Rusia trebuie să regândească configurația economiei sale, dependente de export, pentru a se asigura că industria funcționează mai degrabă pentru piața internă, iar majoritatea măsurilor privind controlul de capital ar trebui abandonate, a declarat joi Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale, citată de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul conferinței economice anuale a Rusiei, eveniment emblematic desfășurat la Sankt Petersburg, Nabiullina a spus că "o parte substanțială" a industriei ruse ar trebui să înceapă să lucreze pentru piața internă, mai degrabă decât să se bazeze pe veniturile din exporturi.

Nabiullina a precizat că ar trebui anulate majoritatea măsurilor interne privind controlul capitalului și că nu ar trebui să existe nicio interdicție pentru ruși privind deținerea de conturi bancare în dolari americani sau în alte valute străine.

"Am avut o stratificare privind restricțiile valutare. Părerea mea este că ar trebui anulate, majoritatea oricum", a declarat Nabiullina. Rusia a introdus măsuri stricte de control în privința operațiunilor valutare ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva sa, sancțiuni ce au avut ca rezultat inclusiv înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale.

Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia va prospera, în ciuda impunerii de către Occident a celor mai severe sancțiuni din istoria modernă, dar că va trebui să reconfigureze bazele economiei Rusiei de 1,8 trilioane de dolari.

Nabiullina a avertizat că există îngrijorări cu privire la faptul că pierderea accesului la tehnologii ar submina economia rusă. Guvernatorul Băncii Centrale a precizat că Moscova trebuie să analizeze inițiativele private pentru a asigura dezvoltarea tehnologică și pentru a preveni o alunecare către o situație de tip sovietic în care Rusia va rămâne în urma concurenților săi. (Rador)