Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că bombardamentele s-au intensificat, fiind lovite mai multe regiuni. Zelenski a spus, din nou, că Ucraina are nevoie de armament şi echipamente. În același timp, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat ajutoare militare în valoare de 1 miliard de dolari. Liderii europeni Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz au sosit joi dimineața la Kiev. Lor li s-a alăturat și președintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis la KievFoto: Administratia Prezidentiala

Cele mai importante informații de joi, ziua 113 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:10Articolul LIVE privind Ucraina s-a mutat vineri dimineață aici

01:50 Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, că Franţa ajută România să tranziteze marile cantităţi de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui „cadru” care să le permită să plece prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, scrie lefigaro.fr, citat de News.ro.

"Vom continua confruntarea diplomatică cu Rusia, cu secretarul general al Naţiunilor Unite, pentru a folosi portul Odesa ca port maritim de ieşire pentru seminţe (porumb, grâu...)” care sunt blocate”, a explicat. preşedintele francez la postul de televiziune TF1.

01:22 Aproximativ 800 de militari vor participa, săptămâna viitoare, la un exerciţiu naval românesc, care se va desfăşura în zona Constanţa-Mangalia şi în spaţiul maritim românesc din Marea Neagră. În cadrul acestuia vor fi făcute trageri de luptă, pe mare, în aer şi pe teren, potrivit News.ro.

01:05Rusia trebuie să regândească configurația economiei sale, declară guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

Rusia trebuie să regândească configurația economiei sale, dependente de export, pentru a se asigura că industria funcționează mai degrabă pentru piața internă, iar majoritatea măsurilor privind controlul de capital ar trebui abandonate, a declarat joi Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale, citată de Reuters.

00:45Zelenski a apărut sub forma unei holograme la un târg de tehnologie făcând referire la Războiul Stelelor: Vom învinge Imperiul

23:40 CEDO cere Rusiei să împiedice executarea soldatului marocan condamnat la moarte de forțele separatiste pro-ruse din Ucraina

23:02Departamentul de Stat al SUA spune că un al treilea american ar fi dispărut în Ucraina

22:45 ANALIZĂ Aderarea la UE: Cât de mare este problema corupției în Ucraina?

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit duminică de necesitatea consolidării legilor anticorupție în Ucraina, relatează The Guardian.

Analiștii spun că Ucraina suferă de mult timp de corupție sistemică, dar că Rusia, care adesea transformă această problemă în armă, nu este în măsură să judece, scrie Al Jazeera.

22:25 Lavrov: Se încearcă transformarea Republicii Moldova în ”a doua Ucraină”

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susţine că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”, relatează deschide.md, potrivit News.ro.

22:08Mario Draghi acuză Gazprom de minciună în privinţa livrărilor de gaz

Şeful guvernului italian Mario Draghi a acuzat, joi, la Kiev, Gazprom de "minciuni", după ce gigantul rus a livrat, joi, celor de la Eni doar 65% din cantităţile de gaz, invocând probleme tehnice, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

21:51Cine este Grigory Breyev, comandantul fregatei care ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră

21:25 Cereale: SUA și Europa fac apel la Rusia să accepte rapid deschiderea porturilor ucrainene

21:22Negociatorul șef al Ucrainei Mykhailo Podolyak a spus joi că ultimele comentarii ale Rusiei despre faptul că este pregătită să reia negocierile sunt „o încercare de a înșela lumea”.

Rusia, a spus el într-o postare online, a vrut să dea impresia că este gata să vorbească în timp ce plănuiește să înjunghie Ucraina în spate.

Kievul va reveni cu siguranță la negocieri, dar numai la momentul potrivit, a adăugat el.

21:09„Rusia nu este curată ca lacrima”, dar „este ceea ce este” și „nu ne este rușine să arătăm cine suntem”, a spus sfidător ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru BBC, în care oficialul a subliniat că vestul pune presiuni pe ONU să răspândească știri false.

Cât ajutor militar au promis guvernele lumii Ucrainei și cât au livrat propriu-zis

20:58 Casa Albă a declarat că "lucrează din greu pentru a afla mai multe" despre cei doi cetățeni americani dispăruți în Ucraina, potrivit The Guardian.

Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama, au discutat ultima dată cu familiile lor pe 8 iunie.

Se crede că cei doi ar fi fost implicați într-o misiune în jurul regiunii Harkov din estul Ucrainei, unde se oferiseră voluntari pentru a lupta, relatează Reuters.

Oficialii americani spun că nu există nicio confirmare că cei doi bărbați au fost capturați de forțele rusești.

20:55 Cine e tipul din dreapta? De ce presa internațională a părut mai degrabă încurcată de prezența lui Iohannis la Kiev alături de Macron, Scholz și Draghi

20:25Cum ar trebui să procedeze Occidentul pentru ca Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei- Raport

Retorica occidentală și ucraineană care susține că Rusia va trebui să plătească despăgubiri pentru daunele cauzate de invazia sa în Ucraina nu este susținută de o foaie de parcurs coerentă bazată pe dreptul internațional pentru a obține dreptate pentru victimele ucrainene, avertizează un nou raport elaborat de grupul de reflecție britanic Ceasefire, citat de The Guardian.

19:44Vladimir Putin cere guvernului soluții după ce vânzările auto au scăzut drastic în Rusia

19:40 Graficul discrepanțelor. Cât ajutor militar au promis guvernele lumii Ucrainei și cât au livrat propriu-zis

De la începutul războiului din Ucraina marii furnizori de arme, precum SUA și Germania, s-au angajat să trimită ajutoare militare masive Kievului. Cu toate acestea, SUA au oferit până acum mai puțin de jumătate din ajutorul militar pe care l-a promis Ucrainei.

19:07 Administrația Biden va continua să ofere asistență militară semnificativă Ucrainei „cât de repede o poate trimite", atât timp cât este necesar, a declarat joi la CNN coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby.

18:26Ucraina este „gata” să lucreze pentru a deveni „membru cu drepturi depline” al Uniunii Europene, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în conferința de presă susținută la Kiev alături de Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Mario Draghi şi Klaus Iohannis.

„Ucrainenii și-au câștigat deja dreptul de a merge pe această cale și de a obține statutul de candidat” pentru aderare, a adăugat Zelenski.

18:19Soldații ucraineni au organizat o operațiune pentru a salva un câine rănit de șrapnel pe linia frontului, relatează Ukraine 24.

Militarii ucraineni s-au târât sub focul inamic, în timp ce alți camarazi au ajutat prin foc de acoperire pentru a salva patrupedul rănit, care a fost dus ulterior la un cabinet veterinar.

18:05România a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina, iar toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, la Kiev. Alături de liderii Germaniei, Franței și Italiei, Iohannis a fost primit, la Palatul Mariinsky din centrul Kievului, de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

17:57Declarațiile liderilor europeni după întâlnirea de la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

17:56Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că „acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor noastre comune”.

Aflați la Kiev, Iohannis, Scholz, Macron și Draghi au susținut acordarea imediată a statutului de țară candidată UE Ucrainei

17:51Cancelarul german Olaf Scholz spune că a venit în Ucraina cu un mesaj clar: Ucraina aparține familiei europene.

El adaugă că Germania va sprijini o decizie pozitivă cu privire la aderarea Ucrainei și a Moldovei la UE.

17:44Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că toți cei patru lideri ai Uniunii Europene prezenți la Kiev susțin ideea acordării imediate statutului de țară candidată UE Ucrainei.

„Noi toți patru sprijinim statutul imediat de candidată la UE”, a spus Macron, care se află joi la Kiev alături de Scholz, Draghi și Iohannis.

Macron a spus că el și liderii Germaniei, Italiei și României au convenit asupra unor acțiuni pentru a arăta că Ucraina face parte din familia europeană. El a mai spus că este nevoie de un fel de canal de comunicare cu președintele rus Vladimir Putin, ale cărui forțe au invadat Ucraina.

17:33Cum a comentat Stoltenberg remarcile Papei Francisc potrivit cărora războiul din Ucraina „poate a fost provocat într-un fel”

17:24Sute de civili care se adăpostesc în buncărele de la uzina chimică Azot din Severodonețk nu mai pot fi evacuați din cauza atacurilor rusești, a declarat joi guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, pentru CNN.

„Este posibil din punct de vedere fizic, dar este foarte periculos din cauza bombardamentelor și a luptelor constante. Dacă cineva ar ieși afară, ar avea 99% șanse să moară", a spus Serghei Gaidai.

