Oficialii ucraineni din domeniul apărării au solicitat în mod explicit artilerie grea occidentală, drone și sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) în condițiile în care urmează un război prelungit, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind invazia rusă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viceministrul ucrainean al apărării Denys Sharapov și comandantul logistic al Comandamentului Forțelor Terestre, Volodymyr Karpenko, au declarat că forțele ucrainene au nevoie de sute de sisteme de artilerie și de vehicule de luptă pentru infanterie și tancuri, deoarece forțele ucrainene au suferit pierderi de echipamente de 30% până la 50% în luptă.

Sharapov și Karpenko au cerut, de asemenea, arme de precizie cu rază lungă de acțiune, cum ar fi MLRS, pentru a apăra întreaga linie de front de 2.500 km din Ucraina.

Rusia a folosit până acum 330.000 de militari în Ucraina

Oficialii ucraineni au spus că forțele rusești au angajat deja aproximativ 330.000 de militari pentru invazia lor în Ucraina, fără a efectua o mobilizare parțială sau totală în Rusia.

Șeful adjunct al Statului Major General ucrainean pentru operațiuni principale, Oleksiy Gromov, a afirmat că forțele ruse au grupat 150.000 de militari în grupuri tactice de batalioane (BTG) și alte formațiuni și au implicat alți 70.000 de militari din elemente aeriene și maritime, restul personalului inluzând unități de sprijin necombatant.

Gromov a declarat că forțele ruse au angajat peste 80.000 de militari din rezerva mobilizată, până la 7.000 de rezerviști din Rezerva Armatei de Luptă a Rusiei (BARS-2021), până la 18.000 de membri ai Gărzii Naționale Ruse (Rosguardia) și până la 8.000 de soldați din companiile militare private.

Înaltul oficial militar nu a precizat dacă oficialii ucraineni au inclus în aceste cifre informații despre militarii mobilizați cu forța în Republicile Populare Donețk și Lukansk.

Gromov a precizat că Kremlinul ar putea în continuare să mărească numărul militarilor ruși din Ucraina prin efectuarea unei mobilizări mascate sau depline.

Acesta a menționat că, deși nu se știe dacă Kremlinul va declara mobilizarea, forțele ruse vor avea nevoie de timp pentru a realiza desfășurarea și instruirea noului personal, indiferent dacă Kremlinul anunță sau nu mobilizarea completă.

Concluzii cheie de la ISW:

  • Forțele rusești au continuat să lanseze atacuri terestre asupra Severodonețk și a așezărilor de-a lungul liniilor de comunicare terestre ucrainene către Lysychansk.
  • Serviciile de informații militare ucrainene au raportat că forțele rusești nu mai operează ca grupuri tactice de batalioane individuale, așa cum a evaluat anterior ISW.
  • Trupele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes la nord-vest de Slovyansk, în timp ce forțele ucrainene ar fi reluat pregătirile pentru contraofensive la vest de Izium.
  • Forțele rusești și ucrainene s-au angajat în confruntări la nord și nord-est de orașul Harkov, deși nicio parte combatantă nu a câștigat teritoriu în mod semnificativ
  • Trupele de invazie au continuat să fortifice pozițiile pe care s-au retras în nord-vestul regiunii Herson, probabil în anticiparea contraofensivei ucrainene în regiune.
  • Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a continuat să discute și să semneze acorduri de parteneriat cu oficiali regionali ruși.

--------------