Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit în cadrul discursului său de învestire de sâmbătă despre războiul din Ucraina, scrie News.ro. El a afirmat că Franţa trebuie să „acţioneze pentru a evita orice escaladare” a conflictului şi a promis că va „ajuta ca democraţia şi curajul” să triumfe, relatează CNN.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Liderul francez a declarat că prin faptul că a fost reales în funcţia de preşedinte, Franţa a ales „un proiect de independenţă într-o lume destabilizată”.

„Acolo unde multe popoare au ales retragerea, cedând uneori tentaţiei naţionaliste, nostalgiei trecutului, sirenelor ideologiilor ale căror graniţe credeam că le-am părăsit în secolul precedent, poporul francez au ales un proiect clar şi explicit. Un proiect republican şi european”, a afirmat Macron.

„Rareori lumea şi ţara noastră s-au confruntat cu o astfel de conjuncţie de provocări”, a spus Macron, referindu-se la războiul din Ucraina, pandemia de Covid-19 şi încălzirea globală. „În aceste vremuri tulburi, să fim slujitori ai legii şi sclavi ai datoriei”, a adăugat el, citându-l pe Victor Hugo.

„Facem apel la o acţiune fermă” pentru „a fi o naţiune mai independentă”, a continuat preşedintele francez.

La sfârşitul ceremoniei, Emmanuel Macron a ieşit în parc pentru a trece în revistă trupele pe acordurile imnului naţional La Marseillaise, dar şi a cântecului „Terre et mer” al Bagad de Lann-Bihoué, care aduce un omagiu soldaţilor ucişi în operaţiunile din Sahel, relatează Le Figaro.

Prezenţa a 160 de militari în cadrul ceremoniei de învestire „este semnificativă în contextul războiului din Ucraina, dar şi pentru concepţia lui Emmanuel Macron cu privire la importanţa Armatei Franceze şi a rolului Preşedintelui Republicii ca şef al Forţelor armate”, a explicat istoricul Jean Garrigues.

În luna aprilie, Macron a devenit primul preşedinte în exerciţiu reales în Franţa în două decenii, învingând-o pe candidata de extremă dreapta Marine Le Pen. Macron i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la câteva zile după ce a câştigat alegerile prezidenţiale că sprijinul militar francez pentru Ucraina, pe lângă asistenţa umanitară, „va continua să crească”.

„Preşedintele Republicii i-a reafirmat preşedintelui Zelenski dorinţa de a lucra activ în timpul celui de-al doilea mandat pentru a restabili suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, menţinând întotdeauna o strânsă coordonare cu partenerii şi aliaţii săi europeni”, se arăta într-un comunicat al Palatului Elysee din luna aprilie.