Guvernatorul militar al regiunii Lugansk a declarat pentru CNN că în uzina chimică Azot din Severdonețl se adăpostesc 568 de civili, inclusiv 38 de copii.

17:13Iohannis a postat pe Twitter un nou mesaj de la întâlnirea avută la Kiev, alături de liderii Franței, Garmaniei și Italiei, cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski:

"Suntem aici împreună cu președintele Zelenski pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să păstrăm acest impuls și să-i ajutăm pe prietenii noștri ucraineni să-și construiască un nou viitor. Concentrați-vă pe nevoia de pace, efortul de reconstrucție și reconstrucția viitorului acestei țări".

Iohannis a postat și câteva noi fotografii de la întâlnirea cu Zelenski.

Rusia antenționează Europa că va avea costuri mai mari la energie

17:11Rusia avertizează Europa că va avea costuri la energie cu 400 miliarde de dolari mai mari

16:55Rusia a declarat joi că a interzis intrarea în țară a 121 de cetăţeni australieni, inclusiv jurnalişti de top şi oficiali ai apărării, acuzându-i că au o „agenda rusofobă”.

Printre persoanele sancționate s-au numărat jurnaliști de la ABC News din Australia, Sydney Morning Herald, Sky News și Nine Network, precum și oameni de afaceri și diverși oficiali ai apărării.

Peter Malinauskas, premierul Australiei de Sud, magnatul minier Gina Rinehart și șeful forțelor armate, generalul Angus Campbell, au fost cu toții incluși pe listă, precum și personalități proeminente ale televiziunii: Liz Hayes, Stan Grant și Andrew Bolt.

16:50Potrivit ministrului adjunct al apărării ucrainene, Hanna Maliar, soldații ruși își aduc rudele în teritoriile ocupate, inclusiv în Herson, și se stabilesc în case care aparțin ucrainenilor. Oficialul a spus că Rusia intensifică, de asemenea, măsurile de distribuire a pașapoartelor rusești în așezările ocupate și încă intenționează să anexeze teritorii. (Kyiv Independent)

16:47Scopul strategic al Rusiei în războiul declanșat Ucrainei este distrugerea completă a statului ucrainean și a națiunii, a declarat ministrul adjunct al Apărării din Ucraina Hanna Malyar, citată de Reuters.

„Principalele obiective strategice, militar-politice și militar-economice ale Rusiei în ceea ce privește statul nostru rămân distrugerea completă a statului ucrainean și a națiunii, precum și distrugerea fundamentelor militare și economice ale statului nostru”, a afirmat Hanna Malyar.

Ea a spus că situația rămâne dificilă pentru forțele ucrainene și că accentul principal al Rusiei este acum pe stabilirea controlului deplin asupra regiunilor Lugansk și Donețk din estul Ucrainei.

Un spion rus a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională ca stagiar

16:35Un spion rus a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională ca stagiar, în timp ce instituția anchetează crimele de război ale Rusiei în Ucraina

16:33 Procurorii federali din New York au anunțat miercuri că au luat măsuri pentru a confisca peste 5,3 milioane de dolari dintr-un cont bancar din Statele Unite aparținând oligarhului rus Konstantin Malofeev, potrivit unor documente judiciare consultate de CNN.

Malofeev a fost vizat recent de SUA în cadrul unei runde de sancțiuni impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

La 20 aprilie, SUA au anunțat o nouă rundă de sancțiuni care vizau o bancă comercială cheie și "o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de oligarhul rus vizat de SUA, Konstantin Malofeev", sancționat și în 2014 pentru că ar fi fințațat separatiștii din Crimeea.

16:12Un atac aerian rusesc a lovit o clădire care adăpostea civili în orașul Lisichansk din estul Ucrainei, ucigând cel puțin trei persoane și rănind cel puțin șapte, potrivit guvernatorului local. „Dăm la o parte dărâmăturile”, a spus Serhii Haidai pe Telegram.

Orașul se află de cealaltă parte a râului Doneț față de orașul Severodonețk, unde au loc lupte crunte de stradă.

Zelenski va participa la următorul summit G7, la invitația cancelarului german

16:11Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat invitația cancelarului german Olaf Scholz de a participa la următorul summit-ul G7, care va avea loc în Germania, a scris liderul european pe Twitter.

Cancelarul german a reiterat că europenii sunt alături de Ucraina.

