herghei Gaidai

Drumul face legătura între Lișiceansk și orașul Bakhmut, situat la aproximativ 55 de km spre sud-vest. Gaidai a declarat că Lișiceansk se află încă în totalitate sub control ucrainean.

21:45 EUROVISION Ucraina, care a câștigat ediția din acest an a concursului Eurovision, a denunțat vineri decizia de a renunța la găzduirea următoarei ediții din motive de securitate, după invazia rusă pe teritoriul său, potrivit AFP.

"Ucraina nu este de acord cu natura deciziei luate de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU)", a declarat ministrul Culturii, Oleksander Tkatchenko, într-un comunicat. "Cerem continuarea negocierilor privind găzduirea Eurovision-2023 în Ucraina.”, a spus el

21:20Civilii ucraineni se antrenează cu armata într-o zonă fortificată din Bucha: „Prima dată nu am fost pregătiți de război”

"Rușii au săpat aceste gropi, 7.000 de gropi mari pentru tancuri, blindate, cisterne, este mult, și se pregăteau să rămână aici pentru mult timp", a declarat pentru AFP Valentin Kalashnik, șeful centrului de presă al forțelor de apărare teritorială ale armatei ucrainene.

20:50 ANALIZĂ Se va clătina sprijinul occidental pentru Ucraina dacă Rusia continuă să avanseze? / Analist: "Până în toamnă, totul se va termina"

În timp ce războiul a intrat în cea de-a 17-a săptămână, Kievul face apel la mai multe arme grele, dar retorica liderilor occidentali sugerează că sprijinul ar putea fi în scădere

20:34Putin spune că relațiile Rusia-Ucraina se vor normaliza după „operațiunea militară specială” - „Vreau ca lucrul acesta să fie clar: restabilirea relațiilor este inevitabilă”, a susținut el.

20:25 Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a ripostat la discursul lui Vladimir Putin de astăzi de la Sankt Petersburg, acuzându-l pe președintele rus că a inventat o nouă explicație pentru războiul său "canibal".

„Ataci Ucraina, ștergi de pe hartă orașe întregi, comiți execuții în masă, transformi Rusia în Evul Mediu și apoi numești asta un... "colac de salvare pentru Occident"?, a scris Podoliak pe Twitter.

19:49 Putin: Rusia nu are "nimic împotriva" aderării Ucrainei la UE

"Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană de a adera sau nu la uniunile economice (...) Este treaba lor, treaba poporului ucrainean", a declarat Putin în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic de la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

19:38 Sarcina "primordială" a Occidentului este de a ajuta Ucraina să se apere de rachetele rusești, care va fi "o cheie pentru garantarea unei vieți normale" pentru ucraineni, spune Zelenski, potrivit The Guardian.

"Majoritatea covârșitoare" a loviturilor cu rachete rusești vizează civili și infrastructura civilă, spune Zelensky. Aceste atacuri lovesc clădiri rezidențiale, școli, spitale, mijloace de transport și întreprinderi, spune el.

19:29 Madridul va deveni o „fortăteaţă” în timpul summitului NATO de la sfârşitul lui iunie. În jur de 40 de delegaţii sunt aşteptate la summit. Va fi „cea mai amplă prezenţă de securitate din istoria recentă a Spaniei”, a relatat postul naţional RTVE.

19:10Rusia este gata să restabilească relații cu toată lumea după ce intervenția militară specială din Ucraina se va termina, a declarat vineri președintele rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

19:05Franţa nu mai primeşte gaze naturale ruseşti prin gazoduct, anunţă gestionarul reţelei franceze de transport de gaze naturale GRTgaz

18:50Biden spune că este "ținut la curent" cu privire la americanii dispăruți în Ucraina

Președintele Joe Biden a declarat vineri că a fost informat cu privire la situația celor doi americani dispăruți în Ucraina, îndemnându-și concetățenii să nu călătorească în această țară aflată în război de la invazia rusă, potrivit AFP.

18:30Putin consideră “nesăbuite şi nebuneşti” sancţiunile împotriva Rusiei. “UE şi-a pierdut suveranitatea şi dansează după muzica altcuiva”, mai afirmă el, potrivit News.ro.

“Statele Unite s-au declarat victorioase în Războiul Rece, la fel şi Londra, iar apoi au început să se gândească la faptul că ar fi zei pe Pământ, fără îndatoriri, ci doar cu interese”, a declarat Putin, potrivit The Guardian.

O scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei de până acum:

18:00 ​Danemarca îl convoacă pe ambasadorul rus, după ce o navă de război rusească a încălcat apele sale teritoriale

17:55 Prestigiosul laborator științific CERN anunță încetarea cooperării cu Rusia și Belarus

Consiliul CERN a decis joi "că intenționează să rezilieze acordurile de cooperare internațională cu Federația Rusă și cu Republica Belarus la data expirării acestora, în 2024", rămânând totodată pregătit pentru noi decizii "în lumina evoluțiilor din Ucraina", potrivit AFP.

17:50Premierul britanic Boris Johnson a confirmat că a sosit la Kiev printr-o postare pe Twitter în care spune că se bucură că se află din nou în capitala Ucrainei alături de președintele Volodimir Zelenski.

17:34Premierul britanic Boris Johnson ar fi plecat spre Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite SkyNews. Aceasta ar fi a doua vizită surpriză a premierului Marii Britanii în Ucraina de la începutul războiului.

17:14 UE manipulează Ucraina cu perspectiva unei aderări - susține Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus

17:00Putin: Blitzkriegul economic împotriva Rusiei a eșuat. Nimic nu va mai fi ca înainte în politica globală

16:42Reacția Kremlinului la acordarea statutului de ţară-candidată la UE Ucrainei: „Au loc mai multe transformări, pe care bineînţeles le urmărim îndeaproape

15:55 Ambasadorul Andrii Melnik îi supără din nou pe germani: „Refugiații ucraineni nu se simt bineveniți aici

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, spune că mulți refugiați ucraineni întorc din nou spatele Germaniei pentru că nu se simt bineveniți aici. Între timp, mai mulți oameni pleacă decât vin. Ei nu au "nicio dorință de a rămâne aici", spune ambasadorul citat de Der Tgesspiegel.

15:49 Intervenția lui Vladimir Putin de la forumul economic din Sankt Petersburg (dublată în limba engleză):

„Statele Unite au declarat victoria în Războiul Rece, la fel ca și Londra, iar mai târziu au ajuns să se considere zei pe planeta Pământ, care nu au nicio datorie, ci doar interese”, a susținut liderul de la Kremlin.

15:44 O navă de război rusă a încălcat vineri dimineața de două ori apele teritoriale daneze la nord de insula Bornholm din Marea Baltică, au anunțat forțele armate daneze într-un comunicat. (Reuters)

15:41Rusia spune că a lichidat aproape o treime din „mercenarii” străini care luptă în Ucraina. Câți români ar fi pe front

15:36 Orașul Lysychansk a fost bombardat puternic vineri de forțele rusești, iar numărul morților este mare, a declarat guvernatorul Serghei Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean.

Lysychansk se află chiar de cealaltă parte a râului Siverski Doneț față de orașul Severodonețk, care, în ultimele săptămâni, a cunoscut unele dintre cele mai brutale lupte de stradă din timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Gaidai a declarat că forțele rusești nu au reușit să captureze Severodonețk și că luptele continuau să se desfășoare acolo vineri.

15:17Cum a pus-o la colț reporterul CNN pe Maria Zaharova cu citate din Putin

"Preluarea și consolidarea terenurilor - și chiar a teritoriului altor țări - nu este aceasta o recunoaștere a încălcării dreptului internațional?", a întrebat-o reporterul pe purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, făcând aluzie la declarațiile lui Putin, potrivit Der Tagesspiegel.

Peskov, despre candidatura Ucrainei la UE: Necesită atenția noastră sporită

15:07 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia Comisiei Europene de a recomanda ca Ucraina să devină stat candidat la UE „necesită atenția noastră sporită".

„Rămâne în continuare pe un plan diferit, deși necesită atenția noastră sporită", a declarat Peskov în timpul unei conferințe telefonice zilnice cu reporterii.

„Știm cu toții despre intensificarea din Europa și discuțiile despre consolidarea componentei de apărare a UE. Prin urmare, există diferite transformări pe care le observăm", a adăugat el.

