Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sunt în curs de desfășurare eforturi diplomatice pentru a-i salva pe luptătorii rămași în oțelăria Azovstal din Mariupol, după ce mai mulți civili au fost evacuați din uzina bombardată.

Explozii în OdessaFoto: Profimedia Images

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 73 a războiului din Ucraina:

07:26Noul material LIVETEXT, cu evenimentele de duminică, îl găsiți aici

07:19Forțele armate au lovit un elicopter Mi-28H, șapte UAV-uri Orlan, două UAV-uri Avantpost și două rachete de croazieră. Nouă atacuri inamice au fost respinse în regiunile Donețk și Luhansk, nouăsprezece tancuri, douăzeci de vehicule blindate, șase vehicule și o unitate de echipament ingineresc inamic au fost distruse, scrie duminică dimineață Statul Major al Armatei ucrainene.

07:00Ramzan Kadyrov, șeful republicii ruse Cecenia, a declarat duminică că soldații săi au preluat controlul asupra orașului Popasna din estul Ucrainei, în timp ce oficialii ucraineni au spus că bătălia pentru controlul orașului din estul țării este în desfășurare.

06:35Marea Britanie a declarat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) în sprijin militar Ucrainei, anunţul fiind făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters și news.ro

06:17O bombă a lovit sâmbătă o şcoală dintr-un sat situat în apropierea oraşului Lîsîceansk din estul Ucrainei, potrivit informaţiilor oferite de oficialii locali, transmite dpa.Este vorba de ultimul buncăr rămas al comunităţii, unde aproximativ 90 de persoane s-au refugiat din cauza luptelor care s-au dat sâmbătă.

06:09Ministerul german al dezvoltării a anunţat încă 63 de milioane de euro pentru Ucraina, transmite duminică dpa."Este important pentru mine că Germania ajută Ucraina nu numai din punct de vedere militar, dar face şi viaţa mai suportabilă pentru poporul Ucrainei", a declarat ministrul dezvoltării Svenja Schulze pentru ziarul Bild am Sonntag

23:28 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său video transmis în fiecare seară către ucraineni, că peste 300 de civili au fost salvați din uzina Azovstal din Mariupol.

Zelenski a precizat că autoritățile se vor concentra acum pe evacuarea celor răniți și a medicilor, precum și pe organizarea de coridoare umanitare pentru toți locuitorii din Mariupol și din comunitățile din jur.

22:19 Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) nu are niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare tactice în conflictul din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns.

„Nu vedem în acest stadiu, în calitate de serviciu de informaţii, o dovadă concretă care să arate că Rusia se pregăteşte de desfăşurarea sau chiar utilizarea potenţială a armelor nucleare tactice”, a afirmat Burns, sâmbătă, într-o conferinţă organizată de cotidianul britanic Financial Times.

Burns a mai declarat că, în opinia sa, preşedintele Putin crede că dacă ridică miza în conflictul militar din Ucraina îşi va spori şansele să câştige războiul. „Este într-o stare de spirit în care nu crede că-şi poate permite să piardă. Cred că este convins acum că ridicând miza îi va permite să facă progrese”, a spus Burns.

21:46Rusia confirmă că operațiunea de evacuare a civililor din uzina Azovstal s-a încheiat

Într-o postare online, Ministerul Apărării rus vorbește de un total de 51 de oameni (18 bărbaţi, 22 de femei şi 11 copii) care ar fi fost salvați în această operaţiune ce a început joi şi a durat trei zile.

21:34China urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în Ucraina, pentru a-şi adapta planurile cu privire la Taiwan, susţine directorul CIA, Bill Burns.

„Cred că au fost surprinşi îndeosebi de felul în care Alianţa Nord-Atlantică s-a unit pentru a impune costuri economice Rusiei ca răspuns la agresiunea sa”, a explicat Bill Burns. China a fost „preocupată de faptul că Putin i-a apropiat pe europeni de americani”, a continuat el. „Cât despre concluziile pe care le-au tras, rămâne un semn de întrebare”, a adăugat şeful CIA.

„Nu cred nicio clipă că aceasta a erodat hotărârea pe termen lung a Beijingului de a obţine controlul asupra Taiwanului. Dar cred că este un aspect care le afectează calculele despre cum şi când vor face acest lucru”, a apreciat Burns.