16:03"Vom reconstrui tot. Ruşii au distrus grădiniţe, terenuri de joacă. Totul va fi reconstruit", a promis premierul italian Mario Draghi, după ce a mers pe străzile distruse din Irpin împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele român Klaus Iohannis.

15:45Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că Regatul Unit îl sprijină „din toată inima” pe liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, pe fondul unor informații potrivit cărora acesta a fost mutat brusc într-un lagăr de închisoare de maximă securitate. ”Îl sprijinim din toată inima pe Navalnîi și suntem foarte, foarte îngrijorați de relatările pe care le-am auzit și îndemnăm Rusia să-l elibereze cât mai curând posibil”, a spus Truss în parlamentul de la Londra, potrivit The Guardian.

15:35Medvedev, ironii pe Twitter după vizita liderilor europeni la Kiev. „Se îmbată cu horilka”

Imagini de la întâlnirea liderilor europeni cu Zelenski, la Kiev

15:23"Zi ocupată. Întâlniri importante”, a transmis Volodimir Zelenski pe Telegram, adăugând că este încântat să îi cunoască pe cei patru lideri europeni care au mers joi în Ucraina.

15:13Noi imagini de la întâlnirea liderilor europeni cu Zelenski

15:10Localitățile Irpin și Bucha din Ucraina „au devenit un simbol al cruzimii inimaginabile a războiului Rusiei”, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz, după ce a vizitat Irpin, alături de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și Mario Draghi.

„Acest război trebuie să se termine”, a scris Scholz pe Twitter.

15:07Prima imagine cu drona Quantix Recon primită de soldații ucraineni

15:01Peskov: Moscova speră ca liderii europeni să îl determine pe Zelenski să fie „realist”

14:54 Emmanuel Macron a lăudat eroismul ucrainenilor, după vizita la Irpin: ”Am văzut un oraș devastat și urmele barbarismului. Dar și eroismul ucrainenilor care au oprit armata rusească să înainteze spre Kiev. Ucraina rezistă. Trebuie să poată câștia”, a scris Macron, pe twitter.

Liderii europeni au fost primiți de Volodimir Zelenski

14:14 După ce au vizitat orașul Irpin, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz au fost primiți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

13:57O primă țară europeană a impus joi după-masa sancțiuni împotriva patriarhului Kirill al Rusiei.

13:10Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toți autorii ruși să fie trași la răspundere de justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”, a transmis președintele Klaus Iohannis, după vizita la Irpin.

13:08 Vladimir Putin, abandonat de unul dintre cei mai apropiați aliațiai săi: Nu vrem să riscăm sancțiuni

12:40Armele americane vor ajuta Ucraina să recupereze teritoriul ocupat de ruși, inclusiv Crimeea și Donbas, a declarat pentru CNN ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.

„Vom elibera toate teritoriile noastre, toate, inclusiv Crimeea. Crimeea este un obiectiv strategic pentru Ucraina, deoarece este teritoriu ucrainean. Dar ne vom mișca pas cu pas”, a spus oficialul ucrainean.

Potrivit acestuia, primul pas va fi stabilizarea situației pe teren pentru a preveni noi pierderi în rândul forțelor ucrainene. A doua etapă, spune el, este împingerea forțelor ruse înapoi în pozițiile lor de dinaintea invaziei din 24 februarie. Abia în a treia etapă, vor exista discuții cu partenerii Ucrainei despre „cum să eliberăm teritorii, inclusiv Crimeea”, a mai spus Reznikov.

12:27Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus al autoproclamatei Republici Populare Donețk, a cerut ca „toate orașele rusești” din Ucraina, inclusiv Odesa, să fie ocupate de forțele pro-ruse, el făcând aceste declarații într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, potrivit The Guardian.

„Trebuie să eliberăm toate orașele rusești”, spune Pușilin, răszpunzând unei întrebări despre Odesa.

El susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să fie dus în fața unui tribunal internațional pentru a fi judecat pentru crime de război în Donbas.

Televiziunile rusești îl compară pe Boris Johnson cu regina Elisabeta I

12:08Forțele ruse vor redeschide un coridor umanitar pentru evacuarea civililor de la uzina chimică Azot din Severdonețk, a informat joi agenția de știri Interfax, citând un lider separatist. Leonid Pasechnik, șeful autoproclamatei Republici Populare Luhansk, a susținut că forțele separatiste au intrat în fabrică, unde Ucraina spune că se adăpostesc sute de civili, dar nu au reușit să-i alunge pe luptătorii ucraineni din fabrică, a informat agenția de presă Tass citată de Reuters.

