O comisie formată din liderii Consiliului Drepturilor Omului (apropiată de ONU) a ajuns sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele legate de agresiunea rusă, scrie presa ucraineană, citând-o pe vicepreședintele Radei Supreme Olena Kondratyuk.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"O misiune internațională a sosit în Ucraina - Consiliului Drepturilor Omului - pentru a investiga crimele legate de agresiunea rusă”, a spus oficialul ucrainean.

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) a fost înfiinţat în baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU nr. 60/251 şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului, după 60 de ani de activitate. CDO este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale şi este unul dintre cele două organe nou-create în contextul reformei generale a ONU.

CDO are sediul la Geneva şi este constituit din 47 de state membre, cu drept de vot

Kondratyuk a mai adăugat că această comisie monitorizează încălcări ale drepturilor omului, dreptului internațional umanitar, sarcina ei principală fiind identificarea suspecților, strângerea probelor și pregătirea materialelor.

Reprezentanții comisiei au menționat că au fost instruiți să efectueze o investigație privind încălcările dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar în regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy la sfârșitul lunii februarie și martie 2022, în conformitate cu standardele internaționale.

Președintele Comisiei a informat despre activitatea comisarilor urmând să își înainteze raportul în cadrul celei dea 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.