20:26Directorul Agenției Centrale de Informații, William Burns, a avertizat că Vladimir Putin „își dublează eforturile” în privința războiului din Ucraina, în ciuda condamnării globale cu care s-a confruntat. Vorbind la un eveniment al Financial Times la Washington, Burns a spus: E în starea aceea de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă, scrie The Guardian

19:58Pompierii ucraineni au reușit să stingă un incendiu izbucnit în urma tirului de rachete din Odesa, scrie Ukrinform

19:38Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a efectuat, sâmbătă după-amiază, o vizită în localitatea Irpin din Ucraina, grav afectată după atacurile armatei ruse din lunile februarie şi martie.

19:18 Toate femeile și copiii din Azovstal au fost evacuați, potrivit vicepremierului Irina Veresciuc

19:08Potrivit comandamentului militar al Ucrainei, Rusia își continuă asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol folosind focul de tancuri și artilerie, scrie The Guardian.

19:04Trupele Federației Ruse autras mai multe rachete asupra Nikolaev, dar zonele rezidențiale nu au avut de suferit, scrie agenția Ukrinform

18:16Rachetele ruseşti au vizat două locaţii în Sumî, un oraş din nordul Ucrainei, lângă graniţa cu Rusia, au declarat oficiali ucraineni şi ruşi, relatează BBC. Atât guvernatorul local, Dmitro Zhivitskii, cât şi guvernatorul regiunii vecine ruse, Kursk, Roman Staraovoit, au declarat că un atac aerian rusesc a vizat oraşul Sumî.

17:59 O mamă refugiată ucraineană îşi spune povestea emoţionantă în faţa Primei Doamne a SUA: „Am avut noroc că am ales ruta cea bună ca să scăpăm din oraş, cealaltă a fost bombardată de inamic”

17:38Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a acuzat, sâmbătă, Washingtonul de ”coordonarea operaţiunilor militare din Ucraina”, despre care a spus că echivalează cu ”o implicare directă a Statelor Unite în acţiunile militare împotriva Rusiei”,

17:30Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin caută "să distorsioneze istoria", în contextul evenimentelor de marcare a sfârşitului celui de-al doilea Război Mondial, "pentru a-şi justifica războiul neprovocat şi brutal împotriva Ucrainei"

17:08Poliţia din Berlin a interzis afişarea în public a steagurilor ruseşti şi ucrainene pe monumentele comemorative din Al Doilea Război Mondial în timpul ceremoniilor care marchează aniversarea sfârşitului războiului în capitala Germaniei, relatează BBC.

17:01 Primarul Varșoviei, Rafal Țaskowski, se opune sărbătorii zilei de 9 mai în capitala Poloniei, numind evenimentul o „provocare” în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. El a recomandat autoritățile poloneze să nu ofere rușilor niciun fel de sprijin. „Aştept o declaraţie clară că serviciile publice vor face tot ce le stă în putinţă pentru a preveni acest eveniment, pe care în situaţia actuală îl consider o provocare. Vreau să precizez că nu îmi dau acordul la ceremonia de onorare a soldaților ruși, când aceștia ucid oameni nevinovați”, a spus Țaskowski, potrivit Ukrinform.

16:51Două rachete rusești au lovit în două localități de graniță din nordul Ucrainei

16:34În Zaporijia, invadatorii ruși terorizează oamenii și îi obligă să plătească „taxe militare”

16:04Serviciul pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor al Ucrainei avertizează cu privire la o posibilă intensificare a atacurilor cibernetice pe 9 mai, scrie agenția ucraineană Ukrinform.Nu doar agențiile guvernamentale sunt în pericol. Multe atacuri cibernetice sunt destinate utilizatorilor obișnuiți. Ei sunt, de asemenea, ținta hackerilor ruși, deoarece fiecare ucrainean „poate deveni un punct de intrare pentru hackeri în infrastructura informațională a țării”.

15:49 În Moscova s-a desfășurat repetiția generală (VIDEO) pentru parada militară ce se va desfășura luni

15:38 Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit în cadrul discursului său de învestire de sâmbătă despre războiul din Ucraina, el afirmând că Franţa trebuie să „acţioneze pentru a evita orice escaladare” a conflictului şi a promis că va „ajuta ca democraţia şi curajul” să triumfe.