12:02VIDEO Televiziunile rusești îl compară pe Boris Johnson cu regina Elisabeta I: „A trimis pirații în Ucraina” / Câți au numărat rușii

11:49Cei patru lideri europeni au ajuns deja la Irpin, locul unde trupele ruse au comis crime de război în timpul ocupației.

Iohannis, așteptat în gara din Kiev de vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanișina

11:40Șeful statului, Klaus Iohannis, a fost așteptat în gara din Kiev de vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanișina, care a declarat că este o vizită ”istorică”. ”Sunt foarte optimist. Ucraina aparține Europei”, a spus Iohannis.

11:33Emmanuel Macron a precizat că va merge la locul unor masacare, la Irpin.

11:28Noul ajutor militar primit de Ucraina de la slovaci: Elicoptere Mi-17 și mii de rachete Grad

10:55VIDEO Ucrainenii tractează un tanc rusesc capturat după ce l-au lovit cu un alt tanc rusesc capturat

10:52Noi imagini cu Iohannis, la sosirea la Kiev.

10:49Franța își dorește victoria militară a Ucrainei cu restabilirea integrității teritoriale (surse diplomatice)

Copiii născuți din 24 februarie în regiunea Herson din Ucraina primesc automat cetățenia rusă

10:30Moscova acuză Kievul că a împiedicat evacuarea printr-un „culoar umanitar” a unor civili din uzina chimică Azot din Severodoneţk, relatează AFP, scrie news.ro.

„Partea rusă a pus la dispoziţie un culoar umanitar care să permită evacuarea civililor din uzina chimică Azot, la Severodoneţk. În pofida acestor măsuri (...), autorităţile de la Kiev au făcut să eşueze cu cinism operaţiunea umanitară”, a acuzat miercuri, într-un comunicat ministerul rus al apărării.

10:26Copiii născuți din 24 februarie în regiunea Herson din Ucraina primesc automat cetățenia rusă

10:22 Iohannis a publicat pe Twitter primele imagini de la sosirea la Kiev, spunând că a mers acolo alături de cei trei lideri europeni pentru a-și arăta "sprijinul puternic și solidaritatea deplină cu președintele Zelenski și cu poporul ucrainean". "Această agresiune ilegală rusă trebuie să înceteze!", a mai scris Iohannis.

10:13Președintele Klaus Iohannis a ajuns și el astăzi la Kiev, au anunțat și autoritățile de la București.

10:09VIDEO Ce se întâmplă la întâlnirea dintre Javeline și unele dintre cele mai moderne tancuri rusești

Iohannis, Macron, Scholz și Draghi au ajuns la Kiev

10:00Potrivit Associated Press, la Kiev ar fi ajuns și președintele României Klaus Iohannis, însă informația nu a fost confirmată. Acesta ar urma să se întâlnească cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

09:38 Liderii europeni Macron, Scholz și Draghi au ajuns la Kiev. Ministrul francez de externe Catherine Colonna a confirmat că cei trei au ajuns la Kiev.

08:55 Doi cetățeni americani care luptă alături de forțele ucrainene la nord de Harkiv sunt dispăruți de aproape o săptămână și există temeri că ar fi putut fi capturați de forțele ruse, potrivit familiilor lor și a unui coleg de luptă, relatează CNN. Se crede că ei sunt primii americani care au fost luați prizonieri de ruși.

08:12Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și premierul Italiei, Mario Draghi, sunt în drum spre Kiev, relatează Corriere della Sera.

07:55 Peskov: Rusia și SUA ar trebui să discute extinderea tratatului de reducere a armelor nucleare

Noi bombardamente ale forțelor ruse

07:35 Rachetele rusești au lovit regiunea Donețk, înregistrându-se doi răniți. Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, rachetele rusești au lovit orașul Pokrovsk și satul Hryshyne pe 15 iunie, rănind două persoane. Au fost avariate 14 case, o stație meteorologică și o fermă de animale, 30 de animale fiind ucise în atac, scrie Kyiv Independent.

