​În cea de-a 108-a zi a războiului, tensiunile escaladează. Rusia a etichetat Comitetul împotriva torturii, organism apropiat al ONU, drept „agent străin”. Președintele sârb Aleksandar Vučić a respins apelurile cancelarului german Olaf Scholz ca Serbia să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei, spunând că nu crede că acestea sunt „eficiente”. Bătăliile din estul Ucrainei continuă.

soldat ucrainean se pregateste sa traga cu un lansator de rachete BM-21Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, cea de-a 108-a zi a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:25Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea țării de către Rusia în februarie, potrivit unui consilier militar al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

23:05Ucraina acuză Rusia că vrea să repete Holodomorul

Olaf Scholz, Macron și Draghi ar urma să viziteze Kievul în iunie

21:34Olaf Scholz va merge cu Macron în Ucraina înainte de summitul G7 - presă

21:09 Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că partea de nord a regiunii Donețk, inclusiv unele dintre cele mai mari orașe ale sale, inclusiv Kramatorsk, Sloviansk, Kosteantînivka, Bakhmut și Drujkivka, a rămas fără curent după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile electrice din regiune.

21:03O comisie formată din liderii Consiliului Drepturilor Omului (apropiată de ONU) a ajuns sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele legate de agresiunea rusă, scrie presa ucraineană, citând-o pe vicepreședintele Radei Supreme Olena Kondratyuk.

20:42În regiunea Odesa, în timp ce se relaxa pe plajă, un bărbat a fost aruncat în aer de o mină

20:15Olaf Scholz îndeamnă Bulgaria să renunțe la vetoul faţă de negocierile Macedoniei de Nord de aderare la Uniunea Europeană

20:12Locuitorii din Hersonul ocupat au refuzat să ia parte la impunerea cetățeniei ruse prin distribuirea de pașapoarte rusești, scrie agenția Ukrinform, care îl citează pe vicepreședintelel consiliului regional Herson, Yuri Sobolevsky.

Bombardarea uzinei Azot de către forţele ruse a cauzat un incendiu puternic

19:50Rușii au bombardat fabrica Azot: Un incendiu puternic a izbucnit după scurgerea a tone de petrol - guvernator regional

19:20Familia britanicului Shaun Pinner, condamnat la moarte de către un tribunalul separatist pro-rus din Republica Populară Doneţk, spune că e devastată şi întristată de ”procesul- spectacol ilegal” al instanţei, relatează BBC

19:13​Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi alţi 492 au fost răniţi în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, a anunţat sâmbătă Parchetul general de la Kiev, potrivit dpa, citat de Agerpres.Numai în oraşul Mariupol, unde soldaţi ucraineni au opus o rezistenţă curajoasă timp de câteva săptămâni în combinatul siderurgic Azovstal, au fost ucişi 24 de copii în bombardamentele efectuate de forţele ruse.

18:15Când va ajunge în Ucraina modernul sistem de apărare antiariană IRIS-T din Germania - ambasador ucrainean

Decizia cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este aşteptată săptămâna viitoare

18:08​Autoritățile de ocupație ruse din sudul Ucrainei spun că au început să înmâneze pașapoarte rusești localnicilor din două orașe - Herson și Melitopol, scrie BBC. Ucraina condamnă acest proces de „rusificare”, dar președintele Vladimir Putin accelerează procedura.

17:43VIDEO Camioane militare rusești, lovite de ucraineni chiar în parcarea centrului de aprovizionare / Nou atac al Brigăzii 40 de Artilerie

17:23Până la 300.000 de tone de cereale ar fi fost depozitate în silozurile despre care Kievul spune că au fost distruse de bombardamentele rusești weekendul trecut, a declarat sâmbătă viceministrul Agriculturii Taras Vysotskyi.(Reuters)

16:35Comisia Europeană își va finaliza avizul „săptămâna viitoare” cu privire la ambițiile Ucrainei de aderarea la UE, a anunțat sâmbătă, în vizită la Kiev, președintele acesteia, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

„Discuțiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a spus von der Leyen după o întâlnire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

16:07Forțele armate ale Ucrainei desfășoară o contraofensivă în regiunea Herson în direcțiile Kiselevka, Soldatskoe și Oleksandrivka

Un luptător sud-coreean va fi judecat în Donețk

15:53Un cetățean sud-coreean capturat care a luptat alături de armata Ucrainei va fi judecat în autoproclamata Republică Populară Donețk, a relatat agenția de știri Interfax, citând oficialul separatist Natalia Nikonorova.

„Acum se pregătește un verdict asupra unui mercenar din Coreea de Sud. El este cetățeanul lor care a luptat pentru forțele armate ale Ucrainei”, a spus ea sâmbătă, relatează Reuters.