15:31 Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) speră că evacuarea cu succes a civililor din Azovstal va deschide calea pentru ca mai multe persoane să iasă din complex.

„Experiența arată că o acțiune reușită ajută la alte evacuări, pentru că acum ambele părți au văzut că funcționează. Sperăm că acum putem construi pe acest minim de încredere", a declarat Dominik Stillhart, directorul de operațiuni al CICR, pentru ziarul elvețian Neue Zuercher Zeitung.

Stillhart a spus că a fost "extrem de frustrant" faptul că a fost nevoie de săptămâni de muncă minuțioasă pentru a obține acordul autorităților ruse și ucrainene și pentru a pune la punct detaliile logistice astfel încât combatanții de la fiecare punct de control să știe când vor trece autobuzele.

15:17 Jill Biden către mamele ucrainene cu care s-a întâlnit la Bucureşti: „Sunteţi uimitoare”

Rușii au tras patru rachete asupra Odesei

15:13 Bombardamentele rusești au lovit un muzeu dedicat filosofului și poetului Hryhoriy Skovoroda din satul ucrainean Skovorodynivka, provocând un incendiu care a distrus clădirea, a declarat sâmbătă guvernatorul regional din Harkov, Oleh Sinegubov.

Bombardamentul din timpul nopții a lovit acoperișul Muzeului memorial literar Hryhoriy Skovoroda, rănind un custode în vârstă de 35 de ani, dar obiectele cele mai valoroase fuseseră mutate anterior într-un loc mai sigur, a spus Sinegubov într-o postare pe rețelele de socializare.

14:45 Rusia a lansat sâmbătă patru rachete de croazieră asupra orașului portuar Odesa din sudul țării, potrivit administrației militare regionale ucrainene.

„Inamicul continuă nu doar distrugerea fizică a infrastructurii regiunii, ci și presiunea psihologică asupra populației civile", a declarat Comandamentul operațional (Sud) al armatei ucrainene, adăugând că nu s-au înregistrat victime.

14:36 Armata Ucrainei ironizează marina rusă după ce a scufundat încă o navă lângă Insula Șerpilor:

„Parada tradițională de 9 mai a flotei rusești din Marea Neagră va avea loc anul acesta lângă Insula Șerpilor - pe fundul mării”.

Jill Biden, la București: Poporul român este extraordinar

14:22 Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a lăudat sâmbătă, la București, guvernul român și organizațiile de ajutorare pentru sprijinul umanitar pe care îl oferă ucrainenilor ce fug de război:

Poporul român este extraordinar, să primească toți acești refugiați în casele lor și să le ofere mâncare, haine și adăpost și să le ofere inima lor. Cred că întreaga lume știe acest lucru"

14:06Unul dintre canalele de Telegram ale grupării Wagner cere mobilizare generală pentru ca Rusia să nu piardă războiul cu Ucraina: Avem nevoie de 600.000-800.000 de oameni.

13:35 Cartierul general al autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a declarat sâmbătă că încă 50 de persoane au fost evacuate din combinatul siderurgic Azovstal, aflat sub asediu în orașul ucrainean Mariupol, potrivit Interfax.

Aproximativ 50 de civili fuseseră evacuați vineri către un centru de primire din apropiere, în Bezimenne, în RPD separatistă, ale cărei forțe luptă alături de trupele rusești.

Armata rusă a pierdut peste peste 25.000 de soldați, potrivit ucrainenilor

13:10Autorităţile ucrainene au efectuat, sâmbătă, noi deshumări în anchetele privind comiterea de crime de război de către armata rusă în localităţile ocupate din Nord-Vestul Kievului.

Poliţiştii din raionul Vîşgorod, sub coordonarea unui procuror care investighează crimele de război, au efectuat o exhumare în cazul unui bărbat de 55 de ani din localitatea Ivankiv, care a fost găsit carbonizat în propriul autoturism, după ce militarii ruşi au tras asupra acestuia şi au incendiat-o.

12:49 Sabotorii din Belarus au jucat un rol semnificativ în forțarea Rusiei să renunțe la încercarea de a cuceri capitala ucraineană Kiev, potrivit liderului opoziției belaruse în exil Svetlana Tikhanovskaia.

