Ucrainenii au continuat seria de atacuri asupra Insulei Șerpilor începută acum circa zece zile, efectuând o riscantă operațiune de bombardament a pozițiilor rusești cu două Su-27, dar și lovituri cu Bayraktar ce au distrus încă două nave Raptor și un elicopter Mi-8 ce tocmai debarca trupe pe stânca cu o lățime de 600 de metri ce pare să fi devenit o miză mare în această fază a războiului.

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

Cele mai importante informații de duminică, ziua 74 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

22:32 Vicepremierul Rusiei, Marat Khusnullin, a vizitat mai multe oraşe din estul Ucrainei, între care şi Mariupol

21:35„Vladimir Putin este responsabil de aceste odioase crime de război” - a afirmat premierul canadian Justin Trudeau, la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Trudeau a vizitat anterior orașul Irpin de la periferia capitalei ucrainene, unde armata rusă este acuzată că a comis un masacru asupra civililor.

20:59 Rusia susține că a lovit cu rachete o gară din estul Ucrainei unde se afla armament furnizat de SUA

20:48Atmosfera din Germania continuă să fie tensionată, poliția din Berlin confiscând astăzi un drapel ucrainean, ca parte a deciziei orașului de a nu permite simboluri ale beligeranților la manifestările din 9 mai

20:27Liderii Grupului celor Şapte (G7) au precizat, într-un comunicat dat publicităţii duminică seară, că acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin “aduc ruşine Rusiei” şi că nu vor precupeţi niciun efort pentru ca Putin şi cei care îl susţin să fie traşi la răspundere. “Astăzi, 8 mai, noi, liderii Grupului celor Şapte, alături de Ucraina şi de comunitatea globală, comemorăm încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi eliberarea de fascism şi de stăpânirea terorii naţional-socialiste, care a cauzat distrugeri nemăsurate, orori de nedescris şi suferinţă umană. Plângem milioane de victime şi le omagiem, în special pe toţi cei care au plătit preţul suprem pentru a doborî regimul Naţional Socialist, inclusiv aliaţii occidentali şi Uniunea Sovietică.

19:50Premierul român Nicolae Ciucă, în mesajul său de 9 mai: „Astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influenţă şi suveranităţi limitate, de state care aplică politica bunului plac al vreunui lider vremelnic”

19:23Casa Albă anunță noi sancțiuni impuse de Washington Moscovei. Vizate - televiziunile ruse și serviciile de afaceri

19:20Agenția ucraineană de știri Ukrinform scrie că trupele ruse au bombardat un schit din regiunea Donețk și o rafinărie din Luhansk, creându-se pericolul unei explozii

19:01A început întâlnirea lui Zelenski cu liderii G7. Volodimir Zelenski se întâlnește cu liderii G7 pentru a discuta despre războiul din Ucraina și noi sancțiuni împotriva Moscovei. Președintele SUA, Joe Biden participă de la locuința sa din Delaware, un oficial al Casei Albe declarând că întâlnirea este în plină desfășurare, scrie The Guardian.

18:49 Maia Sandu: Pe 9 mai vom cinsti memoria celor căzuţi, vom onora veteranii şi vom vorbi despre pace / În Republica Moldova, pe 9 mai sunt sărbătorite „Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei” şi „Ziua Europei”.

18:37Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că a discutat cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken despre deblocarea exporturilor de alimente ale Ucrainei, în încercarea de a asigura securitatea alimentară globală. Înainte de război, Ucraina, una dintre principalele surse mondiale de cereale și semințe oleaginoase, obișnuia să exporte majoritatea cerealelor prin porturile sale la Marea Neagră, dar invazia Rusiei a blocat exporturile

18:10În zona localității Borivka din regiunea Harkov, ocupanții efectuează un „recensământ” al aparatelor de uz casnic din locuințe, potrivit consilierilor locali, citați de Ukrinform. „Ocupanții au făcut un recensământ al electrocasnicelor în unele apartamente: au înregistrat câte frigidere, televizoare, mașini de spălat, cuptoare cu microunde etc. sunt în case. „Care este scopul unui astfel de „recensământ” rămâne de văzut”, arată Ukrinform

18:02 Preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, îl acuză pe Vladimir Putin că a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa”, pentru a sădi „coşmarul unui război brutal şi ilegitim” de pe o poziţie de „putere atomică”.

Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, și prim-ministrul canadian Justin Trudeau au vizitat Ucraina

17:32Dificultăţile de comandă şi control, precum şi performanţa slăbită a forţelor ruse în războiul provocat în Ucraina a atras numeroşi comandanţi ruşi pe câmpul de luptă, a anunţat Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport zilnic. Se estimează că cel puţin şapte generali ruşi au fost ucişi în Ucraina, o cifră extraordinar de mare pentru orice armată.

17:15Și prim-ministrul canadian Justin Trudeau este duminică într-o vizită surpriză în Ucraina. Trudeau vizitează orașul Irpin, de lângă capitala Kiev, o localitate grav afectată după atacurile armatei ruse din lunile februarie şi martie.

17:00Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a făcut o vizită neanunțată, duminică după-amiază, în vestul Ucrainei, unde s-a întâlnit cu soția președintelui ucrainean Volodomir Zelenski, prima doamnă Olena Zelenska.

16:45„Oamenii din Ucraina nu luptă doar pentru propria libertate, luptă pentru noi toți cei care iubim libertatea”, a spus starul rock irlandez în timpul unei pauze. Un public restrâns de la stația Kreshchatik a ascultat clasicele U2 Sunday Bloody Sunday, Desire și With Or Without You. Lui Bono i s-a alăturat un cântăreț ucrainean în uniformă militară, Taras Topolia din trupa Antytila, pentru a cânta piesa Stand By Me, schimbând însă cuvintele în Stand By Ukraine.

16:23 Manifestaţii paşnice la Berlin, de marcare a 77 de ani de la încheierea războiului. Poliția germană a încercat să-i țină la distanță pe ruși și ucraineni

16:10Un convoi de vehicule în care se aflau mai mulţi civili care încercau să fugă de luptele din apropierea oraşului Harkov a fost atacat, iar incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, printre care o fată în vârstă de 13 ani, a anunţat şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei din regiunea Harkov. La locul atacului au fost găsiţi şi doi soldaţi ruşi morţi.

15:55 Cum arată harta actuală a conflictului, potrivit ministerului britanic al apărării:

Soldații ucraineni din Azovstal: Vom continua să luptăm

15:45 Un rus care a fost declarat anul trecut campion mondial la o competiție internațională de tancuri a fost ucis în Ucraina.

„Moartea lui Bato Basanov este o confirmare sumbră a faptului că biatlonul tancurilor și războiul real sunt lucruri complet diferite”, comentează o publicație rusă.

15:42O vreme neobișnuit de rece pentru această perioadă este prognozată la Moscova luni dimineață, când președintele Vladimir Putin urmează să se țină un discurs la Parada Victoriei din Piața Roșie.

Se așteaptă ca temperatura să atingă luni abia 10 grade Celsius în capitala rusă, și să plouă abundent duminică noapte. De asemenea, sunt prognozate averse luni după-amiază.

15:29 Luptătorii ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol, care reprezintă ultima rezistență împotriva forțelor rusești din oraș, au promis duminică că vor continua să reziste atât timp cât vor fi în viață.

„Vom continua să luptăm atâta timp cât suntem în viață pentru a-i respinge pe ocupanții ruși", a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, într-o conferință online.

„Nu mai avem mult timp, suntem supuși unui bombardament intens", a spus el, implorând comunitatea internațională să ajute la evacuarea soldaților răniți din uzina din Mariupol.

Reportaje înflăcărate la televiziunile rusești despre parada de 9 mai

14:43 Primarul din Mariupol spune că Vladimir Putin decide cine trăiește, cine pleacă și cine moare în oraș.

Vadym Boichenko a declarat pentru BBC că cei 100.000 de oameni care încă trăiesc în orașul-port asediat au nevoie de un permis pentru a se deplasa - și de un permis separat pentru a pleca.

De asemenea, Boichenko susține că aproximativ 2.000 de oameni sunt ținuți în așa-numitele „centre de filtrare" din Bezymenne și Kozatske: „Ei sunt folosiți ca forță de muncă pentru a curăța molozul, pentru a colecta cadavrele celor uciși de ruși și pentru a ascunde dovezile crimelor de război”.

14:39 Premierul croat Andrej Plenkovic, aflat într-o vizită-surpriză la Kiev, s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski

14:02 Trupele ucrainene s-au retras din orașul Popasna din estul țării, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk:

”Totul este distrus acolo. De aceea, trupele ucrainene s-au retras pe poziții mai puternice, care au fost pregătite în prealabil”

13:41Televiziunile rusești se întrec în reportaje înflăcărate despre parada de 9 Mai, din Moscova: „Mi se face pielea de găină de la atâta mândrie pentru forțele noastre militare”.

