Uniunea Europeană ar trebui să demareze discuţiile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania pentru a-şi îndeplini în sfârşit angajamentul de a integra Balcanii de Vest, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz, în a doua zi a unui turneu în regiune, potrivit Reuters.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Vorbind la Skopje, Scholz a spus că invazia Ucrainei de către Rusia a făcut ca Europa să fie unită și a lăudat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancțiunile împotriva Kremlinului.

”Este foarte important să aducem o nouă dinamică în acest proces”, a declarat Scholz într-o conferință de presă cu premierul macedonean de Nord Dimitar Kovacevski. ”Voi susține ca următorii pași să aibă loc”.

Susținătorii aderării Albaniei și țărilor care au apărut în urma destrămarii Iugoslaviei și a războaielor etnice din anii 1990 la UE spun că aceasta va atenua tensiunile regionale, va contracara influența crescândă a Rusiei și Chinei și va ridica nivelul de trai.

Patru state- Serbia (care are însă relații bune cu Rusia- n.red), Muntenegru, Macedonia de Nord și Albania - au deja statut de candidat, deși ultimele două nu au început discuțiile de aderare.

Procesul a fost blocat în ultimii ani pe fondul îndoielilor cu privire la ”înțelepciunea” extinderii UE în zonă.

Kovacevski a subliniat și el numeroasele ”reforme dificile” pe care Macedonia de Nord le-a întreprins pentru a se alătura blocului de 27 de membri, inclusiv schimbarea numelui pentru a se conforma obiecțiilor Greciei care revendica numele istoric al Macedoniei.

În prezent, principalul obstacol este o dispută cu Bulgaria privind istoria și limba