Noi imagini făcute publice arată lovituri ale armatei ucrainene, de data aceasta cu avioane de luptă Suhoi 27 (nu cu drone Bayraktar, ca până acum) contra pozițiilor rusești de pe Insula Șerpilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Clipul postat pe rețelele de socializare - filmat de o dronă Bayraktar TB2 ce supraveghea operațiunea- arată cum bombele fac ravagii asupra pozițiilor rusești de pe stânca cu poziție strategică din Marea Neagră.

Cele două avioane vin la altitudine foarte mică, dinspre sud, și se vede cum folosesc și contra-măsuri, dispozitive lansate pentru a deturna eventuale lovituri antiaeriene.

O operațiune cu risc ridicat

The War Zone remarcă faptul că avioanele aruncă bombe la o altitudine minimă, obținând ceea ce par a fi lovituri directe asupra complexului principal al insulei, asupra clădirilor de deasupra digului și asupra punctului estic.

La capătul estic al insulei se produc cel puțin două explozii secundare majore, sugerând o lovitură asupra zonei de depozitare a munițiilor și/sau a combustibilului, înainte de o explozie mai mare în apropierea centrului insulei.

Din unghiul limitat pe care îl avem asupra atacului, aceasta a fost o operațiune cu risc foarte ridicat, nu doar din cauza amenințării din partea inamicului, ci și din cauza exploziilor provocate chiar de avioanele ucrainene munițiilor rusești.

Rușii pretind că au făcut ravagii aviației ucrainene lângă Insula Șerpilor

Rușii nu au confirmat bombardamentele și nici pierderile de nave și de sisteme antiaeriene din ultimele aproape două săptămâni, în condițiile în care o serie de imagini apărute online arată mai multe lovituri ucrainene pe Insula Șerpilor, în special cu drone turcești Bayraktar.

În schimb, ministerul apărării de de la Moscova susține că a doborât numeroase aeronave ucrainene și a scufundat o navă ucraineană lângă insulă.

”Avioanele rusești au doborât un bombardier Su-24, un avion de vânătoare Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu parașutiști și două drone Bayraktar-TB2 aparținând forțelor armate ucrainene în apropiere de Insula Șerpilor. De asemenea, a fost distrusă și nava de asalt blindată ucraineană Stanislav, a declarat sâmbătă generalul-maior rus Igor Konașenkov, citat de TASS.

Rușii nu au prezentat nicio dovadă în acest sens și trebuie spus atât faptul că Moscova susținea încă de acum o lună că a doborât mai multe drone Bayraktar decât au ucrainenii, cât și faptul că marina ucraineană a fost anihilată încă din primele zile ale invaziei.

O poziției strategică pe care rușii insistă să aducă sisteme antiaeriene

În schimb, imagini ”scurse” online arată că, începând cel puțin de acum zece zile, ucrainenii au lovit cu insistență pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor și navele din jur (inclusiv două Raptor), cu accent special pe sistemele de rachete și tunurile antiaeriene.

În condițiile scufundării navei amiral Moskva, (crucișător ce avea importante capacități antiaeriene), rușii par să insiste în aducerea de sisteme antiaeriene pe stânca cu poziție strategică din Marea Neagră pentru a acoperi cu acestea un spațiu maritim cât mai mare (eventual și teritoriu din sudul Ucrainei), iar ucrainenii par deciși să implice resurse militare importante pentru a le distruge.

Lucru sugerat și de imagini apărute ieri, care arată temuta dronă Bayraktar distrugând o șalupă rapidă de debarcare pe care se afla un sistem antiaerian Tor, pe care rușii probabil abia îl aduseseră.

------------