15:49Un cetățean ceh a fost ucis în estul Ucrainei ocupat de ruși, a declarat ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky, sâmbătă, la Praga, relatează AFP.

„Trupul acestui bărbat ar trebui să fie transportat mâine în regiunea Harkov”, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, pe linia frontului dintre armata ucraineană și forțele ruse, a declarat ministrul jurnaliştilor după întâlnirea cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

Potrivit jurnalistului ceh Lenka Klicperova, care a publicat vineri primele informații despre moartea acestui bărbat, acesta este un luptător voluntar, identificat drept Michal J.

Aceasta este a doua victimă cehă a războiului lansat în Ucraina de Rusia pe 24 februarie.

În mai, Praga a confirmat decesul unui șofer de camio, care era dispărut de la începutul lunii martie. Acesta fusese împușcat și îngropat la marginea drumului.

15:43Direcția de informații a Ministerului Apărării a publicat o nouă interceptare în care un soldat rus i-ar spune mamei sale că trupele Rusiei nu pot fi retrase din Ucraina pentru că întreaga lume ar vedea ce au făcut acolo și comandamentul nu este de acord cu asta, relatează Ukrainska Pravda.

14:46Franța nu este dispusă să facă vreo concesie Rusiei. Cum încearcă Palatul Elysee să repare ”gafa” lui Macron

14:10Ucraina deține controlul la fabrica Azot din Sievierodonetsk

13:504 civili au fost găsiți morți sub dărâmături după bombardamentele rusești în regiunea Harkiv. Serviciul de Stat de Urgență al regiunii a raportat că o casă din Chkalovske, la periferia Harkivului, a fost distrusă, iar salvatorii au ajutat la îndepărtarea cadavrelor de pe dărâmături, potrivit Kyiv Independent.

13:18Informațiile privind cazurile de holeră din Ucraina sunt false, asemenea focare nefiind înregistrate în nicio așezare a Ucrainei, scrie Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare, citat de agenșța Ukrinform.

12:52Olaf Scholz cere începerea negocierilor de aderare a Albaniei și Macedoniei de Nord la UE

Ucrainenii primesc cetățenie rusă

12:22Moscova susține că 800.000 de persoane din estul Ucrainei au primit cetățenia rusă

12:04Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev, potrivit Reuters. Ea urmează să aibă discuții cu președintele Volodimir Zelenski despre candidatura Ucrainei la UE. Este pentru a doua oară când șefa executivului de la Bruxelles este în capitala Ucrainei, de la debutul invaziei rusești.

12:03Lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă și cu foametea dacă Ucraina nu va putea să-și reia exporturile din cauza blocadei rușilor la Marea Neagră și Marea Azov, a reafirmat sâmbătă președintele Ucrainie Volodimir Zelenski, citat de Reuters. El a avut o intervenție online la summitul țărilor asiatice care are loc în Singapore. Liderul de la Kiev a făcut un nou apel la statele asiatice să susțină Ucraina, declarând că dezondământul războiului declanșat de Vladimir Putin va afecta nu doar Ucraina, ci întreaga ordine mondială.

11:55Rușii susțin că au doborât trei avioane ale armatei Ucrainei

11:45Zelenski respinge petiția care ar fi dat undă verde bărbaților să plece din țară

11:24Rusia amenință că va răspunde pe măsură la comasarea de trupe NATO în Polonia

10:34Rusia a pierdut peste 32.000 de soldați (Ucraina)

10:07Lupte grele pe străzile din Sievierodonetsk, cu un număr mare de victime de ambele părți (britanici)

09:35Șefa băncii centrale a Rusiei: Situația este incertă și e prematur să tragem concluzii privind impactul economic al sancțiunilor

08:59VIDEO Poziție de artilerie rusească, rasă de pe fața pământului de ucraineni / Cel puțin 13 vehicule distruse într-un singur atac

08:46Forțele ruse din jurul Sieverodonețk nu au făcut avansuri în sudul orașului, potrivit servicului de informații al ministerului britanic al apărării (Reuters).

08:36Restaurantele ” McDonald’s” se redeschid în acest weekend în Rusia, după rețeta Moscovei

08:10SUA vor aloca o nouă tranșă de 7,5 miliarde de dolari Ucrainei pentu a face față războiului împotriva Rusiei, a precizat ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, într-o postare pe twitter. Precizarea vine după ce diplomatul american s-a întâlnit cu premierul Ucrainei.

08:02Încă doi generali ruși uciși la Herson, susține consilierul prezidențial al lui Zelenski citat de Nexta.

