Autoritățile de ocupație ruse din sudul Ucrainei spun că au început să înmâneze pașapoarte rusești localnicilor din două orașe - Herson și Melitopol, scrie BBC. Ucraina condamnă acest proces de „rusificare”, dar președintele Vladimir Putin accelerează procedura.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agenția de presă rusă Tass spune că primii 23 de locuitori din Kherson au primit pașapoarte rusești în cadrul unei ceremonii desfășurate sâmbătă. Tass spune că mii de persoane au aplicat pentru ele, dar afirmația sa nu poate fi verificată.

Guvernatorul militar numit de Rusia la Herson, Volodymyr Saldo, a spus că „toți camarazii noștri chersoniți vor să primească pașaportul și cetățenia [rusă] cât mai curând posibil”.

Ucraina a denunțat această mișcare drept o „încălcare flagrantă” a integrității sale teritoriale, declarând că decretul președintelui Putin este „nul din punct de vedere juridic”.

În Crimeea și Donbasul deținut de ruși - regiunea industrială formată din Donețk și Lugansk - Rusia a introdus rubla și a forțat școlile să adopte curriculumul rusesc.