O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni arată cum un tanc rusesc capturat este tractat după ce a fost lovit de un alt tanc rusesc pe care militarii Kievului l-au capturat de la armata rusă.

Nou tanc rusesc capturat de ucraineniFoto: Captura video

Tancul T-72B3 a fost capturat recent în apropierea Dmîtrivka, o localitate cu aproximativ 2.000 de locuitori din regiunea Harkov, unde ucrainenii au reușit mai multe lovituri spectaculoase împotriva armurii rusești și nu numai în ultimele zile.

În mod interesant, unul dintre administratorii site-ului Oryx care monitorizează pierderile suferite de cele două armate care luptă în Ucraina, afirmă că tancul a fost capturat după ce a fost lovit de un T-80BVM, un alt tanc rusesc capturat de ucraineni pe care acesta l-au poreclit „Iepurașul”.

Ukraine Weapons Tracker a distribuit mai multe imagini cu „Iepurașul”, acesta fiind subiectul unui reportaj realizat de CNN privind vehiculele rusești capturate în Ucraina și folosite împotriva invadatorilor.

Ucrainenii afirmă că au folosit acest tanc pentru a distruge 5 tancuri rusești și alte 24 de vehicule, fiecare lovitură fiind marcată cu o linie albă pe tunul vehiculului.

Tancurile rusești capturate, reparate și puse la treabă de ucraineni

O altă înregistrare video distribuită la începutul acestei săptămâni pe Twitter arată un alt tanc rusesc capturat de ucraineni, tot un T-72B3, acesta fiind testat cu drifturi de militarii ucraineni înainte de a fi trimis înapoi la luptă împotriva rușilor.

Alte imagini video apărute în mediul online mai devreme în cursul războiului arată cum ucrainenii repară tancuri, vehicule blindate și alte echipamente pe care le-au capturat de la armata rusă pentru a le folosi apoi împotriva sa.

Unele din acestea sunt tot modele T-72, care par cele mai numeroase tancuri trimise de Moscova în Ucraina, ele intrând în serviciul forțelor sale armate încă din perioada sovietică.

O parte a vehiculelor de luptă și auxiliare capturate de ucraineni au avut nevoie doar de reparații minore sau au putut fi folosite imediat, fiind abandonate de militarii ruși deși nu au suferit avarii sau au fost ușor lovite.

Dima, un militar ce luptă în Ucraina, glumea într-un interviu acordat jurnalistului și autorului britanic David Patrikarakos la sfârșitul lunii aprilie că Rusia este cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 113-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.