15:03Preşedintele Klaus Iohannis se declară „foarte bucuros” de propunerea de vineri a Comisiei Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldovei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„După luni de dialog intens şi coordonare, sunt foarte bucuros să salut decizia Comisiei Europene de a acorda statutul de ţări candidate Ucrainei şi Republicii Moldova. Acesta este un pas înainte bine meritat pentru toţi cetăţenii ucraineni şi moldoveni. Vom continua să susţinem activ Ucraina şi Republica Moldova să facă parte din familia europeană!”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

15:01Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile de dinainte de sancțiuni, a declarat vineri directorul executiv al principalei bănci a țării, Sberbank

Ce pierderi ar fi suferit rușii în ultimele 24 de ore, potrivit ucrainenilor

14:56Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetățenii ruși de la 1 iulie, a anunțat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după aproape patru luni de război, transmite AFP.

Guvernul ucrainean urmează să adopte în cursul zilei de vineri o decizie oficială în acest sens „pentru a contracara amenințările fără precedent la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a statului nostru", a declarat liderul de la Kiev pe Telegram.

14:39 Franța nu a mai primit gaze naturale din Rusia prin conducte din 15 iunie, a anunțat operatorul de rețea GRTgaz, după ce Gazprom a avertizat săptămâna aceasta că va reduce drastic livrările către Europa.

Gazprom a declarat că reducerile de furnizare prin conducta Nord Stream sunt rezultatul unor lucrări de reparații, dar oficialii UE consideră că Moscova îi pedepsește pe aliații Ucrainei.

Franța primește aproximativ 17% din gazul său din Rusia prin intermediul conexiunilor de rețea cu Germania, care se bazează în mare măsură pe livrările rusești și a criticat măsura Gazprom ca fiind „politică".

14:26 Armata ucraineană afirmă că, în ultimele 24 de ore, a ucis circa 200 de soldați ruși și a distrus 7 tancuri, 18 blindate, 5 sisteme de artilerie, două avioane și un elicopter:

Eurovisionul de anul viitor nu va fi organizat în Ucraina

14:20 Lumea a devenit mai înțelegătoare față de refugiați, potrivit unui sondaj realizat de institutul de sondaje Ipsos și publicat vineri, o constatare care sugerează că războiul din Ucraina a crescut deschiderea populației față de persoanele care fug de război sau de opresiune.

Aproximativ 78% dintre oamenii din 28 de țări cred că cei care fug de conflict sau persecuție ar trebui să se poată refugia într-o altă țară, față de 70% într-un sondaj din 2021. (Reuters)

14:14Eurovision 2023 nu va fi organizat în Ucraina / Anunțul organizatorilor privind locul desfășurării concursului

14:07China este pregătită să furnizeze componente pentru aeronavele companiilor aeriene rusești, a declarat ambasadorul chinez la Moscova, Zhang Hanhui, pentru TASS.

"Suntem pregătiți să furnizăm componente Rusiei, organizăm o astfel de cooperare. Companiile aeriene abordează în prezent acest lucru, au anumite canale, nu există restricții din partea Chinei", a adăugat diplomatul chinez.

La 26 februarie, Uniunea Europeană a interzis vânzarea și furnizarea, inclusiv leasingul, de aeronave și componente pentru companiile aeriene rusești, din cauza invaziei din Ucraina.

13:58Kremlinul spune că Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg a fost afectat de un atacat cibernetic iar discursul președintelui rus Vladimir Putin a fost amânat cu o oră, transmite Reuters.

13:54 Decizia Comisiei Europene de a recomanda acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Ucraina va ajuta Kievul să învingă contra invaziei Rusiei, a declarat Zelenski.

„Este primul pas pe calea aderării la UE, care cu siguranță va aduce Victoria noastră mai aproape. Sunt recunoscător lui von der Leyen și fiecărui membru (UE) pentru o decizie istorică", a scris Zelenski pe Twitter. El a adăugat că se așteaptă ca liderii guvernelor UE să aprobe propunerea săptămâna viitoare.

Ucraina și R. Moldova, propuse pentru aderarea la UE

13:05Comisia Europeană a propus vineri ca Ucraina să devină țară candidată pentru aderarea la UE, a anunțat șefa executivului European, Ursula vond der Leyen. Decizia a fost luată fiind clar că Ucraina trebuie să realizeze mai multe reforme, a adăugat șefa Comisiei Europene.

12:54 Pe rețelele de socializare au apărut imagini VIDEO cu două elicoptere rusești luate la țintă de lansatoarele de rachete ale Batalionului Azov. Unul dintre elicoptere scapă de lovitură cu ajutorul capcanelor termice, dar celălalt alege o strategie greșită și se transformă într-o minge de foc.