07:42Un oficial pro-rus promite pașapoarte rusești cetățenilor din zonele ocupate din regiunea Zaporojie. Vladimir Rogov, un oficial instalat de ruși în regiune, a anunțat că rezidenții din zonele ocupate ale regiunii vor putea primi pașapoarte rusești începând cu 11 iunie. Anterior, Rogov a declarat agenției de presă de stat ruse RIA Novosti că face apel la observatorii internaționali să viziteze teritoriile ocupate înainte de așa-numitul referendum privind aderarea la Rusia, scrie Kyiv Independent.

07:25Zelenski: Rusia vrea să distrugă fiecare oraș din Donbas. Continuă lupte foarte grele

07:12Institutul pentru Studierea Războiului: Ucraina își face griji cu privire la superioritatea artileriei ruse. În cea mai recentă evaluare a think tankului american se arată că oficialii ucraineni intensifică apelurile către Occident pentru livrarea de sisteme de arme mai sofisticate, pe fondul rapoartelor privind creșterea superiorității artileriei ruse. Mai multe instituții de presă occidentale au raportat în ultimele 48 de ore că armata ucraineană și oficiali guvernamentali evidențiază faptul că trupele ucrainene sunt prinse într-un „război de artilerie” și sunt într-un dezavantaj clar în ceea ce privește sistemele de artilerie.

06:57 Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP. "Mulţi oameni au crezut că exagerez" când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

06:52Rusia este capabilă să-și plătească datoriile externe, a declarat vineri guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, într-o conferință de presă.„Din punct de vedere al resurselor financiare, avem posibilitatea și capacitatea. Avem și dorința de a plăti. De obicei, problemele cu plata obligațiilor suverane sunt cauzate de probleme bugetare.Nu am astfel de probleme. Din nou, avem toate resursele de care avem nevoie pentru a ne achita datoriile", a spus ea.

06:50Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide "când va veni acest «după»" şi care vor fi graniţele unde vor fi "stricate" planurile ocupanţilor. "Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina", a subliniat el

00:06Rusia a etichetat o organizație non-guvernamentală care luptă pentru investigarea acuzațiilor de tortură drept „agent străin”. Vineri, Ministerul rus al Justiției și-a actualizat lista de site-uri web a entităților aflate pe lista neagră pentru a include Comitetul împotriva torturii.

00:04"Cancelarul Scholz a cerut într-un mod foarte hotărât, clar şi ferm Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei", a declarat Aleksandar Vucic în cadrul unei conferinţe de presă comune la finalul întrevederii cu Scholz, care a efectuat prima sa vizită în Balcanii occidentali.

Preşedintele sârb a evocat "situaţia specifică" a Serbiei în această chestiune, din cauza înainte de toate a problemei Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008 şi pe care Belgradul, cu susţinerea Rusiei la ONU, nu o recunoaşte.

Aleksandar Vucic a subliniat, de asemenea, legăturile economice, în special în domeniul energetic, şi relaţiile tradiţionale foarte apropiate cu Rusia.

"Noi ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să fie susţinute de toate ţările candidate la aderarea la UE", a afirmat, la rândul său, Olaf Scholz.(Agerpres)

23:32Rusia şi-a oficializat, vineri, retragerea din Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), de la care a fost suspendată în aprilie

23:19Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, spune că Berlinul a crescut importurile din Rusia cu 60% în primele patru luni ale anului 2022, relatează Kyiv Independent.

23:01Ucraina a efectuat al 11-lea schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei în februarie, potrivit unui guvernator regional.

Sinteza celor mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Organismul de supraveghere a armelor chimice urmărește îndeaproape Ucraina de la invazia Rusiei pentru a monitoriza „amenințările privind o posibilă utilizare a substanțelor chimice toxice ca arme”. Șeful Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, Fernando Arias, s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, pentru a discuta „aplicarea Convenției privind Armele Chimice”.
  • Rusia a etichetat o organizație neguvernamentală care investighează acuzațiile de tortură drept „agent străin”. Vineri, Ministerul rus al Justiției și-a actualizat entitățile aflate pe lista neagră, incluzând Comitetul împotriva torturii, un organism apropiat de ONU, care monitorizează drepturile omului.
  • Moscova și-a anunțat vineri retragerea din Organizația Mondială a Turismului Națiunilor Unite, după ce fusese suspendată în aprilie, ca urmare a invaziei militare a Ucrainei.
  • Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți, a declarat vineri prima doamnă ucraineană Olena Zelenska. „Majoritatea medicilor noștri sunt femei, precum și 50% dintre antreprenorii care lucrează pentru a susține economia în război”, a adăugat ea.
  • Președintele sârb Aleksandar Vučić a respins apelurile cancelarului german Olaf Scholz ca Serbia să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei, spunând că nu crede că acestea sunt „eficiente” și că țara sa se află într-o poziție complicată, având în vedere relația specială de lungă durată dintre Serbia și Rusia.