60 de oameni ar putea fi morți sub dărâmăturile unui adăpost bombardat de ruși

13:37 Discursul pe care îl va ține Vladimir Putin luni, de Ziua Victoriei, va fi studiat pentru găsirea de indicii cu privire la modul în care intenționează să continue războiul, scrie BBC.

„Toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva, atât dușmanii lui Putin, cât și susținătorii săi", a declarat expertul politic Abbas Gallyamov, fost redactor de discursuri pentru Putin.

„Aceste așteptări au creat un vid care trebuie să fie umplut. Dacă nu, Putin va pierde din punct de vedere politic", a adăugat acesta.

13:13Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal, din oraşul portuar Mariupol (sud-estul Ucrainei) asediat de forţele Moscovei, continuă să reziste atacurilor ruseşti după ce sâmbătă s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în acest uriaş complex industrial, informează duminică portalul Ukrinform.

13:11Șaizeci de persoane sunt date dispărute după ce o școală în care se refugiau a fost bombardată de ruși în Lugansk, a declarat duminică guvernatorul regional Serghei Gaidai, care a adăugat că probabil acestea au murit.

12:55 Jill Biden s-a întâlnit duminică cu refugiați ucraineni în estul Slovaciei, în ultima zi a turneului său în România și Slovacia pentru a-i vizita pe militarii americani dislocați acolo și pe femeile și copiii care au fugit din calea invaziei Rusiei în Ucraina.

Biden a vorbit cu familii de refugiați, voluntari și lucrători ai autorităților locale la un centru de refugiați din orașul Kosice, unul dintre principalele puncte de tranzit pentru peste 400.000 de refugiați ucraineni care au trecut granița în Slovacia.

Mesaj emoționat al lui Zelenski de Ziua Victoriei

12:27Zelenski, a spus că răul s-a întors în Ucraina, ținând un discurs emoționant cu ocazia Zilei Victoriei, când Europa comemorează capitularea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

12:13 Patriarhul rus Kirill a declarat că acuzațiile oponenților săi occidentali, potrivit cărora ar ține "discursuri militariste", sunt un nonsens.

El a susținut că Rusia nu dorește să facă rău nimănui și nu vrea să invadeze sau să ocupe pe nimeni. (Nexta)

12:04 Președintele parlamentului german, Baerbel Bas, a sosit duminică la Kiev pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a purta discuții politice, a anunțat pe Twitter un oficial al legislativului.

Enrico Brissa, șeful de protocol al Bundestagului, a postat pe Twitter imagini cu Baerbel sosind într-un tren și cu întâlnirea acesteia cu premierul ucrainean Denys Shmyhal.

11:48 Armata ucraineană a lovit cu dronă Bayraktar două nave rusești de patrulare din Raptor lângă Insula Șerpilor, după ce luni distrusese alte două nave din această clasă.

11:33Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică "nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru "şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev.

Ce pierderi spun ucrainenii și rușii că și-au provocat reciproc

11:16 Ce pierderi ar fi suferit trupele de invazie, potrivit estimărilor armatei ucrainene:

11:10 Ministerul rus al Apărării a susținut duminică că a distrus o corvetă de război ucraineană în apropiere de Odesa printr-un atac cu rachete în timpul nopții.

De asemenea, Moscova afirmă că apărarea sa aeriană a doborât două avioane ucrainene SU-24 și un elicopter deasupra Insulei Șerpilor.

Ministerul rus pretinde că un total de patru avioane de război, patru elicoptere și o navă de asalt ucrainene au fost distruse în ultimele 24 de ore. Rușii nu au prezentat nicio dovadă în sprijinul acestor susțineri.

10:46 Un expert militar de rang înalt de la televiziunea de stat rusă a susținut că mobilizarea generală nu ar aduce prea multe rezultate, deoarece armamentul învechit nu poate rivaliza cu ușurință cu armele și echipamentele furnizate de NATO Ucrainei, iar refacerea arsenalului militar rusesc nu va fi nici rapidă, nici ușoară.

h2: Pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor au suferit alte două lovituri majore

10:35 Un elicopter rusesc a fost lovit cu o Bayraktar chiar când descărca trupe pe Insula Șerpilor.

09:54 Bombardarea de către Rusia a unei școli din satul Bilohorivka, în estul Ucrainei, a ucis două persoane, iar autoritățile locale se tem că alte 60 de persoane sunt moarte sub dărâmături, a declarat duminică guvernatorul regiunii Lugansk.

Serhiy Gaidai a spus că forțele ruse au aruncat o bombă sâmbătă după-amiază asupra școlii unde se adăposteau aproximativ 90 de persoane, provocând un incendiu care a cuprins clădirea.

09:11 Ucrainenii au efectuat o operațiune de mare risc, bombardând cu avioane Su-27 pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor, obiectiv ce pare să capete o importantă miză strategică la Marea Neagră.

Contraofensiva ucraineană de lângă Harkov se duce spre granița cu Rusia

08:25 Susţinerea ofensivei militare declanșate acum două luni și jumătate îi costă pe ruși aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi.

08:01 Institutul pentru Studiul Războiului: Contraofensiva ucraineană de lângă Harkov înregistrează progrese semnificative și va avansa probabil până la granița cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni

08:00Liderii G7, inclusiv președintele american Joe Biden și Volodimir Zelenski vor discuta duminică prin videoconferință despre sprijinul occidental acordat Kievului. De asemenea, va fi abordată tema noilor sancțiuni aplicate Rusiei.

Ambasadorii statelor membre UE se vor întâlni astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre cea de-a șasea rundă de sancțiuni economice împotriva Moscovei, care ar putea include interdicția treptată a importurilor de petrol rusesc.

07:55Aproximativ 1,16 milioane de persoane au fost duse în Rusia de la începutul invadării Ucrainei de către armata rusă la sfârşitul lunii februarie, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă de ministerul apărării de la Moscova

Scurtă trecere în revistă, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din oțelăria Azovstal. Aceste operațiuni, care se desfășoară de o săptămână sub egida ONU și a Crucii Roșii, au permis, potrivit ucrainenilor, ca aproape 500 de persoane să scape.
  • Marina ucraineană afirmă că a distrus o navă de război rusă lângă Insula Șerpilor din Marea Neagră, care a devenit un simbol al rezistenței la ofensiva rusă.
  • Ultimele repetiții au avut loc sâmbătă înainte de tradiționala paradă militară din 9 mai de la Moscova, care celebrează victoria asupra Germaniei naziste și care va fi o demonstrație de forță în mijlocul campaniei problematice din Ucraina.
  • În Piața Roșie, vor defila mai multe dispozitive cu capacitate nucleară, precum sistemul de rachete balistice intercontinentale Iars RS-24 și sistemul Iskander cu rază mai scurtă de acțiune, iar Vladimir Putin va avea ocazia să amenințe din nou cu capacitățile nucleare ale Rusiei
  • Agenția americană de informații CIA nu vede niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare tactice în conflictul din Ucraina, a declarat directorul acesteia, Bill Burns.
  • Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a denunțat încălcările "uluitoare" ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional comise de armata rusă în Ucraina, după o vizită de patru zile la Kiev și în regiunea din jur.
  • Ucraina a cerut sâmbătă medicilor fără frontiere să organizeze o misiune de evacuare și tratare a soldaților blocați în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, într-un comunicat emis la câteva ore după anunțul evacuării civililor.
  • Autoritățile din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova au susținut sâmbătă că patru explozii au avut loc cu o seară înainte în apropierea unui fost aerodrom dintr-un sat de la granița cu Ucraina, dar nimeni nu a fost ucis.
  • Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, s-a întâlnit la București cu familii de refugiați ucraineni și a lăudat poporul român. Jill Biden va fi în Slovacia duminică.

Nou ajutor militar, de 1,3 mld. lire sterline, de la Marea Britanie

07:18 Armata ucraineană spune că rușii au pierdut în ultimele 24 de ore un elicopter Mi-28H, 9 drone, 19 tancuri, 20 de blindate și două rachete de croazieră.

06:59 Ramzan Kadyrov, șeful republicii ruse Cecenia, susține că trupele sale au preluat controlul asupra Popasnei, dar oficialii ucraineni afirmă că bătălia pentru controlul orașului din estul țării este în desfășurare.

06:34Marea Britanie a anunțat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline în sprijin militar Ucrainei, anunţul fiind făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7 cu Zelenski

06:17 O bombă a lovit un adăpost din apropierea orașului Lîsîceanskcu în care se aflau 90 de persoane . Circa 30 de persoane sunt încă sun dărâmături, fiind desfășurate eforturi de salvare.