Ea a declarat pentru BBC că au avut loc 80 de acte de sabotaj împotriva căilor ferate pe care le foloseau forțele rusești înainte ca acestea să se retragă din nordul Ucrainei, în urmă cu o lună.

Tikhanovskaia a spus și că activiștii au furnizat Ucrainei informații despre mișcările de trupe și lansările de rachete

12:45 Pierderile suferite până acum de ruși, potrivit armatei ucrainene:

Navă rapidă de debarcare a rușilor, distrusă cu o Bayraktar lângă Insula Șerpilor

12:40 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că a distrus un mare stoc de echipamente militare din Statele Unite și din țările europene în apropierea gării Bohodukhiv din regiunea ucraineană Harkov.

Ministerul a precizat că a lovit 18 instalații militare ucrainene în timpul nopții, inclusiv trei depozite de muniții în Dachne, în apropiere de orașul portuar Odesa. (Reuters)

12:17 Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută, informează EFE.

11:55Ucrainenii au distrus cu o Bayraktar o navă rapidă de debarcare rusească aflată lângă malul Insulei Șerpilor și au bombardat pozițiile ocupanților de pe insula din Marea Neagră.

De circa zece zile ucrainenii, provoacă pagube mari pozițiile ocupanților de pe Insula Șerpilor, distrugând sisteme de rachete și tunuri anti-aerie și două nave de patrulare din clasa Raptor.

Rușii aruncă în aer poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană de lângă Harkov

11:55Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sosit în Ucraina, potrivit unei postări ale sale pe Twitter .

„Am ajuns în Ucraina. Fiind copil al războiului, știu cum se simt copiii și adulții prinși în acest război (ruso-ucrainean) ”, a scris el.

11:24 Foști ofițeri de informații americani îi sfătuiesc pe succesorii lor aflați în prezent în funcție să tacă din gură și să nu se mai laude cu rolul lor în succesele militare din Ucraina, scrie Guardian.

Reacția acestora vine după două articole din presa americană în care surse anonime au declarat că serviciile de informații americane au avut un rol esențial în vizarea generalilor ruși pe câmpul de luptă și în scufundarea crucișătorului Moskva.

Paul Pillar, un fost înalt oficial CIA, a spus că „marea îngrijorare este că acest tip de confirmare publică a acestui rol extins al SUA în eșecurile provocate rușilor îl poate provoca pe Putin la o escaladare pe care altfel nu ar simți că este necesar să o facă."

10:58 Armata ucraineană a spus că, în premieră, forțele rusești au început să arunce în aer poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană în nord-estul țării.

În ultima sa actualizare operațională, Statul Major General a afirmat sâmbătă că, în zona Tsyrkuny și Rusky Tyshky, la est de Harkov, „ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare".

Procurorii ucraineni anchetează 10.000 de crime de război

10:38 Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele rusești sunt în prezent în curs de investigare, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei.

Un total de 10.257 de cazuri au fost înregistrate și 223 de copii au murit în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia, a precizat biroul citat. Alți 633 de copii ar fi fost răniți.

10:33 Forțele aeriene ucrainene continuă să efectueze misiuni de luptă, inclusiv în Donbas. Un clip postat pe Twitter sâmbătă dimineață arată un Su-25 încărcat cu armament într-o misiune din regiunea unde se concentrează eforturile de război rusești:

09:34 Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, s-a declarat „revoltat” de interzicerea simbolurilor ucrainene la evenimentele din 8-9 mai de la Berlin, scrie Pravda Ucraina.

„Suntem șocați că poliția din Berlin a interzis purtarea de steaguri asociate cu Ucraina în 8 și 9 mai”, a spus Melnyk. „Aceasta este o palmă dată Ucrainei și poporului ucrainean", a mai spus ambasadorul.

Ucrainenii au reușit să lovească un T-90M, cel mai modern tanc rusesc

09:28 Rușii au aruncat în luptă cel mai modern tanc al lor, dar ucrainenilor le-au trebuit doar câteva zile pentru a „vâna” primul T-90M

09:08 UE își va sărbători luni cea de-a 72-a aniversare în timp ce războiul din Ucraina o împinge să se transforme radical pentru a deveni un jucător puternic pe scena mondială, scrie AFP într-o analiză ce pune în discuție dreptul de veto al statelor membre, un obstacol ce nu lasă Uniunea să acționeze ca un mare jucător pe scena lumii.