12:42 Forțele ruse au lansat vineri dimineață noi atacuri cu rachete asupra orașului Nikolaev din sudul Ucrainei, fiind ucise două persoane, iar alte 20 rănite, conform guvernatorului regional Vitaliy Kim, citat de Reuters.

Atacul a afectat patru clădiri rezidențiale și o instalație de infrastructură, a adăugat guvernatorul.

11:50 Comisia Europeană va recomanda vineri ca Ucraina și Republica Moldova să fie desemnate drept candidate pentru aderarea la UE, iar Georgiei i se va cere să îndeplinească anumite condiții înainte de a i se acorda același statut, au declarat diplomați citați de Reuters.

11:38 Evacuarea a 568 de civili adăpostiți în buncărele de sub uzina chimică Azot din Severodonețk este în prezent imposibilă din cauza bombardamentelor și a luptelor grele, a declarat vineri guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk.

Într-o postare pe Telegram, el a spus că există 38 de copii care se adăpostesc în buncărele de la uzina chimică.

Ucrainenii au tras cu două rachete Harpoon într-o navă rusească

11:29Un judecător de la Curtea Supremă din Ucraina, Oleksandr Mamaluy, se află în prima linie, potrivit jurnalistului de investigație ucrainean Danylo Mokryk.

Oleksandr Mamaluy a fost numit la Curtea Supremă în 2017 și a luptat și în perioada 2014-2015.

11:14Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că este deschis să discute cu omologul său rus Vladimir Putin în cadrul eforturilor de a încheia un acord pentru a scoate cereale din portul ucrainean Odesa, dar nu crede că sunt prea multe șanse de a ajunge la un acord.

„Trebuie să discutăm cu Rusia despre securitatea alimentară și discuțiile pot fi justificate prin legătura directă cu secretarul general al ONU pentru a scoate cereale din Odesa", a declarat Macron la BFM TV, în timp ce se întorcea din Ucraina.

„Dar nu cred prea mult în această cale, pentru că am avut deja discuții în urmă cu câteva săptămâni cu președintele Putin, dar el nu a vrut să accepte o rezoluție a ONU pe această temă", a mai spus Macron. (Reuters)

11:01 Ucrainenii afirmă că au lovit cu rachete un remorcher rusesc din Flota Mării Negre, ce ducea soldați, arme și muniție pe Insula Șerpilor

10:28Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a răspuns atacurilor lansate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Chișinăului. Ea spune că Republica Moldova achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Rusia și că nu vede nicio legătură între livrările de gaze și intenția Chișinăului de a obține statutul de țară candidată la UE, potrivit agora.md.

Circa 15.000 de milionari ruși vor să fugă din țara lor

10:12 Potrivit unei estimări britanice, 15.000 de milionari (în dolari) ruși încearcă să-și părăsească țara, lucru ce va accentua probabil daunele suferite de economia Rusiei

09:33 Un fost pușcaș marin american a postat un VIDEO cu soldați străini luptând în Severodonețk: „Nimic din ceea ce merită nu se obține ușor”

09:26 Poliţia de Frontieră anunţă că 9.766 de cetăţeni ucraineni au intrat joi în România, cu patru mai mulţi decât în ziua precedentă. De la începutul războiului, în 24 februarie, și până în 16 iunie, la ora 24.00, au intrat în România 1.221.710 cetăţeni ucraineni.

09:06 Ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas, a vorbit despre „emoțiile sale pozitive" înainte de reuniunea care va avea loc în cursul zilei de astăzi, în cadrul căreia liderii Uniunii Europene își vor da avizul accelerat cu privire la cererea de aderare a Ucrainei:

”În așteptarea avizului Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE, care va fi prezentat astăzi. Nu pot să nu-mi amintesc de o zi de vară la fel de frumoasă, acum 25 de ani, când Comisia a deschis calea spre UE a Estoniei mele natale. Aceeași anxietate pozitivă, același sentiment de istorie în aer."

Comandantul armatei britanice: Rusia a pierdut deja din punct de vedere strategic

08:34 Noua rundă de sancțiuni impuse de Marea Britanie unor oficiali ruși o include și pe comisarul pentru drepturile copilului de la Moscova, Maria Lvova-Belova, pentru rolul său în „transferul și adopția forțată de copii ucraineni", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Comunicatul descrie tratamentul aplicat de Rusia copiilor din Ucraina ca fiind „barbar" și spune că „Lvova-Belova a fost acuzată că a permis ca 2.000 de copii vulnerabili să fie luați prin violență din regiunile Lugansk și Donețk".

Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat la jumătatea lunii mai că peste 190.000 de copii au ajuns în Rusia din regiunea ucraineană Donbas, inclusiv aproximativ 1.200 provenind din orfelinatele din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk.

08:10 Șeful forțelor armate britanice a declarat că Rusia „a pierdut deja din punct de vedere strategic" războiul din Ucraina și că acum este o „putere diminuată".

Amiralul Sir Tony Radakin a spus că Rusia a suferit pierderi grele, a rămas fără trupe și rachete avansate și că nu va putea niciodată să preia controlul asupra întregii Ucraine.

„Aceasta este o greșeală teribilă a Rusiei. Rusia nu va prelua niciodată controlul asupra Ucrainei", a afirmat Tony Radakin.

Cel mai înalt ofițer militar britanic a declarat că Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei pentru doar câștiguri „minuscule" și că aceasta va deveni o „putere diminuată", în timp ce va întări NATO. (Guardian)

07:56 ISW: Rusia a reușit să implice până acum circa 330.000 în invazia ei din Ucraina fără să efectueze o mobilizare totală sau parțială.

Recapitularea de dimineață a evenimentelor recente privind invazia comandată de Vladimir Putin (ora 07:10):

  • Liderii Germaniei, Franței și Italiei, criticați în trecut de Kiev pentru un sprijin considerat prea mic, au vizitat joi Ucraina împreună cu Iohannis și au oferit speranța aderării la UE unei țări care cere arme pentru a se apăra de invazia Rusiei.
  • Oficialii ucraineni au declarat că trupele lor încă rezistă în fața bombardamentelor masive ale Rusiei în orașul Severodonețk din estul țării.
  • O lovitură aeriană a lovit o clădire care adăpostea civili în orașul Lysychansk din estul Ucrainei, aflat în conflict, ucigând cel puțin trei persoane, potrivit guvernatorului.
  • Statele Unite au spus că nu au întrebat Rusia în legătură cu doi cetățeni americani dați dispăruți după ce au călătorit în Ucraina pentru a lupta și au spus că există rapoarte despre un al treilea american dispărut.
  • Marea Britanie va primi vineri reprezentanți ai Ucrainei și lideri de afaceri pentru a discuta despre modul în care companiile britanice pot ajuta la reconstruirea infrastructurii din Kiev.
  • Ucraina ar trebui să decidă singură dacă acceptă sau nu orice concesii teritoriale față de Rusia, a declarat președintele francez Macron la televiziunea TF1.
  • Executivul UE este așteptat să propună vineri ca Ucraina să devină un candidat oficial la aderare.
  • Serviciul de informații olandez a declarat că a descoperit un spion militar rus care încerca să se infiltreze în Curtea Penală Internațională.
  • Premierul australian Anthony Albanese a declarat că va participa la o reuniune NATO la Madrid la sfârșitul lunii.
  • Rusia a promis să accelereze discuțiile privind creșterea vânzărilor de gaze către China și a avertizat că Europa va plăti un preț mare pentru embargoul petrolier.
  • Nave sub pavilion rusesc au transportat cereale din Ucraina către Siria, a spus compania americană de imagini prin satelit Maxar. Navele încărcate cu cereale și metale vor părăsi în curând portul Mariupol, iar transporturile ar putea fi îndreptate către Orientul Mijlociu, a declarat un lider separatist pro-rus pentru Interfax.

Ucrainenii ar putea lovi podul care leagă Rusia de Crimeea

06:37Letonia a adoptat joi o lege prin care toate monumentele care glorifică regimurile totalitare trebuie să fie demontate până în toamnă.

06:32 Ucraina a dat de înțeles că ar putea să lovească podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Crimeea.

01:47 Emmanuel Macron a afirmat că Franţa ajută România să permită trecerea marilor cantităţi de cereale blocate în Ucraina.

01:20 Circa 800 de militari români vor participa, săptămâna viitoare, la un exerciţiu naval în zona Constanţa-Mangalia şi în spaţiul maritim românesc din Marea Neagră.

01:02 Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei: Tara noastră trebuie să regândească configurația economiei, dependente de export, pentru ca industria să funcționeze pentru piața internă.

00:45 Zelenski, a apărut la o conferință despre tehnologie din Franța sub forma unei holograme, făcând referire la „Războiul Stelelor” și al Doilea Război Mondial.