O nouă înregistrare video distribuită pe platformele de socializare arată cum forțele armate ucrainene lovesc camioane militare rusești în parcarea a ceea ce pare a fi un centru de aprovizionare al armatei ruse.

Camioane militare rusesti, lovite in centrul de aprovizionareFoto: Captura video

Înregistrarea arată cum camioanele își fac loc în parcare doar pentru a fi distruse de artileria ucraineană ce își reglează tirul după două salve ce ratează ținta. Camioanele militare opresc la o clădire uriașă ce pare a fi un siloz de cereale din perioada sovietică, în spatele acesteia aflându-se mai multe hale paralele despre care unii utilizatori ai Twitter speculează că ar fi pentru creșterea porcilor.

Lovitura realizată de a 40-a Brigadă de Artilerie a armatei ucrainene a fost geolocalizată ca fiind în apropierea Chkalovske, un sat din nordul regiunii Harkov.

A 40-a Brigadă de Artilerie ucraineană a fost cea care a realizat și atacul asupra unei poziții de artilerie a armatei ruse aflată la sud de orașul Izium din regiunea Harkov în urma căruia cel puțin 13 vehicule, dintre care 6 lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, au fost distruse.

Camioanele, călcâiul lui Ahile al armatei ruse

Problemele de logistică și aprovizionare ale forțelor armate trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie au devenit evidente încă din primele zile ale invaziei când ofensiva rusească s-a împotmolit rapid după terminarea proviziilor de combustibil și provizii.

Lipsa unor camuflaje adecvate pentru vehiculele armatei ruse au făcut din acestea ținte ușoare pentru dronele și artileria ucraineană, imagini cu coloane întregi de camioane și vehicule blindate rusești camuflate cu crengi, fân și alte improvizații apărând pe platformele de socializare încă din luna martie.

Într-o analiză publicată de CNN la începutul lunii aprilie, mai mulți analiști militari notau că armatele au nevoie de camioane pentru a-și transporta soldații pe linia frontului, pentru a aproviziona tancurile cu obuze și pentru a livra rachetele.

Însă potrivit analiștilor, fotografiile camioanelor rusești avariate arată dificultățile logistice ale Moscovei și sugerează că eforturile sale sunt subminate de dependența sa de recruți, de corupția generalizată și de utilizarea de vehicule civile, probleme exacerbate de distanțele uriașe implicate în realimentarea forțelor sale sau de rezistența foarte motivată și abilă din punct de vedere tactic a Ucrainei.

Problemele de aprovizionare ale Rusiei

„Tot ceea ce are nevoie o armată pentru a-și face treaba vine dintr-un camion”, explica la momentul respectiv Trent Telenko, fost auditor de control al calității pentru Agenția de gestionare a contractelor de apărare din Statele Unite, care se numără printre cei care analizează imaginile în căutarea unor indicii despre cum decurge războiul.

„Arma nu este tancul, ci obuzul pe care îl trage tancul. Acest obuz se deplasează cu un camion”, sublinia analistul

Alimentele, combustibilul, proviziile medicale și chiar soldații înșiși - prezența tuturor acestora se bazează pe linii logistice de aprovizionare care depind în mare măsură de camioane, mai explica acesta.

Forțele armate ruse și-au redus semnificativ liniile de aprovizionare după retragerea din regiunile Kiev și Cernihiv la sfârșitul lunii martie și declanșarea noii ofensive în Donbas în aprilie, regiune mult mai apropiată de bazele de aprovizionare de pe teritoriul Rusiei, însă alte imagini apărute mai recent sugerează că unele probleme persistă.

Fotografii viralizate pe platformele de socializare în ultimele zile arată cum în unele situații militarii ruși au apelat la tablă și lemn pentru a-și „blinda” vehiculele în contextul în care Ucraina a început să primească obuziere, tunuri autopropulsate și lansatoare multiple de rachete cu rază mai lungă de la aliații occidentali.

Urmărește ultimele evoluții din a 108-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.