O nouă înregistrare distribuită pe platformele de socializare arată momentul „întâlnirii” între sistemele antitanc FGM-148 Javelin primite de Ucraina de la americani și două tancuri T-90A, printre cele mai moderne din arsenalul armatei ruse.

Noua lovitura a ucrainenilor cu „Sfanta Javelina”Foto: Captura video

Înregistrarea video publicată de a 80-a Brigadă de Trupe Aeroportate a Ucrainei și redistribuită de Ukraine Weapons Tracker arată cum ambele tancuri ard puternic iar primul explodează puternic, fragmente din acesta zburând la mare distanță, cel mai probabil după ce muniția de la bord a luat foc în urma loviturii.

O altă înregistrare video distribuită miercuri pe rețelele de socializare a surprins la rândul ei o explozie puternică a unui vehicul blindat rusesc după ce muniția de la bord s-a aprins după ce acesta a fost lovit. În mod interesant, această lovitură a avut loc în satul Oleksandrivka din regiunea Herson unde forțele armate ale Kievului au lansat un contraatac în mai multe direcții.

T-90A, unul dintre cele mai moderne tancuri rusești

Spre deosebire de T-72 și T-80, ambele produse în perioada sovietică, tancurile T-90 au intrat în serviciul forțelor armate ruse după destrămarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 90. Primul model a ieșit de pe benzile de producție în 1992 iar versiunea îmbunătățită T-92A a fost lansată în 2004.

Modelul T-92A, cel surprins și în înregistrarea video cu noua lovitură a ucrainenilor, a fost la rândul său modernizat și dat în serviciul armatei ruse în 2016. Ministerul Apărării de la Moscova a aruncat în luptă modelul T-90M la începutul lunii mai, unul dintre aceste tancuri, mândria industriei ruse de armament, fiind la scurt timp după vânat și distrus de ucraineni.

O înregistrare video publicată ulterior de ministerul ucrainean al Apărării a arătat cum acesta a fost distrus cu un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf” primit din partea Suediei. „Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, transmiteau ucrainenii la momentul respectiv.

O înregistrare video ce s-a viralizat pe platformele social media la jumătatea lunii mai arată cum un preot rus a fost dus să sfințească un lot de tancuri T-90M ce urma să fie trimis în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 113-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.