Obuzierele autopropulsate poloneze „Krab” cu calibrul 155 mm sunt gata de utilizare pe front de către Forțele Armate ale Ucrainei pe front, a anunțat joi ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, citat de Ukraîinska Pravda.

Obuziere poloneze AHS Krab la o parada militara din PoloniaFoto: Konrad Zelazowski / Alamy / Profimedia Images

„Sunt bucuros să anunț că tunurile autopropulsate poloneze Krab sunt pregătite pentru misiuni de luptă pe front. După obuzierele M777 și FH70, tunurile autopropulsate Caesar și M109A3, acestea sunt al 5-lea tip de artilerie cu calibru 155 mm pe care am reușit să o atragem”, a afirmat el.

Reznikov a precizat că ministerul Apărării a furnizat deja Forțelor Armate ucrainene peste 150 de platforme de artilerie de 155 mm.

Polonia și Ucraina au semnat zilele trecute un contract în valoare de 700 de milioane de dolari pentru vânzarea către Kiev a 60 de astfel de obuziere autopropulsate. În luna mai Polonia a donat forțelor armate ucrainene 18 de obuziere „Krab”.

Obuzierele Krab, o armă de care Ucraina are nevoie

Numit oficial AHS Krab, acesta este un obuzier cu calibrul de 155 de mm ce folosește muniție NATO standard, având un sistem de țintire electronic.

Produs în Polonia, obuzierul poate fi pregătit să tragă în mai puțin de un minut și să își părăsească poziția de tragere în 30 de secunde.

El este exact tipul de armament greu de care armata ucraineană are nevoie în luptele din Donbas caracterizate de bombardamente rusești puternice înainte ca infanteria să încere să avanseze prin ruinele localităților distruse.

Un raport sumbru întocmit de oficiali ucraineni și occidentali din serviciile de informații și obținut de jurnaliștii de la The Independent arată că ucrainenii se confruntă cu dificultăți uriașe în a răspunde bombardamentelor rusești, artileria lor fiind limitată la o rază de acțiune de 25 de kilometri, în timp ce inamicul poate lovi de la o distanță de 12 ori mai mare.

Raportul publicat joi de jurnaliștii britanici afirmă de asemenea că că înrăutățirea situației din Donbas, unde până la 100 de soldați sunt uciși pe zi, are „un efect serios de demoralizare asupra forțelor ucrainene, iar cazurile de dezertare cresc în fiecare săptămână”.

Urmărește ultimele evoluții din a 106-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.