Trupele de invazie au adus în lupte și cel mai modern tip de tanc rusesc, T-90M, cel puțin unul dintre acestea fiind distrus de ucraineni, a transmis sâmbătă dimineață ministerul britanic al apărării.

Tanc T-90M la Parada de 9 mai din Piața Roșie din 2021Foto: DreamsTime

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • Cel puțin un T-90M, cel mai modern tanc rusesc, a fost distrus în timpul luptelor. T-90M a fost introdus în 2016 și include un blindaj îmbunătățit, un tun modernizat și sisteme perfecționate de navigație prin satelit.
  • Aproximativ 100 de tancuri T-90M sunt în prezent în serviciu în rândul celor mai bine echipate unități rusești, inclusiv cele care luptă în Ucraina.
  • Blindajul îmbunătățit al sistemului, conceput pentru a contracara armamentul antitanc, rămâne vulnerabil dacă nu este susținut de alte elemente de luptă.
  • Conflictul din Ucraina afectează puternic unele dintre cele mai capabile unități și cele mai avansate capacități ale Rusiei. Va fi nevoie de timp și cheltuieli considerabile pentru ca Rusia să-și reconstituie forțele armate în urma acestui conflict.
  • Va fi deosebit de dificil să se înlocuiască echipamentele modernizate și avansate din cauza sancțiunilor care restricționează accesul Rusiei la componente microelectronice critice.

Potrivit reporterului de război de la Kyiv Independent, primul T-90M a fost ”vânat” de ucraineni la câteva zile după ce rușii s-au lăudat că au adus acest tip de tanc de luptă în regiunea ucraineană Harkov.

T-90M, cel mai modern tanc rusesc operațional

Publicația The War Zone scrie că vestea a ceea ce pare a fi primul tanc T-90M distrus în Ucraina ar trebui să ridice moralul forțelor local, având în vedere statutul său de tanc cel mai avansat și capabil din punct de vedere tehnologic din cadrul arsenalului militar rusesc din prima linie.

Primul lot de tancuri T-90M a fost livrat abia în primăvara anului 2020, iar estimările recente sugerează că doar aproximativ 100 de modele sunt în prezent în serviciu în total.

Tancurile de luptă rusești T-14 Armata, mult mediatizate, dar încă neprobate operațional, nu sunt încă pregătite pentru lupta în prima linie și există în număr foarte mic, mai notează sursa citată.

(foto articol © Vladgalenko | Dreamstime.com)

-----------