Franța nu este dispusă să facă concesii Rusiei și vrea ca Ucraina să câștige războiul împotriva forțelor invadatoare ale Moscovei cu integritatea teritorială restaurată, a declarat vineri un oficial prezidențial francez, în timp ce Parisul încearcă să liniștească îngrijorările cu privire la poziția sa în conflict ca urmare a declarațiilor lui Emmanuel Macron.

Emmanuel MacronFoto: Amaury Cornu / AFP / Profimedia Images

Președintele Emmanuel Macron a fost criticat de Ucraina și de aliații est-europeni, după ce a declarat într-o serie de interviuri că este vital să nu „umilim” Rusia, astfel încât atunci când luptele se vor încheia, să existe o soluție diplomatică. "Așa cum a spus președintele, vrem o victorie a Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restaurată", a spus oficialul reporterilor, întrebat despre comentariile lui Macron, transmite Reuters.

Macron a vorbit constant cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia din 24 februarie, ca parte a eforturilor de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere credibilă între Kiev și Moscova, deși nu a avut un succes tangibil.

"Nu există spirit de concesiune față de Putin sau Rusia în ceea ce spune președintele. Când îi vorbește direct, nu este un compromis, ci o face pentru a transmite cum vedem lucrurile", a spus oficialul.

De asemenea, Franța este pregătită să ajute pentru a permite accesul în portul Odesa, unde unele dintre stocurile de cereale ale Ucrainei sunt gata să fie exportate, a spus oficialul. ”Suntem la dispoziția părților pentru a putea fi pusă în aplicare o operațiune care să permită accesul în portul Odesa în deplină siguranță”, a spus oficialul, fără a da detalii.

Macron vizitează trupele din România

Partenerii est-europenei și țările baltice îl acuză pe Macron că menține dialogul deschis cu Putin subminând eforturile de război ale Ucrainei.

Macron va călători în România și Moldova în perioada 14-15 iunie pentru a arăta sprijinul Franței pentru două dintre țările cele mai expuse evenimentelor din Ucraina, notează Reuters.

Franța are aproximativ 500 de soldați la sol în România și a desfășurat un sistem de rachete sol-aer ca parte a unui grup de luptă NATO pe care îl conduce acolo. Oficialul a spus că Macron va vizita trupele franceze pentru a sublinia angajamentul Parisului față de alianță.

Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi sprijin politic simbolic, așa cum au făcut alți lideri ai UE. Oficialul prezidențial citat de Reuters nu a exclus o vizită a lui Macron și în capitala Ucrainei.