​Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, care sâmbătă după-amiază, împreună cu Carmen Iohannis, s-a întâlnit cu mai multe mame şi cu copii refugiaţi din Ucraina, le-a spus acestora că ele, mamele, sunt „cele uimitoare”, relatează News.ro.

Jill Biden şi Carmen Iohannis, la școala gimnazială „Uruguay”, care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţiFoto: Captura video Facebook

În cadrul întâlnirii la care a participat alături de Carmen Iohannis, Jill Biden a discutat cu copii refugiaţi în România şi care continuă şcoala la Bucureşti, cu profesoare refugiate din Ucraina, ascultând de asemenea poveştile şi mărturiile mai multor ucrainence care se află pe teritoriul României de câteva săptămâni.

„Cred că voi sunteţi cele uimitoare”, le-a spus Jill Biden mamelor care şi-au spus poveştile.

Una dintre acestea, care a pus la punct un sistem ce le permite copiilor ucraineni să continue şcoala atât timp cât se află în România, a povestit că a pus bazele acestui proiect după ce a mers în Gara de Nord din Bucureşti şi a început să strige, oferindu-şi serviciile de cadru didactic. Femeia a spus că un voluntar i-a dat numărul de telefon al ministrului Educaţiei, care a ajutat-o în acest sens.

Femeia a precizat că există o listă de 900 de copii veniţi în România din Ucraina care îşi doresc să înveţe, aceştia dorind să nu plece departe de ţara lor şi să se întoarcă în Ucraina atunci când războiul se va termina.

O altă ucraineancă, ajunsă în România din Harkiv, a povestit viaţa pe care a dus-o în zilele în care s-a adăpostit într-un subsol la începutul războiului şi temerile legate de sănătatea familiei, dar mai ales a copilului său.

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, şi soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, au mers sâmbătă la Şcoala Gimnazială „Uruguay” din Sectorul 1 al Capitalei, care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi.

La această întâlnire au mai participat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România, David Muniz, secretarul de stat adjunct pentru Afaceri europene şi eurasiatice Karen Donfried, fostul ambasador american la Bucureşti (2009 - 2012) Mark Gitenstein, în prezent ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, şi soţia acestuia, Elizabeth Gitenstein, precum și consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Jill Biden şi Carmen Iohannis au vorbit cu mame ucrainence şi cadre didactice: Svitlana Salamatova - profesoară, Anastasia Konovalova - profesoară, Anna Sushko - profesoară şi mamă, Svitlana Gollyak - mamă.

Jill Biden a ajuns vineri în România, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani şi ai NATO.

Vizita în România este parte a unei deplasări de patru zile pe care Prima Doamnă a SUA o efectuează în ţara noastră şi Slovacia pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite pentru refugiaţii ucraineni.

Soţia preşedintelui SUA a scris pe Twitter că scopul călătoriei sale în cele două state este de „a petrece Ziua Mamei cu mame şi copii ucraineni care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului lui Putin”.

„De asemenea, voi vizita trupele americane şi voi exprima recunoştinţă pentru eforturile de ajutorare a ţărilor vecine şi a lucrătorilor umanitari”, a adăugat Jill Biden.

Citește și: