Autoritățile locale din Mariupol acuză forțele ruse că au încălcat înțelegerea de încetare a focului la oțelăria Azovstal din oraș și că au deschis focul asupra unei mașini implicate în eforturile de evacuare, ucigând un luptător ucrainean și rănind alți șase, scrie Reuters.

locuitori ai Mariupolului evacuati Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Anunțul a fost făcut de către Consiliul Local din Mariupol, Rusia nefăcând până acum niciun comentariu pe această temă.

De asemenea, Batalionul Azov a anunțat pe Telegram că în timpul unei încetări a focului pentru salvarea civililor din Azovstal, o mașină a fost lovită de forțele ruse cu o armă ghidată antitanc. Atacul ar fi avut loc în timp ce mașina se îndrepta spre civili pentru a-i evacua din fabrică. Un luptător a fost ucis, iar alți șase au fost răniți, spune Batalionul Azov.

Autoritățile ucrainene estimează că în buncărele din Azovstal s-ar mai afla aproximativ 200 de civili - inclusiv cel puțin 20 de copii.

Rusia a susținut că a încetat focul pentru trei zile asupra oțelăriei Azovstal astfel încât să poată fi evacuați civilii care au rămas blocați în subsolurile combinatului, alături de ultimii apărători ai orașului devastat Mariupol. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, pe rețelele sociale fiind publicate imagini cu atacuri lansate de forțele ruse asupra Azovstal.

Ucraina a anunțat vineri că are loc o nouă încercare de evacuare a zeci de civili prinși în Azovstal, după ce cu o zi în urmă luptele sângeroase cu forțele ruse au împiedicat eforturile de a-i scoate pe oameni în siguranță de acolo.

Operațiunile de evacuare de la Azovstal, unde sute de civili s-ar adăposti în tunelurile uzinei, sunt coordonate de ONU și au început săptămâna trecută, dar au fost oprite în ultimele zile din cauza relutării atacurilor ruse.

"Următoarea etapă de salvare a oamenilor noștri de la Azovstal este în desfășurare în acest moment. Informațiile despre rezultate vor fi furnizate mai târziu", a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

Mykhailo Vershynin este unul dintre luptătorii ucraineni care apără oțelăria Azovstal din Mariupol și a descris, vineri, pentru BBC condițiile de acolo:

  • „Situația de la oțelărie este acum critică. Este critică de mult timp, iar acum continuă să se înrăutățească.
  • Timp de două zile, trupele ruse au luat cu asalt uzina centrală, au împins apărătorii înapoi cu sprijinul aviației, artileriei și armelor grele.
  • Au fost pierderi și mai mulți oameni au fost răniți. Nu am reușit să evacuăm răniții.
  • Cel mai important este că încă mai avem civili în adăposturile din uzină.
  • Recent, după un bombardament foarte puternic asupra Azovstal, au fost uciși doi civili, iar 10 au fost răniți.
  • Acum nu avem informații despre câți civili sunt uciși pentru că nu putem pleca și merge la buncărele unde se află ei".