Cancelarul german Olaf Scholz a încurajat Bulgaria renunțe la vetoul faţă de negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord sâmbătă, în timpul unei vizite la Sofia, declarând că blocul ar trebui să evite să distrugă speranţele de aderare ale Balcanilor de Vest, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Invazia Rusiei în Ucraina a încurajat regiunea Balcanilor de Vest să continue procesul de aderare, în încercarea de a contracara influenţa Rusiei şi Chinei şi de a reduce tensiunile regionale.

”Văd şanse de progres. Vom continua schimburile strânse în zilele următoare”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă comună cu premierul bulgar Kiril Petkov.

Petkov a reiterat poziţia Bulgariei potrivit căreia Macedonia de Nord trebuie să îndeplinească trei condiţii legate de disputele istorico-culturale dintre cele două ţări, îndemnând Bruxelles-ul să garanteze că acestea sunt îndeplinite.

Sâmbătă mai devreme, Scholz a vizitat Macedonia de Nord, care a efectuat deja multe reforme în încercarea sa de a deveni membru al UE, cum ar fi schimbarea numelui pentru a răspunde obiecţiilor greceşti.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de sâmbătă cu premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, la Skopje, Scholz a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să demareze negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania pentru a-şi îndeplini în sfârşit angajamentul de a integra Balcanii de Vest.

Scholz, care s-a impus în rolul de mediator în timpul călătoriei sale în Balcanii de Vest, vizitează sâmbătă Sofia, pentru a purta discuţii cu premierul bulgar, Kiril Petkov.

Cancelarul a transformat procesul de aderare al Balcanilor de Vest la UE o prioritate a politicii externe a Germaniei, cu scopul de a atenua tensiunile regionale crescute şi a contracara influenţa rusă şi chineză.

Vineri, el a vizitat Serbia şi Kosovo, care şi-au declarat independenţa faţă de Belgrad în 2008, unde a cerut liderilor să ajungă la un acord de normalizare a relaţiilor.