Ocupanții duc o politică de teroare în zona ocupată a regiunii Zaporizhia, scrie agenția de presă Ukrinform, care o citează pe comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei Lyudmila Denisova.

Lyudmila DenisovaFoto: Profimedia Images

„Agresorul pune în aplicare o politică de teroare în teritoriile ocupate temporar din regiunea Zaporijia . Ocupanții împiedică evacuările în regiunile sigure ale Ucrainei și jefuiesc întreprinderile agricole”, se arată în comunicat.

În special, în satul Cernihivka, ocupanții vor să ia pământul oamenilor. Aceștia sunt nevoiți să completeze până pe 8 mai un formular în care se precizează cât teren au, în schimbul unei licențe de folosire a terenului respectiv. În caz contrar, comandantul va dispune de toate terenurile care nu au fost trecute în formulare.

Potrivit lui Denisova, în Mykhailivka ocupanții introduc propriul sistem de impozitare temporară pentru antreprenori. Cei care doresc să continue să lucreze trebuie să se reînregistreze sub noi reguli. De asemenea, rușii pretind achitarea unei „taxe militare”.

Comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului ucrainean subliniază că terorizarea sau maltratarea civililor este o crimă de război în conformitate cu Statutul Tribunalului Militar Internațional și al Curții Penale Internaționale și o încălcare a Convenției de la Geneva.