07:20 Soldații ucraineni au ignorat un ultimatum rusesc de a preda Severodonetsk, în condițiile în care Moscova controlează 80% din orașul aflat în estul Ucrainei. Rusia a somat forțele ucrainene să-și oprească ”rezistența fără sens și să depună armele”. Ultimatumul a expirat miercuri.

Mii de civili, inclusiv femei, copii și persoane în vârstă, sunt prinși în Severodonetsk, riscând să rămână fără alimente, apă, canalizare și electricitate. Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt prinși alături de soldați în buncărele din fabrica chimică Azot se pregăteau să fugă din oraș printr-un posibil coridor umanitar.

06:16 Cinci adevăruri pe șleau despre războiul din Ucraina

06:08 Zelenski: Bombardarea poziţiilor ucrainene şi a oraşelor se intensifică din nou /Curajul, înţelepciunea şi abilităţile tactice nu pot fi importate. Eroii noştri le au.

01:15Europa rămâne cel mai mare partener al Rusiei chiar și după impunerea sancțiunilor - Oficial rus.

Țările Europei continuă să fie cei mai mari parteneri comerciali și economici ai Rusiei, chiar și după impunerea sancțiunilor, a declarat, miercuri, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat postului de televiziune "Rossia-24" în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF), potrivit agenției ruse Tass.

01:00Sancţiunile occidentale ar putea fi "foarte periculoase" pentru aviaţia rusă în lipsa mentenanţei

A fost una din primele sancţiuni decise de Occident faţă de Rusia după declanşarea războiului în Ucraina pe 24 februarie: după o reuniune de urgenţă în aceeaşi seară, Uniunea Europeană adopta un lot de măsuri printre care un embargo asupra peiselor de schimb şi echipamentelor aeronautice, potrivit La Tribune, citat de Rador.

00:34 Turcia este pregătită să găzduiască o întâlnire cvadripartită cu Națiunile Unite, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat miercuri ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit The Guardian.

00:05Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut cel puţin 140 de convorbiri telefonice cu lideri a peste 50 de ţări de la începutul anului, potrivit declaraţiilor făcute pentru presa rusă de Iuri Uşakov, un funcţionar al Kremlinului. Care este interlocutorul care atrage atenția?

00:00 Biroul Procurorului General al Ucrainei a confirmat că alți 21 de copii au fost uciși în Mariupol, ajungând la un total de 313, relatează Euromaidan Press. De la invazia rusă în Ucraina, în februarie, s-au înregistrat cel puțin 892 de victime, dintre care 313 copii uciși și 579 răniți.

23:34 Statele Unite au cerut miercuri Chinei să nu mai sprijine invazia rusă a Ucrainei pentru a evita să se plaseze „pe partea greșită a istoriei”, după o discuție telefonică între Xi Jinping și Vladimir Putin, relatează AFP.

23:18 "Toate crimele de război rusești vor fi investigate și pedepsite", a declarat miercuri procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, potrivit The Guardian. Într-un mesaj postat miercuri pe Twitter, Venediktova a postat o fotografie în care ea și Karim A. Khan, procurorul Curții Penale Internaționale, supraveghează pagubele produse ca urmare a invaziei rusești în Ucraina. "Procurorii lucrează chiar și sub focul focului, adunând probe pentru Ucraina și pentru instanțele internaționale", a scris ea.

23:04 Șeful armatei ucrainene a declarat miercuri că Rusia și-a concentrat principalele forțe de atac în nordul regiunii Lugansk și că încearcă să atace simultan în nouă direcții. „Lupta acerbă pentru regiunea Lugansk continuă”, a declarat Valeri Zalujnîi , comandantul șef al forțelor armate, într-un mesaj online. Rușii folosesc avioane, grenade propulsate de rachete și artilerie, a adăugat el.

22:57 ANALIZĂ De ce Europa trebuie să-și regândească repede strategia privind forțele blindate

22:30 În Ucraina, au fost confiscate active ale companiei belaruse de combustibil în valoare de 683 mii de dolari, potrivit Nexta. Se pare că este vorba despre "BNK-Ucraina". Această companie a fost principalul furnizor de produse petroliere din Belarus în Ucraina. Ucraina consideră că această companie este direct legată de finanțarea agresiunii Rusiei.

22:18 Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz vor vizita Kievul pe 16 iunie - presă