Forțele rusești care încearcă să încercuiască Sievierodonetsk nu au făcut avansuri în sudul orașului, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării britanic.

Soldatul ucrainean „dirijeaza” rachetele pe un fundal sonorFoto: Captura video

”Lupte intense în stradă sunt în desfășurare și, cel mai probabil, ambele părți au înregistrat un număr mare de victime”, a transmis ministerul într-o actualizare a raportului privind evoluțiile din Ucraina, publicată pe Twitter.

Forțele rusești și-au concentrat recent eforturile asupra micului oraș, singurul din provincia Luhansk ce nu a fost încă cucerit de trupele Moscovei.

Ministerul Regatului Unit mai spune că Rusia recurge la sisteme de arme ineficiente care riscă să provoace ”daune colaterale semnificative și victime civile”, deoarece nu dispune de rachete moderne mai precise.

Începând cu aprilie, bombardierele rusești au lansat probabil zeci de rachete grele Kh-22 din epoca anilor 1960 (AS-4 KITCHEN, potrivit denumirii NATO) împotriva țintelor terestre.

Aceste rachete de 5,5 tone au fost concepute în principal pentru a distruge portavioanele folosind un focos nuclear.

Atunci când sunt folosite în atacuri terestre sunt foarte inexacte și, prin urmare, pot provoca daune colaterale semnificative și victime civile.

Probabil că Rusia recurge la astfel de sisteme de arme ineficiente, deoarece nu dispune de rachete moderne mai precise, în timp ce apărarea antiaeriană ucraineană încă descurajează aeronavele tactice să efectueze lovituri în mare parte a țării, mai spun britanicii.