08:43 Majoritatea polonezilor consideră că soldații polonezi ar trebui să participe la o misiune de menținere a păcii în Ucraina, cu condiția ca aceasta să fie organizată de NATO, ONU sau UE.

În total, 56,8% dintre respondenții la un sondaj IBRiS comandat de cotidianul Rzeczpospolita și-au exprimat o astfel de opinie, 32,5% nu au fost de acord cu acest punct de vedere, iar 10,7% nu au avut o părere.

Ideea organizării unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina a fost avansată de vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski în urma unei întâlniri la Kiev din luna martie la care au participat, de asemenea, premierii Poloniei, Sloveniei, Republicii Cehe și Ucrainei.

Operațiunea ucraineană de lângă Harkov devine o contraofensivă de succes

08:38 Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au subliniat vineri, într-o convorbire telefonică, angajamentul lor de a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în Ucraina și au discutat despre eforturile de a oferi asistență de securitate Ucrainei, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

08:30 După două luni şi jumătate de la recunoaşterea lor de către Rusia, autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, şi-au numit ambasadori la Moscova

08:08 Guvernul britanic a anunțat sâmbătă că va oferi Ucrainei 287 de generatoare mobile, pe lângă cele 569 de generatoare pe care le-a donat anterior.

Noile generatoare, care sunt suficiente pentru a alimenta aproape 8.000 de locuințe, vor fi folosite pentru spitale, adăposturi și alte servicii esențiale în fața distrugerilor actuale din estul Ucrainei. (Reuters)

07:57 Contraofensiva ucraineană la nord și la est de Harkov a obținut noi progrese și ar putea reuși să scoată orașul din raza de acțiune a artileriei rusești în zilele următoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Această operațiune a forțelor ucrainene se transformă într-o contraofensivă de succes, mai amplă.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

  • Cincizeci de civili au fost evacuați vineri de un nou convoi umanitar din Azovstal, ultimul punct de rezistență al forțelor ucrainene în Mariupol. „Mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare", a declarat vicepremierul ucrainean Verechtchuk.
  • Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv muniție de artilerie și radare, dar președintele american a avertizat că fondurile alocate pentru armele destinate Kievului sunt acum „practic epuizate".
  • Rusia va rămâne „pentru totdeauna" în sudul Ucrainei, a declarat vineri un înalt oficial parlamentar rus, Andrei Turchak, în timpul unei vizite la Herson, un important oraș ucrainean al cărui control total este revendicat de Moscova din martie.
  • Volodimir Zelenski, a spus vineri că orașul Mariupol a fost „complet distrus" și că nu a mai rămas nimic de luat de către Rusia, cu excepția uzinei Azovstal.
  • Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri, în unanimitate, o declarație prin care acordă „un sprijin puternic" secretarului general al ONU „în căutarea unei soluții pașnice" la războiul dintre Rusia și Ucraina.
  • Patruzeci și unu de persoane, dintre care 11 femei, au fost eliberate în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, a afirmat vicepremierul ucrainean Iryna Verechtchuk. Ea nu a dezvăluit numărul de ruși care s-au întors în țara lor.
  • Liderii G7 vor avea duminică o reuniune virtuală pentru a discuta despre războiul din Ucraina, la care va participa și Zelenski, a anunțat vineri Germania, care deține președinția G7 în acest an.
  • Un mega-yacht misterios, Șeherezada, în valoare estimată de 700 de milioane de dolari, al cărui proprietar nu a fost făcut public și care părea să fie pe picior de plecare, a fost reținut vineri de autoritățile italiene.
  • Regimentul Azov a acuzat vineri forțele ruse că a vizat una dintre mașinile sale care participă la operațiunea de evacuare a civililor din Azovstal, ucigând un soldat și rănind șase.
  • Ungaria blochează o propunere de embargou al UE asupra petrolului rusesc, iar negocierile dure vor continua între cele 27 de state membre ale UE pentru a găsi un acord în weekend.
  • Africa se confruntă cu o criză „fără precedent" cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, cu o creștere a prețurilor la alimente și combustibili, au avertizat vineri doi oficiali ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Articolul de vineri cu informațiile LIVE privind invazia este aici