Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a răspuns atacurilor lansate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Chișinăului. Ea spune că Republica Moldova achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Rusia și că nu vede nicio legătură între livrările de gaze și intenția Chișinăului de a obține statutul de țară candidată la UE, potrivit agora.md.

Maia SanduFoto: Facebook Maia Sandu

Maia Sandu amintește că Republica Moldova a anunțat cu mulți ani în urmă intenția de aderare la Uniunea Europeană.

  • „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani.
  • Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE. Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate.
  • Contractul cu Gazprom - noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a spus Maia Sandu la TV8, conform agora.md.

Lavrov: Se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”

Maia Sandu a răspuns astfel atacurilor lansate de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a susținut că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”.

  • „Desigur, din R.Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină... Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunţă că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»”, a declarat el.

Totodată, Lavrov a învinuit Chişinăul de cerşetorie în cazul livrării gazelor naturale.

  • „Această cerşetorie, preponderent extorcare, merge pe ideea «Dacă nu ne faceţi [o reducere], atunci noi vom merge mai repede spre Europa.
  • Dar dacă o să ne faceţi, atunci noi oricum vom merge, dar mai lent». Eu aşa interpretez aceste semnale şi vă pot asigura că majoritatea populaţiei R. Moldova înţelege aceste lucruri. Şi cu atât mai mult în Transnistria şi în special în Găgăuzia”, susţine el, într-un interviu pentru NTV.

Lavrov a mai acuzat că Uniunea Europeană lucrează foarte rudimentar, obligând statele care nici măcar nu sunt candidate să deschidă un ”al doilea front”.